Femeia-politician, mai apreciata decat femeia-sef de companie

Luni, 08 Martie 2010, ora 18:09
1760 citiri
Femeia-politician, mai apreciata decat femeia-sef de companie

Femeile au sanse mult mai mari sa avanseze intr-o cariera in domeniul public, decat in cel privat, potrivit unui studiu realizat de firma de consultanta Deloitte.

La nivel mondial, femeile sunt alese mai des in pozitii de conducere din mediul public, devenind lideri de stat, ministri sau membri de cabinet, se arata in studiu, remis Ziare.com.

In Organizatia Natiunilor Unite, aproape 10 la suta din state sunt conduse de femei, fata de 3 la din primele 1.000 de companii multinationale care isi desfasoara activitatea in statele membre.

In iulie 2009, existau, la nivel global, 16 femei presedinte, prim ministru si cancelar, iar, in februarie 2010, Costa Rica a ales o femeie drept presedinte al tarii. In Finlanda si Norvegia, de exemplu, mai mult de jumatate din posturile de ministru sunt ocupate de femei, tarile nordice fiind in top 10 al celor mai mari venituri pe cap de locuitor.

In plus, la nivel mondial, femeile reprezinta aproximativ 20 la suta din numarul total de parlamentari, fata de 13,5% femei cu functie de executie in topul primelor 500 de companii.

Potrivit analistilor Deloitte, progresul sectorului public cu privire la implicarea femeilor reprezinta un model pentru sectorul privat. Studiul a scos la iveala faptul ca statele unde femeile se afla in pozitii de conducere la nivel guvernamental au pe agenda legislativa din ce in ce mai multe probleme care afecteaza in mod direct femeile, aprobarea proiectelor de leg avand efecte pozitive la nivel social si economic.

Pentru a realiza o paralela cu segmentul privat, companiile care au femei in functii de conducere au rezultate mai bune si dobandesc beneficii economice mai mari, comparativ cu firmele unde nu exista reprezentare feminina la nivel de management.

Companiile din top 500 multinationale care au cel putin trei femei in consiliile de administratie au inregistrat o crestere de 16,7% a rentabilitatii capitalului propriu, in timp ce in companiile de talie medie s-a observat o crestere de 11,5%.

Pe de alta parte, faptul ca din ce in ce mai multe femei ajung in pozitii de conducere, atragand, astfel, promovarea altora, elima multe dintre prejudecatile culturale si institutionale existente.

Din cauza pozitiei inferioare pe care femeile le au in multe state din lume, se observa si fenomenul de secatuire a resurselor de inteligenta ("brain drain"), acestea emigrand in rate alarmante, in cautarea oportunitatilor de ascensiune.

De exemplu, 27,7% din femeile cu educatie superioara din Africa emigreaza, cu 10% mai mult decat in cazul barbatilor.

De altfel, promovarea femeilor in functii de conducere reprezinta un element esential in mentinerea nivelului de competitivitate si crestere, spun analistii Deloitte.

"Daca femeile au apelat la strategii individuale pentru a-si realiza ambitiile, accelerarea ritmului lor de ascensiune in pozitii de lider la nivel guvernamental necesita noi strategii organizationale coordonate de persoane aflate in pozitii superioare", spune Anne Weisberg, director Talent, Deloitte Services din Statele Unite.

"Printre altele, organizatiile trebuie sa stabileasca criterii de evaluare si masuri de responsabilizare, sa se concentreze pe dezvoltarea profesionala a femeilor si sa promoveze echilibrul dintre viata profesionala si cea personala", a adaugat Weisberg.

Citeste si:
Grindeanu, despre numirea Laurei Vicol la șefia comisiei juridice din Camera Deputaților: "Avocat era şi domnul Stelian Ion când apăra pe diverşi"
Grindeanu, despre numirea Laurei Vicol la șefia comisiei juridice din Camera Deputaților: "Avocat era şi domnul Stelian Ion când apăra pe diverşi"
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, duminică, la Prima TV, că Laura Vicol trebuie să demonstreze că face faţă funcţiei de preşedinte al Comisiei juridice din Camera...
Întâlnire de urgență la Guvern după apariția primelor cazuri de infectare cu Omicron. Nicolae Ciucă: ”Nicio clipă nu trebuie pierdută”
Întâlnire de urgență la Guvern după apariția primelor cazuri de infectare cu Omicron. Nicolae Ciucă: ”Nicio clipă nu trebuie pierdută”
Premierul Nicolae Ciucă va avea duminică, 5 decembrie, o întâlnire cu specialiștii din domeniul sănătății pentru a decide măsurile care se impun în urma confirmării primelor cazuri de...