Femeile manageri au salarii mai mici decat barbatii cu functii similare

Luni, 28 Iulie 2008, ora 10:04
1381 citiri
Femeile manageri au salarii mai mici decat barbatii cu functii similare

Femeile din Romania sunt promovate mai putin pe pozitii de conducere decat barbatii, iar cele care reusesc, totusi, sa ocupe functii de decizie lucreaza preponderent in PR, publicitate, marketing, resurse umane si design.

Doar jumatate dintre romancele cu varsta intre 15 si 64 de ani au un loc de munca, spre deosebire de barbati, unde se inregistreaza un procent de aproape 65%, arata datele Eurostat.

Femeile care ocupa pozitii manageriale castiga in tara noastra mai putin de 85% din veniturile barbatilor care au functii de conducere, anunta Jurnalul National.

Romancele angajate cu norma intreaga au un venit lunar cuprins intre 500 si 1.000 de lei, dar 80% dintre ele sunt responsabile pentru sarcinile ce tin de gospodarie si de ingrijirea copiilor, anunta Jurnalul National.

Femeile promovate in pozitii de management se intalnesc intr-o proportie de 70% in servicii si doar 30% in domeniile tehnice. Astfel, in publicitate managerii sint 65% femei, in PR 95%, in resurse umane 80%, in arhitectura si in marketing de 75%, iar in design 70%. In domeniile sanitar si financiar, 55% dintre femei ocupa pozitii de conducere.

Femeile sunt, totusi, mai putin promovate decat barbatii, mai ales din cauza functiilor de conducere care presupun deplasari dese, pentru care sunt preferati barbatii.

"Se considera ca barbatii au o rezistenta fizica mai mare si mai mult timp disponibil, in timp ce femeile sunt mai fragile si ar putea avea mai putin timp disponibil, mai ales daca au familie si copii", spune Alina Botezatu, managing partener la firma de consultanta si recrutare Perspective Group.

"In anumite cazuri, se considera ca barbatii isi pot exprima autoritatea mai usor, in timp ce femeile au tendinta de a fi mai blande si mai conciliante. De asemenea, se considera ca barbatii au in general o atitudine mai obiectiva in comparatie cu femeile, care au uneori tendinta de a fi mai subiective. Barbatii sunt mai rationali, femeile, mai impulsive sau emotive", a mai explicat Alina Botezatu.

In firmele cu mai putin de 50 de angajati, promovarea se face mai rapid, uneori dupa un an sau un an si jumatate pe un post middle-management.

In companiile cu peste de 50 angajati, promovar este mai lenta, producindu-se, in general, dupa doi ani, dupa o evaluare sau a unui plan de succesiune dupa plecarea din firma a ocupantului postului de conducere respectiv.

Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4, un dispozitiv care promite un display excepțional și care este disponibil la precomandă până pe 28 aprilie prin...
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, o versiune simplificată a modelelor de inteligență artificială, adaptată pentru dispozitive cu putere de procesare redusă, precum smartphone-urile și...
#Femei, #barbati, #manageri, #venit, #conducere, #promovare , #anunturi