Cum au evoluat salariile din Romania in functie de regiune

Marti, 30 Martie 2010, ora 10:06
1883 citiri
Cum au evoluat salariile din Romania in functie de regiune

In judetul Hunedoara au existat cele mai substantiale cresteri salariale in decembrie 2009 fata de aceeasi perioada a anului precedent. In schimb, in Bacau, Botosani si Olt au fost cele mai mari scaderi de salarii in 2009.

Potrivit INS, hunedorenii au primit in medie cu 111 lei mai mult la leafa fata de decembrie 2008, informeaza Gandul.

Aceeasi sursa mentioneaza ca angajatii din 15 judete, inclusiv Bucuresti, au avut parte de cresteri salariale anul trecut.

Salariile au crescut in medie si in Harghita (+92 de lei), dar si Arges (+88 de lei).

Au scazut insa cu 181 de lei in judetul Bacau, iar la Botosani cu 98 de lei.

Bucurestiul si Ilfovul domina topul castigurilor la nivel national. Astfel, in decembrie 2009, salariul mediu net din Maramures era de 2,6 ori mai mic fata de cel din Ilfov, respectiv 999 de lei fata de 2.644 de lei.

Cresterile salariale din unele judete tin tot de criza. "De fapt, nu vorbim de cresteri salariale, ci de acele situatii in care s-a redus numarul de angajati, iar bugetele de salarii au fost inghetate la nivelul din 2008. Cu alte cuvinte, aceeasi suma s-a impartit la mai putini oameni, de aici rezultand si acele cresteri", a declarat pentru Gandul Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).

Asa se explica situatia veniturilor din Hunedoara si Harghita, unde somajul ajunsese la 10,6% la sfarsitul anului trecut, cu mult peste media nationala, de 7,8%.

Daca 79% din romani considera ca salariile sunt prea mici pentru munca prestata, 71% spun ca uneori se prefac ca muncesc, conform unui sondaj Jobsinro.

In acelasi timp, doua treimi dintre romani recunosc ca sunt platiti si la negru, in timp ce 29% neaga acest lucru. Din pacate, doar 17% din romani sunt multumiti de salariile pe care le primesc.

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#salarii judete Romania , #anunturi