Mituri despre interviurile de angajare

Luni, 11 Ianuarie 2010, ora 12:09
4057 citiri
Mituri despre interviurile de angajare
Foto: Saidaonline

Cu o rata a somajului de 7,8 la suta, in ultima luna din 2009, si estimata la 7,3 la suta, in bugetul pentru 2010, este clar ca va fi din ce in ce mai dificil sa gasim un loc de munca.

Insa, pe langa faptul ca multe companii nu doresc sa angajeze personal in aceasta perioada, o piedica in calea obtinerii unui job este reprezentata si de greselile pe care le facem in momentul cand ne prezentam la interviurile pentru angajare.

Multi dintre noi avem impresia ca exista o "lista" de lucruri pe care trebuie sa le facem sau sa le spunem la interviu pentru a ne spori sansele. Insa, adesea, "retetele" nu functioneaza, spun specialistii in resurse umane.

De exemplu, multi ne pregatim de acasa niste raspunsuri pentru intrebarile care sunt, de obicei, puse in cadrul unui astfel de interviu si asteptam, cuminti, pana la sfarsit, ca sa punem intrebari suplimentare de spre pozitia respectiva.

Specialistii din HR, citati Yahoo Jobs, sunt de parere ca un interviu trebuie sa fie un dialog, nu un interogatoriu. Trebuie sa va ganditi la propria persoana ca la un produs pe care vreti sa-l vindeti. Or, pentru a vinde orice, nu puteti sa fiti pasiv, ci trebuie sa prezentati "produsul" cat mai bine. Dupa ce raspundeti la o intrebare pusa de intervievator, puteti sa adresati, la randul vostru, o intrebare legata de job.

O alta greseala majora este sa incercati sa pareti o persoana perfecta. De cele mai multe ori, suntem sfatuiti sa mintim cand suntem intrebati de cel care face recrutarea care este cel mai mare defect (o intrebare standard in timpul interviurilor pentru angajare), gasind un defect "bun", de genul "sunt prea dedicat muncii".

Orice recrutator poate sa recunoasca astfel de "minciunele" si se va gandi de doua ori daca meritati sau nu job-ul respectiv, preferand sa angajeze pe cineva care raspunde onest la intrebarile sale.

Nu va laudati prea mult

In dorinta de a face o impresie cat mai buna, avem tendinta de a mentiona tot ce stim sa facem si cat de buni suntem la ceea ce facem.

In loc sa insirati mai multe calitati, gen "sunt resposanbil", "sunt muncitor", "ma integrez repede in echipa" etc., ar trebui sa dati un exemplu concret din trecutul dumneavoastra profesional, relevant pentru job-ul la care ati aplicat.

La sfarsitul oricarui interviu, va veni vorba si despre bani. Insa nu este bine sa faceti cunoscute pretentiile voastre salariale inca de la inceput. Asteptati, mai bine, sa vedeti daca veti fi ales pentru postul respectiv si apoi puteti negocia pachetul salarial.

Nu in ultimul rand, nu uitati ca decizia de angajare nu depinde in totalitate de persoana care face recrutarea. Specialistii in resurse umane spun ca putem influenta decisiv luarea deciziei, daca ne prezentam bine la interviu.

De asemenea, nu strica sa intrebati recrutatorul daca, in urma interviului, are dubii cu privire la capacitatea dumneavoastra de a face fata jobului la care ati aplicat. Daca raspunsul este da, puteti sa cereti detalii si sa incercati sa clarificati toata nelamuririle.

Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta a anunțat recent că va oferi acces la sistemul de operare Horizon OS, utilizat pe căștile de realitate virtuală Meta Quest, pentru producătorii terți de hardware, precum ASUS și...
#interviu angajare, #greseli interviu angajare, #raspunsuri intrebari interviu angajare, #rata somaj , #anunturi