Cum sa-i ceri Mosului un loc de munca?

Vineri, 25 Decembrie 2009, ora 08:05
2697 citiri
Cum sa-i ceri Mosului un loc de munca?
foto: Arhiva

Daca iti cauti un loc de munca, insa n-ai prea avut succes in primele 11 luni din an, perioada cadourilor si a Sarbatorilor de iarna nu trebuie sa te gaseasca, in niciun caz, in fata computerului, aplicand mecanic pentru toate joburile intalnite, ci, din contra, ar trebui sa fii in mijlocul petrecerii.

Chiar daca, poate, nu si-au luat inca vacanta, angajatorii sunt cuprinsi si ei de febra Sarbatorilor de iarna, la fel ca toata lumea, iar CV-urile tale risca sa se piarda undeva pe drum, in aceasta perioada, din cauza agitatiei de la sfarsit de an.

Specialistii estimeaza ca in luna decembrie a ultimilor 10 ani rata angajarilor a scazut cu aproape doua treimi sub media celorlalte luni ale anului, evolutie ce arata foarte clar ca perioada sarbatorilor nu este deloc potrivita pentru gasirea unui job, potrivit MSNBC.

Daca n-ai avut succes pana acum, cel mai bine ar fi sa-ti iei o pauza, renuntand cel putin la metodele standard de cautarea a unui job, pe care le-ai tocit tot anul.

Profita de timpul liber pentru a-ti face noi relatii, intr-un moment in care oamenii sunt mai binedispusi si mai deschisi, pentru ca n-ai de unde sa stii niciodata cine va fi viitorul tau sef sau coleg.

Cere-i lui Mos Craciun o schimbare

Obtinerea unui job poate depinde, fie ca ne place sau nu, de felul in care aratam, iar sarbatorile de iarna reprezinta prilejul perfect pentru schimbare. Daca, pana acum, n-ai prea avut succes la interviuri, incearca sa intri in noul an cu un nou aspect, in forma maxima.

Aranjeaza-ti parul, mananca bine, odihneste-te si fa-ti timp pentru cateva exercitii fizice. Angajatorii vor prefera sa vada in ianuarie un candidat sanatos si odihnit, ce radiaza buna dispozitie, in locul unuia obosit, ce si-a pierdut pe drum si increderea in sine.

Nu rata petrecerile de Craciun

In perioada sarbatorilor de iarna, angajatorii pe care speri sa-i cunosti vor fi prezenti, mai degraba, la petrecerile prietenilor tai, decat in fata computerelor din birouri.

Sarbatorile sunt un prilej foarte bun pentru stabilirea unor noi relatii, ceea ce reprezinta, de fapt, cea mai eficienta strategie pentru gasirea unui loc de munca.

Daca iti cauti un job, ar trebui sa dai curs oricarei invitatii primite, pentru a-ti face noi cunostinte si a descoperi noi oportunitati.

Pregateste un CV demn de noul deceniu

Dupa ce, in timpul anului, le-au trecut prin mana sute de CV-uri, angajatorii vor fi greu de convins sa-si arunce ochii peste inca o hartie banala, la fel ca toate celelalte, in perioada sarbatorilor.

Daca vrei sa le atragi atentia, incearca sa-ti pui la punct un CV cum nu vor mai avea ocazia sa vada decat la anul. Un video CV sau o aplicatie multimedia, intesata cu fotografii si alte elemente grafice, sau chiar cu postari relevante pe Twitter, de exemplu, vor face o impresie mai buna decat vechiul Curriculum Vitae standardizat.

Lucreaza la identitatea ta electronica

Daca nu ai inca o pagina intr-o retea sociala de genul Facebook sau LinkedIn, acum este cel mai bun moment sa-ti faci una. Oamenii tind sa fie mai activi pe Internet, in perioada sarbatorilor, multumita timpului liber suplimentar, dar si din dorinta de a-si revedea prietenii.

Daca persoana potrivita va fi atrasa sa-ti vizualizeze profilul, asigura-te ca aceasta va gasi din abundenta informatii legate de experienta ta profesionala. Foloseste cat mai multe cuvinte cheie legate de industria in care activezi si incearca sa te prezinti ca un adevarat profesionist in domeniu, pentru ca angajatorii au tendinta sa caute pe Internet oameni cu anumite calificari.

Urmareste blogurile profesionistior din domeniul in care ai vrea sa lucrezi, acestea constituie un mediu excelent pentru comunicarea informala cu un potential angajator, la care nu ai avea acces prin alte mijloace.

Nu in ultimul rand, cauta-ti numele pe Google. Angajatorul ar putea sa faca acelasi lucru, iar daca motorul de cautare afiseaza informatii ce nu te avantajeaza foarte mult, tu ar trebui sa fii primul care afla, pentru a putea sa iei masuri.

Ai dreptul sa te relaxezi

Daca tot nu ai altceva de facut, incearca sa te relaxezi in ultimele zile din 2009. Efortul depus in cautarea unui job isi spune cuvantul, iar perioada sarbatorilor este prilejul perfect pentru putina odihna si relaxare.

Potentialul tau angajator cu siguranta se va relaxa, la sfarsitul unui an greu de munca, revenind in ianuarie la birou cu un suflu nou, pe care ar trebui sa-l ai si tu, daca vrei sa ai succes la interviuri.

O felicitare de Craciun, cat 10 CV-uri

Chiar daca nu esti intr-o situatie prea placuta, ajuta-i pe apropiati, daca iti sta in putere. In orele petrecute pe site-urile de recrutare sigur ai dat peste oferte nepotrivite pentru tine, dar care le-ar veni ca o manusa unor prieteni sau cunostinte. Nu te costa nimic sa le trimiti un link sau le vinzi un pont ce poate lor le-ar folosi, daca pe tine nu te ajuta.

Pe langa recunostinta prietenilor, ce ar putea oricand sa-ti intoarca favoarea, te vei simti mai bine si-ti vei imbunatati moralul, o resursa foarte importanta in aceste vremuri grele.

Nu in ultimul rand, trimite felicitari de sarbatori celor dragi, cunostintelor si fostilor colegi. Daca nu ai timp sau bani, da macar un email, e gratis si rapid. Daca arati ca te gandesti la ei, cineva se va gandi, cu siguranta, si la tine, adica exact ce ti-ai fi dorit de la mormanul de CV-uri trimise in stanga si-n dreapta.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#sfaturi interviu angajare, #locuri munca sarbatori iarna, #networking sarbatori Craciun , #anunturi
Comentarii