Un specialist roman din doi fuge la concurenta

Luni, 15 Septembrie 2008, ora 13:15
1806 citiri
Un specialist roman din doi fuge la concurenta

Cine nu are ingineri ii ia de la altii. Acesta pare sa fie tiparul dupa care functioneaza piata muncii din Romania.

In 45% din cazuri, angajatorii locali isi pierd specialistii in favoarea concurentei, potrivit unui studiu al companiei de resurse umane Antal International.

Procentul companiilor care nu prefera sa investeasca in instruirea angajatilor, ci sa "fure" speciliastii din piata este si mai mare in tarile vecine.

Astfel, in Ungaria procentajul companiilor care sustin ca nu-si pot pastra angajatii este de 59%, in Polonia de 63%, in Croatia de 55%, iar in Bulgaria de 90%.

Inginerii, project managerii, specialistii IT si arhitectectii sunt cei mai cautati specialisti pe piata din Romania, potrivit studiului "Talent Shortage Survey 2008", realizat de compania de consultanta in HR Manpower. La nivel global, potrivit aceluiasi studiu, inginerii se situeaza pe locul patru in top zece pozitii cel mai dificil de acoperit, in timp ce specialistii IT se afla pe locul zece, scrie Business Standard.

Cererea mare de ingineri din Romania este explicabila, mai ales ca in ultimii ani industria s-a dezvoltat intr-un ritm alert. Cel mai mare deficit se afla in sectoarele constructiilor, auto, petrol si gaze, telecomunicatiilor si utilitatilor.

"Numarul tot mai mare de investitii straine in domeniul tehnologiei, precum si numarul scazut al absolventilor de profil fac ca inginerii sa fie cei mai cautati angajati de pe piata muncii din Romania", spune Madalina Popescu, general manager pentru compania de consultanta in resurse umane Pluri Consultants Romania, citata de NewsIn.

Potrivit estimarilor cotidianului economic, in prezent, deficitul de ingineri se cifreaza la 30.000, in timp ce deficitul de profesionisti in project management este estimat la circa 10.000-15.000 de persoane.

Lipsa inginerilor este de inteles, in conditiile in care multi dintre ei s-au reprofilat, mai ales ca, pana nu de mult, acestia erau marii pierdati dintre absolventii de studii superioare din Romania. La fel se prezinta lucrurile si in cazul arhitectilor, doar 60% dintre angajatii din domeniu sunt de profesie arhitecti, mai scrie publicatia economica.

Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
După ultimele vânzări înregistrate de Apple pentru produsul Vision Pro, casca VR a gigantului tech, se pare că oficialii companiei au luat decizia de a limita producția dispozitivelor....
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
#specialisti, #angajator, #concurenta, #migratie , #anunturi