Ziare.com

Una din doua firme nu da prime de Craciun in 2009

Miercuri, 09 Decembrie 2009, ora 12:49

   

Una din doua firme nu da prime de Craciun in 2009
Numai 54,6% dintre firme vor acorda in acest an prime de Craciun, in scadere de la 93,5% din firme care au dat angajatilor prime in decembrie 2008, iar primele vor fi cu 69% mai mici decat anul trecut, potrivit unui studiu realizat de Paylogic.

"Din cei 11.487 de angajati, aproximativ 6.600 angajati vor primi prima anul acesta, in scadere fata de anul trecut cand au primit prima 10.742 de angajati din 14.423. Sumele acordate ca prima au scazut cu 69%", se mai arata in studiul realizat la nivelul a 86 de companii si publicat miercuri.

Cele mai dramatice scaderi au loc in domeniul auto, unde studiul a evidentiat un declin cu aproximativ 50% mai mare decat media celorlalte domenii analizate.

Firmele care vor acorda prime au apreciat ca acestea vor fi in suma fixa si vor reprezenta doar 38% din totalul primelor acordate anul trecut. Media primelor acordate anul trecut a fost de aproximativ 605 lei/angajat, in timp ce anul acesta nivelul mediu al primelor va fi mai mic de 230 lei/angajat.

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

"Marea majoritate a firmelor prefera, anul acesta, ca primele sa fie acordate sub forma de suma fixa, de multe ori egala pentru toti angajatii, pentru a transmite un mesaj de apreciere catre acestia, fara a face discriminari intre ei, dar cu un mesaj clar care sa sublinieze atentia pe care o acorda cheltuielilor suplimentare", se mai arata in studiu.

In plus, din cele 86 de firme, niciuna nu va acorda cel de-al 13-lea salariu drept prima de Craciun, in timp ce anul trecut 30% dintre firme au apelat la acest tip de bonus. Unele companii de productie au decis sa nu premieze toti angajatii, ci numai pe cei performanti, sustine Paylogic.

Studiul a mai evidentiat ca, daca anul trecut raportul platilor cu cash a fost de 76% fata de numai 24% in tichete cadou, in 2009, primele acordate vor fi 65% sub forma de tichete cadou si numai 35% cash.

"Majoritatea companiilor au ales ca model de acordare a primelor tichetele cadou. Aceasta decizie este influentata si de posibilitatea ca aceasta cheltuiala sa devina deductibila", a precizat Paylogic.

In acest an, niciuna dintre firmele participante la studiu nu va acorda primele sub forma de produse proprii.

Studiul contine informatii de la 86 firme private cu 11.487 de angajati si activitati in domeniile auto, medical, financiar si servicii. Firmele participante la studiu au sedii in toata tara, cu o pondere usor accentuata pentru firmele din Bucuresti (37% dintre acestea au sediul in Capitala).

Sursa: rNews

Articol citit de 1509 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

somerilor, saracilor

http://www.ziare.com/business/joburi/12-08-2009/anofm-numarul-somerilor-atins-maximum-ultimilor-5-ani-si-7-luni-969740

sclavilor..sa lucrati pe nimic ca de asta am fost votat!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor