Cum sa-ti alegi jobul in functie de personalitate

Joi, 14 Mai 2009, ora 12:23
6664 citiri
Cum sa-ti alegi jobul in functie de personalitate
Foto: HART Human Resource Consulting

Una dintre cele mai importante decizii pe care trebuie sa o luam pe parcursul vietii este alegerea profesiei. Succesul profesional depinde in mare masura de raportul dintre factorii de personalitate si continutul muncii.

Tipologizarea personalitatii este o metoda cu multe aplicatii, indeosebi in sfera consultantei profesionale. Teoria alegerii profesioanle a lui John Holland este una din cele mai cunoscute astfel de teorii. Acesta vorbeste de 6 tipuri de structuri personale cu inclinatii diferite catre varii profesii:

1. Tipul realist - prefera activitati ce implica lucrul cu echipamente si masini de orice fel.

2. Tipul cercetator - prefera activitati care se bazeaza pe observatie, cercetare, analiza, evaluare si rezolvare de probleme.

3. Tipul artistic - prefera activitati bazate pe nonconformism, creativitate, imaginatie si medii de lucru nestructurate.

4. Tipul social - inclinat catre activitati de lucru cu oameni, de suport si consiliere, evitand activitatile care includ masini si echipamente

5. Tipul intreprinzator - inclinat catre activitati de influentare, persuasiune si conducere a celorlalti

6. Tipul conventional - inclinat spre activitati de lucru cu cifre si documente, spre un mediu de munca ingrijit, detaliat, bazat pe instructiuni clare.

Pornind de la teoriile privind tipurile de personalitate, s-au realizat o serie de instrumente de evaluare, care au avut drept obiectiv extragerea de informatii privind interesul fata de anumite tipuri de activitati profesionale; atitudinea fata de oameni, obiecte sau date (cifre, informatii); capacitatea de a gandi logic si creativ; capacitatile lingvistic-persuasive.

Majoritatea oamenilor reprezinta o combinatie a mai multor tipologii, de aceea este foarte probabil sa isi manifeste interesul fata de mai multe categorii profesionale. In schimb, numai preferinta pentru un domeniu de activitate sau altul nu e suficienta; trebuie luata in calcul si capacitatea de dezvoltare a abilitatilor practice pentru executarea respectivelor activitati.

In varianta ideala, cea mai potrivita profesie ar fi cea in care activitatile de baza sunt cele care va plac cel mai mult, catre care sunteti in mod natural inclinat, in care continutul muncii va trezeste interesul si pentru care dispuneti de cunostintele si abilitatile profesionale necesare.

Daca din varii motive nu va puteti orienta catre acest tip de cariera, ar fi bine sa acceptati o munca pentru care detineti aptitudinile necesare si, ulterior, este posibil sa apara si interesul pentru continutul muncii respective.

Autocunoasterea este cea mai buna modalitate de a incepe sa va ganditi la cariera potrivita.

Iata cativa pasi practici catre cunoasterea de sine:

1. Faceti o lista detaliata cu toate activitatile care va place sa le faceti zi de zi- intalniri cu oameni, citit, rezolvat de probleme, ascultat de muzica, vizionare de filme etc.

2. Ganditi-va la experienta anterioara. Calitatile personale sunt evidente inca din copilarie, de aceea va puteti aminti jocurile preferate la o varsta timpurie. Cu ce va placea sa va jucati cel mai des? Ce rol aveati in jocuri - de lider/organizator sau de simplu membru al echipei? Sau poate preferati activitatile independente?

3. Cu ce va ocupati in timpul liber? Cum va petreceti sfarsitul de saptamana? Analiza acestor activitati va va da o reprezentare privind interesul fata de sfera muncii si continutul muncii - va atrag activitatile in aer liber, activitatile fizice sau mai degraba preferati comunicarea cu oamenii.

4. Cereti "oglinzi" de la colegii de munca sau alte persoane cu care interactionati. Spuneti-le celorlalti ca incercati sa vedeti dezvoltarea dvs. profesionala si din alte perspective. Rugati-i sa va descrie in cateva fraze, cum va vad la locul de munca. Imaginea altor oameni despre dvs. uneori nu are nimic in comun cu imaginea dvs. despre sine, de aceea folositi fiecare posibilitate de a privi propria personalitate din alta perspectiva.

5. Cereti sfatul unui consilier de cariera

Consultantii in cariera va pot oferi o imagine din afara asupra traseului dvs. de cariera, ajutandu-va sa identificati punctele dvs. forte, aspectele ce trebuie dezvoltate, sa planificati pasii urmatori si sa luati decizii sau sa depasiti momentele mai dificile de-a lungul vietii profesionale.

Alexandra Urseanu

Account Manager

Articol oferit de HART Human Resource Consulting

www.hart.ro

www.consiliereincariera.ro

Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România a raportat în a doua parte a anului trecut un preț la energie electrică pentru uz casnic de 19,1 euro la 100 kWh, între ultimele cinci cele mai reduse din UE. Pe de altă parte,...
#personalitate alegere profesie, #sfat concilier cariera, #job criza economica , #anunturi