Cand se va termina criza de pe piata muncii?

Miercuri, 09 Decembrie 2009, ora 07:00
3011 citiri
Cand se va termina criza de pe piata muncii?
Foto: Daylife

Retragerea sprijinului financiar oferit de stat ar conduce la intrarea in somaj a milioane de oameni in intreaga lume si ar pune in pericol redresarea economica, si asa foarte fragila, potrivit Organizatiei Internationale a Muncii (OIM).

Chiar daca exit-ul nu va fi pus in practica prematur, somajul din tarile bogate nu va reveni la nivelul dinainte de criza decat dupa 2013, daca nu se iau masuri pentru crearea locurilor de munca, au spus reprezentantii OIM.

Pe de alta parte, guvernele isi doresc sa retraga cat mai devreme acest sprijin financiar, avand in vedere ca deficitele bugetare si datoriile au ajuns la nivele maxime.

In tarile mai sarace, piata muncii si-ar putea reveni undeva in 2011, datorita faptului ca redresarea economica are un ritm mai alert in aceste regiuni.

Potrivit OIM, alti cinci milioane de oameni si-ar putea pierde locurile de munca, in urmatoarea perioada, daca statele nu vor mai acorda sprijin economiei, alaturandu-se celor 20 de milioane care au ramas fara joburi de la inceputul crizei economice globale, in toamna anului trecut, in cele 51 de tari monitorizate de organizatie.

De altfel, numarul somerilor este ceva mai scazut decat se estimase anterior, pe baza experientelor trecute, datorita faptului ca multe companii au scurtat programul de munca sau au suspendat temporar activitatea, de multe ori cu ajutor guvernamental.

Insa, daca sprijinul respectiv va fi retras, din cauza ingrijorarilor privind deficitele bugetare imense, aceste locuri de munca vor fi, cel mai probabil, defiintate.

"Criza mondiala a pietei muncii nu s-a terminat. Este crucial sa evitam strategiile de exit prematur. O adevarata redresare economica va avea loc cand piata muncii isi va reveni", a declarat Raymond Torres, director al OIM si principal autor al studiului organizatiei, citat de Financial Times.

In plus, aproximativ 43 de milioane de oameni, inclusiv cei care sunt in somaj de mult timp si tinerii fara un loc de munca, ar putea iesi cu totul de pe piata muncii, agravand problemele sociale si impiedicand dezvoltarea, sunt de parere reprezentantii OIM.

De altfel, acest fenomen se intampla deja in tarile bogate, in timp ce, in tarile mai sarace, lipsa locurilor de munca bine platite a impins si mai multe persoane la limita saraciei, fiind nevoite sa lucreze pe salarii foarte mici sau la negru.

Potrivit studiului OIM, daca pachetele de stimuli s-ar concentra pe o serie de masuri pentru generarea locurilor de munca si imbunatatirea protectiei sociale, rata somajului ar scadea cu sapte procente, in cazul unui exit prematur.

De asemenea, efectuarea de angajari, chiar daca ar costa mai mult pe termen scurt, ar fi mai ieftin decat luarea unor masuri mai tarziu. "Aducerea somerilor inapoi la munca s-a dovedit un proces costisitor pentru stat, in crizele din trecut", a spus Torres.

Nu in ultimul rand, reducerea costurilor cu forta de munca, folosind veniturile din taxele pe emisiile de dioxid de carbon, la nivelul discutat, in prezent, in cadrul conferintei despre mediu din Copenhaga, ar genera aproximativ 14 milioane de noi locuri de munca.

Totusi, OIM atrage atentia ca aproximativ 40% din totalul job-urilor din toata lumea - si aproape 60% in tarile industrializate - sunt in sectoarele cu cele mai mari emisii de gaze cu efecte de sera, ceea ce inseamna ca tranzitia spre o economie cu emisii reduse va fi extrem de dificila.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#locuri munca, #Organizatia Mondiala Muncii, #creare locuri munca, #piata muncii , #anunturi