Salariile romanilor din IT vor creste cu 10% anual

Joi, 20 Noiembrie 2008, ora 14:32
1916 citiri
Salariile romanilor din IT vor creste cu 10% anual
Foto: masternewmedia.org

Salariile din Romania din domeniul IT vor mai creste in urmatorii doi-trei ani cu maxim 10% in medie anual, pana in momentul relansarii economice.

Prognoza a fost realizata de catre Mihai Moghior, Managing Partner in cadrul Brainspotting, intr-un interviu publicat in cadrul raportului lunar IT realizat de NewsIn.

"Salariile din Romania din domeniul IT vor mai creste in urmatorii doi-trei ani cu maxim 10% in medie anual, pana in momentul relansarii economice, insa vor creste doar pentru angajatii care le merita si care genereaza o valoare superioara costurilor pe care le are firma cu ei.

Ceilalti isi vor cauta un loc de munca. Poate ca multi dintre cei care vor ramane pe dinafara, in cazul in care gasesc un job, vor trebui sa accepte chiar si salarii mai mici decat au avut. In 2009, nu va mai fi o piata a angajatilor, ci a angajatorilor", a declarat Mihai Moghior, Managing Partner in cadrul Brainspotting, companie specializata in recrutarea de profesionisti in zona tehnologiei informatiei si comunicatiilor.

In prezent, un specialist IT la nivel entry-level, cu experienta intre sase luni si un an, castiga intre 500 si 1.100 de euro net/luna. La nivel middle, cu 2-3 ani experienta, salariile incep de la 700 de euro net/luna si se opresc la o suma de 1.500 euro net/luna. Seniorii au intre 1.500 si 2.200 de euro net/ luna, iar un manager 2.500-5.000 euro net/luna.

"Cu toate acestea, chiar daca am asocia sumele de mai sus unei singure categorii - sa zicem - software development, vom constata ca peste 85% dintre salarii se regasesc in intervalele respective pentru ca asa se plateste in Romania. Nu exista un salariu al pietei, ci depinde cine este platitorul. Si acest lucru se va schimba (...) A venit momentul in care firmele trebuie sa fie mai atente la masurarea productivitatii si a eficientei, sa implementeze programe de management al performantei, sa identifice, sa dezvolte si sa motiveze talentele. Oamenii talentati atrag la randul lor alti oameni talentati, creeaza valoare, firma castiga. Ei trebuie platiti cel mai bine!", spune Moghior.

Raportul intre cerere si oferta

In ceea ce priveste raportul intre cerere si oferta pe piata romaneasca in domeniul tehnologiei informatiei, reprezentantul firmei de recrutare din domeniul IT&C spune ca tendinta este de echilibrare. Firmele vor cauta in permanenta oameni capabili, insa vor exista si multi specialisti fara job. Va avea loc o triere, mai rapida decat ne asteptam, intrucat piata se profesionalizeaza. Acest lucru era de asteptat, insa criza economica a condus putin la grabirea lucrurilor, iar procesul va fi ceva mai dureros.

Efectele crizei economice internationale asupra domeniului IT din Romania

Criza de pe piata financiara s-a transformat deja in criza economica reala, este de parere Mihai Moghior. Piata imobiliara, cea a materialelor de constructii, piata bancara, piata auto sunt deja vizibil afectate in mod direct. Atat jucatorii mari, cat si cei mici din aceste domenii au la randul lor lanturi de furnizori care sunt afectati la fel de mult.

"In Romania inca nu se simte atat de puternic impactul crizei asupra industriei IT, insa curand va veni. Deja avem aplicanti din domeniul IT, din Bucuresti (unii dintre ei fosti candidati sau clienti ai firmei Brainspotting) care sunt in cautare de job pentru ca firmele in care lucreaza se vor inchide. Deocamdata este vorba despre firme mici", a declarat reprezentantul Brainspooting.

In SUA, numarul concedirilor in domeniul IT depaseste 100.000. Salariile angajatilor care si-au pastrat job-urile probabil nu vor scadea, insa cei care au fost concediati vor trebuie sa aleaga intre un salariu de 80.000 - 90.000 de dolari brut anual, asta dupa ce au castigat 120.000 - 150.000 de dolari brut/an, sau a fi someri. 80.000 de dolari este echivalentul a circa 63.000 de euro. In acest caz, brutul lunar ar fi 5.250 de euro si i-ar corespunde un salariu net de 3500 EUR / luna! pentru un specialist senior in domeniul IT care lucreaza si traieste in SUA. Multe dintre firmele mari din domeniul IT care au facut concedieri in SUA au filiale sau chiar centre internationale si in Romania.

"Inasprirea conditiilor pentru creditare a redus semnificativ cererea solvabila ... pentru orice. In acest an, in Romania, cu ocazia sarbatorilor de Craciun, populatia va cheltui in continuare foarte multi bani, ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat. In ianuarie-februarie 2009 va fi momentul adevarului. Vor scadea consumurile la orice: electro-casnice, telefoane mobile, calculatoare, haine etc., reducandu-se la minimul necesar pentru multe familii. Cred ca atat respectivii producatori, cat si dealer-ii si retailer-ii vor avea la randul lor o problema", considera Mihai Moghior.

De la inceputul lui 2009, piata interna de bunuri de larg consum se va ingusta destul de semnificativ, fiind greu de crezut daca vreo industrie va scapa de efectele crizei. Populatia va avea o putere de cumparare mai mica decat iluzia creata de creditele oferite pentru orice. In concluzie, piata de IT se va ingusta si ea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Hackerii din gruparea Sandworm, legată de spionajul rus, sunt pe cale să devină o amenințare la nivel mondial
Hackerii din gruparea Sandworm, legată de spionajul rus, sunt pe cale să devină o amenințare la nivel mondial
O filială a gigantului american Google, Mandiant, avertizează joi, 18 aprilie, într-un raport, cu privire la activităţi ale unei grupări de hackeri cu legături cu spionajul rus, Sandworm,...
Google a introdus o nouă tehnologie de comprimare a imaginilor: JPEGli
Google a introdus o nouă tehnologie de comprimare a imaginilor: JPEGli
Google a introdus o nouă tehnologie de comprimare pentru imagini, denumită JPEGli, care promite să revoluționeze modul în care fotografiile sunt afișate și gestionate pe internet....
#salarii IT, #cresteri, #criza financiara , #anunturi