ANOFM: Numarul somerilor a atins maximum ultimilor 5 ani si 7 luni

Marti, 08 Decembrie 2009, ora 14:54

   

ANOFM: Numarul somerilor a atins maximum ultimilor 5 ani si 7 luni
Numarul de someri a crescut, in luna noiembrie, cu 29.184 fata de luna precedenta, pana la 683.123, nivel neatins din martie 2004, ce corespunde unei rate a somajului de 7,5%, a declarat, marti, presedintele ANOFM, Silviu Bian.

La sfarsitul lui octombrie erau inregistrati 653.939 someri, iar rata somajului era de 7,1%, potrivit datelor publicate de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM).

"Cresterea numarului de someri din noiembrie este aproape identica cu cea din luna octombrie, de unde rezulta ca ne vom incadra in tinta stabilita pentru sfarsitul anului 2009. Este bine ca, din numarul total al somerilor, 469.200 sunt indemnizati", a spus Silviu Bian.

Directorul general al ANOFM, Eugen Preda, estimeaza ca rata somajului nu va depasi 8% pana la sfarsitul anului, iar numarul total al somerilor va fi de circa 700.000.

"Nu cred ca luna decembrie va aduce alti 50.000 de someri, pentru ca cine a avut de facut disponibilizari a facut, pentru a-si dimensiona personalul in conditii de criza. De obicei, lunile decembrie si ianuarie sunt calme. In luna decembrie sunt sarbatorile, iar in aceasta perioada serviciile si comertul merg destul de bine", a precizat Preda.

Numarul de someri a crescut in noiembrie pentru a 17-a luna la rand. Un numar atat de mare de someri nu a mai fost atins din martie 2004, cand au fost inregistrate 697.370 persoane fara loc de munca.

In 30 septembrie, directorul ANOFM, Eugen Preda, declara ca numarul somerilor ar putea creste, pana la sfarsitul anului, la 725.000 - 750.000 de persoane, in conditiile in care rata somajului se va apropia de 8%.

El a adaugat ca, data fiind perioada de scadere a economiei, considera ca rata somajului va creste si in trimestrul I din 2010, dar a precizat ca nu poate spune daca va ajunge la 9% dupa primele trei luni ale anului viitor.

Directorul ANOFM a mai spus ca principalele domenii afectate de criza economica, ce se reflecta si asupra salariatilor, sunt constructiile, domeniul bunurilor de folosinta indelungata si al celor de uz curent.
Sursa: rNews

Articol citit de 1344 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
Berceanu_Umbrarescu_Basescu
rank 1
ASTA DOREIM LA TOT NEAMUL ROAMNESC
PROSTI SUTN..IARATA-I DOAMNE..
SI DA-MI MIE
AMANTE SI BAUTURA
CASE SI VILE
SI MANDATE NOI!
MARIA1957
rank 2
Breee, ne-ai ametit si pe noi!
Acum 5 ani si 7 luni, cine era la guvernare? Aud?
Berceanu_Umbrarescu_Basescu
rank 1
ASTA AM SA DAU LA POPORUL ROMAN: SOMAJ
INCA 5 ANI DE SARACIE SI LIPSA LOCURILOR DE MUNCA!
Vanare de vant
rank 1
Ai dreptate
Dar noi ceilalti ce vina avem? ca suntem in aceeasi tara cu ei?
Berceanu_Umbrarescu_Basescu
rank 1
sarcie..TOTI ROMANII AU VOTAT CU MINE!
mars si munceste..pe uns aalriu de nimik..
EBA..sa iti mai iei o poseta HErmes de 20.000 euro..
are tati bani..
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor