Campanie CE pentru eliminarea diferentelor salariale dintre femei si barbati

Marti, 23 Februarie 2010, ora 17:40
1307 citiri
Campanie CE pentru eliminarea diferentelor salariale dintre femei si barbati
Foto: Arhiva

Comisia Europeana va lansa o campanie pentru eliminarea diferentelor intre salariile femeilor si barbatilor din Uniunea Europeana, dupa ce mai mult de opt din zece cetateni europeni au sustinut ca ar trebui luate urgent masuri pentru contracarea acestor discrepante, a anuntat, marti, Bruxelles-ul.

In acest context, CE va lansa, pe 5 martie, pentru al doilea an consecutiv, la Bruxelles, campania privind diferenta de remunerare dintre barbati si femei, din dorinta de a gasi posibile solutii pentru eliminarea diferentei.

In aceeasi zi urmeaza sa fie publicat noul Eurobarometru privind "Egalitatea intre femei si barbati in UE in 2009" in cele 27 de state membre ale UE.

Pe fondul scaderii economice actuale, egalitatea intre femei si barbati are un rol esential in sustinerea competitivitatii, revenirii economice si cresterii, iar 2010 este anul in care urmeaza sa fie determinata strategia UE 2020 (care va inlocui strategia Lisabona), in cadrul careia diferenta de remunerare intre femei si barbati trebuie sa ramana o actiune prioritara, sustine Comisia.

Diferenta de remunerare intre femei si barbati reprezinta diferenta dintre salariul barbatilor si cel al femeilor (calculata in baza castigurilor orare brute realizate pe ansamblul economiei).

"Principiul platii egale pentru munca egala este un drept fundamental al tuturor cetatenilor UE, fiind unul dintre principiile de baza ale Uniunii Europene, care dateaza inca din 1957 (Tratatul de la Roma). In prezent, se constata diferente notabile de remunerare intre femei si barbati la nivelul economiei UE, in intervale de peste 20 la suta in state membre ca Estonia, Austria, Slovacia si Olanda, iar pana la mai putin de 10% in Italia, Polonia sau Malta", se mai arata in comunicatul CE.

Inegalitatea de salarizare dintre femei si barbati are la baza diverse motive, printre care si ca munca femeilor este inca adesea privita ca mai putin valoroasa decat munca pe care o presteaza barbatii.

Potrivit CE, stereotipurile legate de sexe le limiteaza atat femeilor, cat si barbatilor posibilitatea de a-si alege studiile si profesia, ceea ce duce la crearea unei piete a muncii segregate pe baza sexului, unde ocupatiile dominate de femei sunt subevaluate fata de ocupatiile dominate de barbati. In plus, femeile care au copii urmaresc un orar de lucru mai scurt si mai flexibil pentru a se ocupa si de ingrijirea acestora.

In afara discriminarii directe in cadrul aceluiasi loc de munca, existenta diferentei de remunerare intre femei si barbati se explica, in parte, si prin cariere mai scurte si intrerupte, in ocupatii si sectoare situate pe o scara valorica mai joasa.

Micile diferente de remunerare orara, multiplicate de multe ori, se concretizeaza in castiguri pe viata mai mici, asadar pensii mai mici, care expun femeile unui risc de saracie mai mare, se mai precizeaza in documentul Comisiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Comisia Europeană își propunea, prin Green Deal, ecologizarea transportului de marfă, prin urmare, atragerea a cât mai multe companii de transport de marfă pe calea ferată. Însă în...
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
Producătorul auto Stellantis a cedat după o confruntare cu autoritățile italiene și a redenumit SUV-ul al cărui nume a fost contestant. Alfa Romeo Milano a stârnit controverse imediat după...
#egalitate salariu femei barbati, #campanie eliminare diferente salariale , #anunturi