Cum sa ne facem viata mai frumoasa la serviciu

Duminica, 12 Octombrie 2008, ora 12:13
3814 citiri
Cum sa ne facem viata mai frumoasa la serviciu

Se intampla deseori ca, impotmoliti in rutina, sa ajungem sa privim cele opt ore petrecute la serviciu ca pe o perioada de maxima plictiseala sau, mai rau, ca pe o corvoada. Cum facem sa "reincalzim" relatia angajat-job? Iata ce ne sfatuieste, pe about.com, specialistul in resurse umane Susan M. Heathfield.

Propuneti-va cu adevarat acest lucru

In primul rand trebuie sa aveti o atitudine pozitiva, sa va propuneti intr-adevar sa va simtiti bine la locul de munca. Suna simplu dar este destul de dificil, indiferent de care parte a baricadei ne aflam, in zona sefilor sau a subalternilor. Toti managerii isi doresc sa aiba doar angajati model, in timp ce toti angajatii isi doresc sefi ideali si colegi pe masura. Nu se intampla asa.

De aceea, sfatul nostru este sa va concentrati asupra aspectelor care inca va mai atrag. Chiar daca nu mai simtiti aceeasi incantare ca in prima zi, cu siguranta exista cateva lucruri ca va mai plac, din moment ce nu va cautati un alt job. Evitati persoanele cu atitudine negativa si identificati colegii care va sunt simpatici si cu care va intelegeti. Exploatati aceste aspecte la maximum si o sa constatati ca orele petrecute la serviciu nu vi se mai par la fel de plictisitoare sau chinuitoare.

Faceti din cariera dumneavoastra o prioritate personala

Multi angajati, mai ales cei tineri, se plang de faptul ca sefii nu ii apreciaza suficient si nu le exploateaza la maximum potentialul, fara sa inteleaga ca, de fapt, acest rol le revine chiar lor. Primii responsabili de evolutia carierei noastre profesionale suntem noi insine.

Este lesne de inteles ca daca vreti sa aveti satisfactii la locul de munca trebuie sa progresati, iar pentru asta trebuie sa invatati continuu, sa acceptati sarcini din ce in ce mai inportante de care sa va achitati cu succes, sa va dovediti interesat de bunul mers al treburilor in firma venind cu idei proaspete si cu proiecte indraznete. In cateva cuvinte, veti fi cu atat mai fericit le serviciu cu cat veti fi mai apreciat, atat de sefi cat si de colegi.

Comunicati in permanenta

Un alt motiv de insatisfactie des intalnit printre angajati este lipsa acuta de informatii. Ni se pare ca seful ne evita si nu ne spune si noua ce le spune celorlalti. Ca suntem dati la o parte, desconsiderati si chiar izolati. Din nou trebuie sa intelegem ca, in mare masura, atitudinea celorlati depinde de noi. Creeati-va o retea de prieteni cu care sa faceti schimb de informatii. Nu asteptati sa vina seful sa va traga de maneca sau sa va sopteasca la ureche cam cum stau treburile prin firma. Nu se va intampla. In schimb, mergeti dumneavoastra la el. Aratati-va interesat de aspectele profesionale in care este implicat departamentul dumneavoastra.

Pe de alta parte, purtata cu inteligenta, o discutie cu superiorul este intotdeauna un bun prilej de a afla care este opinia acestuia despre activitatea noastra. Se intampla uneori ca intre parerea proprie despre performantele noastre profesionale si cea a sefului sa fie o distanta uriasa, iar nemultumirea lui sa se concretizeze in tot felul de gesturi sau replici care ne fac viata mizerabila fara sa intelegem de ce se intampla acest lucru.

Nu faceti promisiuni pe care nu le puteti tine

Printre cele mai jenante momente ale carierei noastre profesionale se afla cele in care trebuie sa ne uitam in ochii superiorului si sa ii spunem ca nu am fost in stare sa facem ceea ce am promis cu atata emfaza zilele trecute. Urmeaza scuzele, explicatiile penibile si angajamentele ca nu se va mai intampla. De ce sa treceti prin asta?

Nu fiti negativist

Evitati barfele si conversatiile neplacute pe seama celorlalti, precum si colegii dificili, vesnic indispusi din tot felul de motive, care va pot atrage foarte usor in "mlastina nemultumirii".

In schimb, fiti curajos. Cei mai multi considera ca un conflict la locul de munca este un lucru rau. Nu neaparat, sustin specialistii in resurse umane. O discutie in contradictoriu, bine argumentata si fundamentata corect, va poate pune in valoare viziunea personala asupra activitatii pe care o desfasurati, mai ales daca rezultatele ulterioare vor fi incununate de succes.

Faceti-va prieteni si folositi la maximum simtul umorului

Un prieten sincer la locul de munca face adevarate minuni atunci cand sunteti cu moralul la pamant. Iar un schimb amuzant de replici spumoase starneste deseori nu doar rasul ci si respectul si admiratia celor din jur.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#angajat, #serviciu, #job, #atitudine, #pregatire profesionala , #anunturi