Romania, locul cinci in UE, cu un somaj sub media europeana

Marti, 24 Noiembrie 2009, ora 07:06
1731 citiri
Romania, locul cinci in UE, cu un somaj sub media europeana

Romania ocupa locul 5 in Uniunea Europeana in ce priveste somajul, avand in luna septembrie o rata de 6,9%, sub media europeana de 9,2%, si niveluri de aproape 20% in Letonia si Spania.

In statele UE rata somajului a crescut cu 2,5% in septembrie 2009 fata de septembrie 2008, ajungand la 9,2%. Totalul somerilor a inregistrat o crestere cu 6 milioane ajungand la 22,1 milioane, adica aproximativ cat populatia Romaniei.

Potrivit raportului "Ocuparea fortei de munca in Europa" pentru anul 2009, somajul s-a dublat in ultimele 12 luni in Irlanda si Spania si s-a triplat in statele baltice, dar in Austria si Olanda a ramas scazut.

Conform raportului, criza actuala isi face simtite efectele pe pietele fortei de munca din UE, anuland in cea mai mare parte cresterea numarului de locuri de munca obtinuta dupa 2000.

Barbatii, tinerii, lucratorii cu nivel scazut de calificare si muncitorii cu contracte temporare sunt cei mai puternic loviti de scaderea ofertei de locuri de munca. Numarul locurilor de munca in UE a scazut cu peste 4 milioane de la inceputul crizei, chiar daca efectul a fost oarecum amortizat prin reducerea timpului de lucru si prin alte metode.

"Aceste masuri pe termen scurt, oricat de importante ar fi ele, nu sunt, singure, suficiente pentru asigurarea unei iesiri cu succes din criza. Politicile de ocupare a fortei de munca trebuie sa se concentreze pe pregatirea tranzitiei la o economie caracterizata prin emisii reduse de carbon", se arata in raport.

22% dintre europeni isi schimba jobul anual

In fiecare an, aproximativ 22% dintre lucratorii europeni isi schimba locul de munca. Acest dinamism nu se limiteaza la tari considerate in mod traditional "flexibile", cum sunt Marea Britanie sau Danemarca, ci priveste toate tarile UE, desi cifrele variaza de la 14% dintre lucratori in Grecia si 16% in Suedia, pana la peste 25% in Regatul Unit, Finlanda, Spania si Danemarca.

Cu toate acestea, nu toti lucratorii beneficiaza in mod egal de pe urma acestei tendinte pozitive. Cu toate ca numarul somerilor pe termen lung a scazut incepand cu anii '90, aceasta problema ramane serioasa. In ultimii ani, aproape 45% din perioadele de somaj au durat peste un an in UE, fata de numai 10% in Statele Unite.

Citeste si:
De câte ori s-a rupt PNL în ultimii 30 de ani ANALIZĂ
De câte ori s-a rupt PNL în ultimii 30 de ani ANALIZĂ
În contextul confruntării extrem de disputate dintre Ludovic Orban și Florin Cîțu pentru șefia PNL, care, conform unor voci liberale, ar putea duce la scindarea partidului după congresul de...
CTP, despre congresul PNL: ”E o bătaie de joc, pe față, la adresa cetățenilor. Ce-o să spună oamenii care au limitare la nunți, la alte evenimente”
CTP, despre congresul PNL: ”E o bătaie de joc, pe față, la adresa cetățenilor. Ce-o să spună oamenii care au limitare la nunți, la alte evenimente”
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat la Digi24 despre congresul PNL ce va avea loc sâmbătă, 25 septembrie, la Romexpo, în urma căruia va fi ales președintele PNL. „Am și un...
Sursa: Ziare.com