Cum sa obtii o marire de salariu

Duminica, 02 August 2009, ora 08:01
1984 citiri
Cum sa obtii o marire de salariu

Nu este un secret faptul ca, atunci cand vine vorba de salariu, femeile se afla cu mult in urma barbatilor. Mai exact, femeile au salarii cu peste 20% mai mici decat barbatii, chiar daca ocupa functii similare, dupa cum arata statisticile.

Si asta in ciuda faptului ca sunt la fel de bine pregatite din punct de vedere profesional ca si barbatii, iar studiile lor sunt adesea mai multe decat ale barbatilor, ca si experienta.

Dar cand vine vorba sa-si ceara drepturile, e un adevarat spectacol sa privesti o femeie, altfel inteligenta si increzatoare in fortele proprii, cum isi taraste picioarele catre biroul sefului, pentru a cere o marire de salariu.

Nu sunt putine situatiile in care se va impiedica (semn rau!) si se va intoarce din drum, fara a mai repeta nici acest prim pas catre dreptul de a avea un salariu mai mare.

News.com.au a stat de vorba cu mai multi experti in domeniu, pentru a afla ce sta in spatele acestei temeri inexplicabile a femeilor in a cere ceea ce li se cuvine.

Potrivit lui Suze Orman, autor al lucrarii "Femeile si banii: cum sa ai puterea si sa detii controlul asupra propriului destin", multe femei extrem de atente cu familia sau comunitatea din care fac parte isi minimalizeaza realizarile, facand apoi eforturi supraomenesti cand vine vorba sa-si ceara drepturile.

Invata sa-ti privesti in ochi calitatile

"Cand chiar tu, ca si femeie, nu pui prea mare valoare pe ceea ce faci, devine inevitabil ca atat tu, cat si cei din jur, sa nu puna prea mare pret nici pe tine", explica Orman.

Suze Orman spune ca femeile ar trebui, chiar si in vremuri de criza, sa-si recunoasca, fata de ele insele si apoi fata de ceilalti, realizarile si contributia la locul de munca.

Tocmai din subestimarea valorii abilitatilor lor vine si aceasta greutate de a cere remunerarea potrivita. Adesea, acest tip de comportament nu este decat o extensie a celui avut in alte aspecte ale vietii lor, ele subevaluandu-se si in alte arii, chiar ale vietii personale.

Pentru a trece peste acest obstacol, a avea succes la locul de munca sau in propria afacere si, in cele din urma, a avea indeajuns de multi bani, femeile trebuie sa invete sa puna propriile nevoi inaintea celorlalti.

Asta nu inseamna sa renunte la munca de voluntariat, daca e cazul, sau sa renunte sa mai organizeze excursiile clasei, de exemplu. Trebuie insa sa inceapa sa puna pret pe timpul lor, sa realizeze valoarea acestuia si sa si-l "vanda" in mod corespunzator.

Boala de a placea tuturor

De asemenea, trebuie sa faca foarte clar diferenta dintre a-i ajuta pe altii, pe cei care au intr-adevar nevoie, si "boala de a placea tuturor", dupa cum zugraveste lucrurile Kate Forster, autor al cartii "Afacerea sprirituala".

Cu cat te vei pretui mai mult pe tine, timpul si calitatile tale, cu atat mai mult vei fi mai atenta incotro investesti toate acestea, explica Foster.

Invata sa spui NU

"A invata sa spuna NU este incredibil de greu pentru unele femei", spune Foster, care este de parere ca femeile isi consuma toata energia incercand sa placa tuturor pentru ca nu au o idee clara despre cine sunt cu adevarat.

"Tocmai din aceasta cauza, ele nu stiu cat si ce merita", explica Foster, care da ca exemplu multe femei care fac voluntariat si nu le-a trecut niciodata prin cap ca abilitatile lor sunt cautate si ca multi ar da bani frumosi pentru a putea beneficia de serviciile lor.

Criza, momentul propice de a lansa o afacere

Potrivit lui Foster, criza financiara din prezent ar putea fi benefica pentru femeile care de ani buni au in cap o idee de afacere, dar care, pana acum, n-au incercat sa o puna in practica. Presiunea economica le-ar putea obliga sa ia atitudine, sa actioneze asa cum n-au facut-o pana acum. Cu alte cuvinte, criza economica ar putea fi o punte de lansare pentru ele.

Din pacate, femeile au o atitudine care le face doar sa piarda, potrivit Juliei Bickerstaff, autoare a cartii "Cum sa coci o afacere: retete pentru a transforma o idee buna intr-o afacere de succes". Ele gandesc (gresit) ca daca ele pot face ceva, atunci si altcineva poate. Nu recunosc importanta abilitatilor, calitatilor lor. Asa ca pretul cerut scade dramatic.

Nu gandi ca toata lumea este in stare sa faca ce faci tu

Si poate fi vorba despre abilitatea de a gati, de a ingriji de copii, de a face manual maruntisuri pentru casa. Toate acestea pot fi transformate in afaceri, daca femeile n-ar mai gandi ca toata lumea stie sa faca asta.

In mod paradoxal insa, aflate in calitatea de consumator, de client, ele platesc fericite mult mai mult decat ar cere ele insele pentru un asemenea serviciu, convinse fiind ca ceea ce primesc e de calitate superioara.

Ce ar putea face femeile care si-au facut o afacere din calitatile sau abilitatile lor este sa se foloseasca de usurinta tipica a femeilor de a comunica, de usurinta de a socializa si de a-si face, astfel, reclama "din gura in gura". Adesea e la fel de eficienta ca orice alta modalitate de promovare.

Asta le va ajuta si sa constientizeze faptul ca au intr-adevar niste calitati, acest fiind motivul pentru care si-au deschis afacerea de la bun inceput.

Potrivit lui Bickerstaff, multe femei angajate nu depun cererea pentru o marire de salariu pentru ca sunt convinse ca toata lumea munceste din greu, la fel ca ele. Nu vor sa iasa din multime si sa atraga atentia asupra lor, mentalitate care le face doar sa sufere ulterior.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#marire salariu femei, #femei salarii mici, #incredere marire salariu, #atitudine marire salariu , #anunturi