Ziare.com

Firmele de IT se tem sa angajeze programatori, pentru ca cer salarii prea mari

Luni, 25 August 2008, ora 16:23

   

Firmele de IT se tem sa angajeze programatori, pentru ca cer salarii prea mari
Firmele de IT ofera tot mai putine locuri noi de munca din cauza costurilor mari cu salarizarea, au declarat reprezentantii agentiilor de recrutare si cei ai companiilor de software.

Astfel, sarcini suplimentare sunt atribuite angajatilor existenti.

Oferta de locuri de munca din domeniul IT a crescut in prima jumatate a acestui an cu numai 27% fata de perioada similara din 2007, comparativ cu media pe tara de 86%, potrivit statisticilor Best Jobs.

Potrivit datelor furnizate de companiile de software, salariul mediu net lunar al unui programator junior in Java este de 1.200-1.300 euro, iar un programator avansat ajunge sa castige intre 2.500 si 3.000 euro pe luna.

Vrei sa reduci costurile afacerii cu pana la 50%? Am negociat pentru tine discounturi speciale la produsele si serviciile de care ai nevoie pentru afacerea ta. Obtine oferta AICI!

Firmele cele mai afectate de lipsa specialistilor de pe piata sunt cele care si-au propus sa se extinda si in provincie, pentru ca cei mai multi salariati din IT lucreaza deja in marile orase ale tarii, sustin reprezentantii My Job.

Reprezentantii agentiilor de recrutare sustin ca salariile nete pentru programatori au atins aproape nivelul celor din Vest, fapt ce a determinat companiile sa creasca eficienta angajatilor existenti, pentru a-si eficientiza costurile cu forta de munca.

In plus, acestia sustin ca firmele aflate in expansiune se confrunta cu mari probleme din cauza lipsei de specialisti in Romania.

"Companiile au inceput sa apeleze la head-hunting intrucat numarul de aplicanti la anunturile de angajare a scazut foarte mult. Programatorii au devenit o resursa scumpa. Salariile in Bucuresti au crescut foarte mult in ultimii patru ani, ajungand ca un programator cu pana intr-un an de experienta sa castige cel putin 1.000 de euro", a declarat directorul de marketing al Neogen, Constantin Ferseta.

De cealalta parte, reprezentantii companiilor de IT sustin ca, pentru a-si fideliza angajatii, pe langa un salariu motivant le ofera bonusuri pentru atingerea obiectivelor, excursii, traininguri pentru dezvoltarea carierei si asigurari medicale sau pensii private.

Intr-un clasament pe regiune al salariilor programatorilor, angajatii romani ocupa pozitia a patra dupa Cehia, care are o medie a veniturilor de 2.000 euro, Ucraina si Slovacia.

In ceea ce priveste salariul mediu pentru aceeasi pozitie in Europa de Vest, cel mai bine platiti sunt programatorii germani, cu lefuri de peste 3.000 de euro, urmati de cei francezi care primesc 2.800 de euro lunar.

Potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS), salariul mediu net acordat in luna iunie din 2008 salariatilor din informatica si cercetare-dezvoltare a avut o crestere anuala de 33%, pana la 2.234 lei, in conditiile in care fata de luna mai a sporit cu numai 1%.

Citeste mai multe despre salariu IT programator loc de munca
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 6693 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

si ce vor? munca calificata pe gratis?

si nu scuzati cacofonia! e intentionata, ca si mentalitatea de resurse umane a angajatorului in Romania...

 

nu vor nici angajati necalificati sa-i invete???!!!

avem o tara d *** si niste conducatori la fel

 

Junior Developer

Nu stiu de unde ati luat voi datele despre castigul unui Junior Developer...... dar mi se par aberant. Eu lurez ca si Junior Developer dar nu stiu pe nimeni cu salariul respectiv. Hai noroc si la mai mare!!!!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor