Romanii sunt cei mai harnici angajati din UE

Miercuri, 03 Septembrie 2008, ora 17:51
1979 citiri
Romanii sunt cei mai harnici angajati din UE

Romanii si bulgarii presteaza cele mai multe ore de munca efectiva pe saptamana dintre toti angajatii din Uniunea Europeana. In timp ce noi muncim 41,7 ore pe saptamana, media europeana este de 40 de ore, potrivit unui studiu realizat de Observatorul European al Relatiilor Industriale (EIRO).

Aproape la fel de mult lucreaza si britanici, numarul de ore prestate pe saptamana fiind de 41,2, in timp ce angajatii cehi efectueaza in medie 41,2 ore/saptamana.

Urmatoarele doua pozitii sunt ocupate de austrieci si germani, ambii cu cate 41,1 ore pe saptamana. Pe locul 5 se afla angajatii din Slovenia, cu 40,8 ore.

"Comparativ cu datele referitoare la orele de munca stabilite prin contractul colectiv, statisticile care reflecta perioada efectiva petrecuta de salariati la serviciu dau o imagine mai clara a numarului efectiv de ore de munca dintr-o saptamana, pentru ca tin cont de date precum perioada petrecuta peste program si de absente", se arata in studiul EIRO.

Cele mai scurte programe de munca se inregistreaza in Danemarca (38,6 ore), Italia (38,4 ore) si Franta, ultima fiind recunoscuta pentru traditia sindicala. Angajatii francezi muncesc doar 37,7 ore pe saptamana, cu patru ore mai putin decat romanii.

Romania si Bulgaria conduc si in clasamentul intocmit in functie de numarul de ore stabilit prin contractul colectiv de munca. In cele doua tari vecine legea prevede obligativitatea unui numar de 40 de ore de munca pe saptamana.

La polul opus se afla tot Franta, stat in care sunt obligatorii doar 35 de ore de munca pe saptamana, conform contractului colectiv de munca.

EIRO a facut calculele in functie de datele furnizate de Eurotat referitoare la numarul orelor de munca efectuate in ultimele trei luni din 2007.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a anunțat lansarea unei noi aplicații de productivitate. Ce funcții oferă
Google a anunțat lansarea unei noi aplicații de productivitate. Ce funcții oferă
Google a anunțat lansarea unei noi aplicații de productivitate, Google Vids, concepută pentru a optimiza crearea prezentărilor animate în mediul corporate. Aceasta a fost prezentată în...
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Proprietarul platformei de socializare X, Elon Musk, a decis să impună o taxă utilizatorilor noi ai serviciului. Scopul este de a se asigură că nu sunt boți. Fostul Twitter a impus deja o...
#angajati romani, #timp de lucru, #top , #anunturi