Ce NU trebuie sa faci cand renunti la un job

Sambata, 19 Februarie 2011, ora 09:10
8169 citiri
Ce NU trebuie sa faci cand renunti la un job
Foto: howtogetajobwith.com

Sa parasesti un loc de munca poate fi uneori destul de dificil, indiferent daca ai fost concediat sau pleci de bunavoie.

Din cauza emotiilor sau a nelinistii care te invaluie, ai putea ajunge uneori sa uiti sa faci ceea ce trebuie atunci cand iti schimbi jobul si sa lasi in urma ta loc de laude, chiar daca acest lucru se intampla pe ultima suta de metri.

De aceea, About.com iti ofera cinci sfaturi despre ce NU trebuie sa faci atunci cand vrei sa pleci de la actualul loc de munca.

1. Nu le spune sefului tau si colegilor ce crezi despre ei, chiar daca tu crezi ca ar merita acest lucru

Cand renunti la locul de munca sau cand esti concediat, emotiile pot fi extrem de mari, mai ales daca o faci in conditii nu tocmai amiabile. Data fiind situatia, ai putea fi tentat sa le spui superiorilor sau colegilor fie ce crezi despre ei si despre munca alaturi de ei, fie despre neajunsurile de care te-ai lovit.

Cel mai bine este insa sa nu faci acest lucru, chiar daca esti convins cu adevarat ca ar merita sa stie ce crezi sau simti. Nu se stie niciodata daca drumurile voastre se vor mai intalni, asa ca nu ar fi rau sa pastrezi o buna relatie.

2. Nu produce daune companiei

Desi poate uneori ai simtit ca ai fost nedreptatit de catre sef si ai fost foarte furios, ar fi bine sa nu incerci sa te razbuni, chiar daca este vorba de ultimele zile de munca.

Incearca sa-ti pastrezi o buna reputatie si nu te razbuna nici pe aparatura companiei, nici pe oamenii care lucreaza acolo.

3.Nu uita sa ceri o recomandare

Acest lucru poate suna ciudat, mai ales daca parasesti locul de munca in conditii nefavorabile. Cu toate acestea, daca vrei sa incluzi acest loc de munca pe CV-ul tau, ar trebui sa te asiguri ca vei obtine o recomandare, oricat de complexa sau mai putin complexa ar fi ea.

Totusi, daca ai fost concediat din cauza unor ofense aduse cuiva din companie sau chiar imaginii acesteia, o recomandare poate fi un lucru greu de obtinut. In schimb, daca despartirea de aceasta firma este cauzata de o situatie ceva mai putin grava, ai putea solicita sefului tau o recomandare, in ciuda faptului ca lucrurile nu au mers cum era de asteptat.

4. Nu vorbi pe nimeni de rau inainte de a pleca

Chiar daca in perioada cat ai fost angajat nu te-ai inteles prea bine cu anumite persoane, ar fi bine sa nu vorbesti de rau pe nimeni, caci nu ai nimic de castigat. In acelasi timp, gandeste-te ca ar putea vorba doar de lipsa unei "chimii" intre voi, adica pur si simplu nu v-ati inteles pentru ca nu v-ati potrivit din punct de vedere profesional si nu neaparat din vina respectivei persoane.

Este bine sa fii mai maleabil si sa inveti ca, la viitorul job, sa pastrezi aparentele, daca vrei sa ai de castigat.

5. Nu-l barfi pe fostul sef cu viitorul angajator

Multi angajati au tendinta ca, atunci cand paresesc o companie, sa-si vorbeasca de rau superiorii in discutia cu urmatorii angajatori. Singura persoana care ar putea sa cada prost in fata noului sef esti tu si nu fostul tau angajator, pentru ca ai putea sa fii suspectat ca tu ai fost de vina pentru relatia sef-subaltern esuata.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#renuntare job, #sfaturi job, #schimbare loc de munca , #cariera