Numarul somerilor se va dubla in 2009

Miercuri, 29 Octombrie 2008, ora 07:42
2214 citiri
Numarul somerilor se va dubla in 2009

Dupa o lunga perioada in care angajatorii romani se plangeau de lipsa angajatilor calificati, dar si a muncitorilor necalificati, tentaculele crizei financiare mondiale au inceput deja sa schimbe acest tablou.

Potrivit estimarilor, bazate pe informatiile provenite din diferite sectoare economice, somajul va atinge cote alarmante anul viitor, ajungand la un nivel dublu fata de anul acesta, adica de circa 10%, depasind, in total, un milion de persoane, relateaza Evenimentul Zilei.

Potrivit Institutului de Statistica (INS), in al doilea trimestru din acest an, rata somajului a fost de 5,6%.

In prezent, un somer primeste o indemnizatie de cel putin 405 lei, suma crescand in functie de perioada cat a contribuit la fondul de somaj.

Stoparea creditarii si scaderea nivelului de trai ii vor face pe romani sa cheltuiasca din ce in ce mai putin.

Reducerea bugetului alocat cumparaturilor inseamna ca firmele vor trebui sa produca mai putin, vor inceta sa se mai extinda si vor fi nevoite sa dea oameni afara ca sa minimizeze costurile. Mai mult, o parte din companii risca sa intre in faliment din cauza scumpirii creditelor si a scaderii sau chiar anularii comenzilor.

"Nu exista sector care sa fie ferit de efectele crizei financiare", ne-a spus Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR). Domeniile in care turbulentele financiare au inceput deja sa faca ravagii sunt intermedierile financiare, imobiliarele, constructiile si industria auto.

Citeste si:
Cum au băgat prințul Andrew și premierul Boris Johnson Regatului Unit într-o criză istorică ANALIZĂ
Cum au băgat prințul Andrew și premierul Boris Johnson Regatului Unit într-o criză istorică ANALIZĂ
Din punct de vedere istoric, una dintre instituții a stabilizat-o pe cealaltă în momente dificile. Dar acum se confruntă cu acuzații grave atât un membru al Casei Regale, prințului Andrew,...
Cum s-a ajuns la război total în PMP. Acuzații de lupte pe funcții și o fuziune eșuată
Cum s-a ajuns la război total în PMP. Acuzații de lupte pe funcții și o fuziune eșuată
Lupta internă din PMP a ajuns la noi culmi după ce actualul și fostul președinte al partidului s-au acuzat reciproc că au avut promise funcții de la PNL ca urmare a unei eventuale fuziuni....