O meserie nu trebuie impusa cu forta: Tabloul dezolant al tinerilor care n-au un job pe placul lor

Autor: Corina Neagu - Trainer & HR Consultant
Luni, 01 August 2016, ora 07:43
11852 citiri

Din discutiile mele cu tinerii sau cu oamenii care, la o anumita varsta, simt nevoia unor provocari personale si profesionale, am tras concluzia ca acestia au regrete, de cele mai multe ori.

"- Ce stii sa faci?

- Mai nimic.

- Ce-ti place sa faci?

- Sa joc jocuri pe calculator si sa fac sport - sa joc baschet, fotbal, sa inot.

- Ce ti-ar placea sa faci in viitor?

- Pai asta e problema, ca nu stiu. Nu-mi place sa invat. Nu-mi place sa citesc. Nu ma simt confortabil sa vorbesc despre mine, sa comunic."

Acesta este un dialog purtat cu un adolescent de 15 ani care a picat la liceul la care a vrut sa intre si a fost repartizat la un altul pe care nu si l-a dorit, dar catre care parintii l-au indrumat.

"- Am terminat o specializare care acum nu-mi ajuta la nimic.

- De ce ai ales-o?

- Am crezut ca o sa ma ajute la un moment dat, multi colegi au facut-o.

- Ti-a placut, ai invatat ceva util?

- Atunci asa aveam impresia, acum constat ca am pierdut timpul degeaba.

- Timp de sase ani, cat ai studiat, observ ca nu ai avut nicio experienta practica, niciun internship, voluntariat. Nu crezi ca te-ar fi ajutat?

- Am vrut sa-mi dedic timpul scolii, dar acum imi e foarte greu sa ma angajez cu specializarea mea si pentru ca nu am deloc experienta, iar toti angajatorii vor asta. Acum lucrez intr-un loc care nu-mi place, am un salariu cat de cat bun, iar daca o iau de la inceput, nimeni nu-mi va mai oferi cat am acum. Dar nici nu vreau sa mai stau aici."

Acesta este un dialog purtat cu o tanara de aproape 30 de ani, care timp de mai bine de 10 ani nu a stiut ce a vrut, iar acum isi doreste altceva.

Stam prost la prea multe capitole

Stam prost la capitolul educatie. Stam prost la capitolul orientare in cariera sau consiliere vocationala. In conditiile in care sunt foarte multi copii care abandoneaza scoala, din diverse motive, altii sunt obligati de parinti sa mearga intr-o anumita directie, iar altii sunt lasati complet de izbeliste pana cand parintii constata ca trebuie sa ia o decizie, uneori poate prea tarziu.

In QS World University Ranking (unul dintre clasamentele de referinta), pentru perioada 2015-2016, Universitatea din Bucuresti este plasata in categoria 651-700.

Doar alte trei mari universitati din Romania (Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi, Universitatea "Babes-Bolyai" din Cluj si Universitatea de Vest din Timisoara) mai sunt prezente in clasamentul amintit, ocupand pozitii in categoria 700+.

Aceste statistici spun mult despre functionalitatea sistemului universitar din Romania si despre utilitatea practica a acestuia.

Din pacate, avem un sistem educational care ne vrea pe toti roboti, care nu incurajeaza si nu stimuleaza creativitatea si imaginatia, care ne forteaza sa memoram si ne indeparteaza de ceea ce inseamna proces educational, formare si dezvoltare.

Plutim in deriva

Multi copii si parinti se simt, la un moment dat, debusolati, cand sunt pusi in ipostaza de a lua o decizie asupra carierei. Motivele sunt diverse:

  • - talentele, valentele, abilitatile, vocatia copilului nu au fost identificate, deci nu se stie exact ce poate si ce ar vrea sa faca copilul;
  • - parintii nu stiu, nu vor sau nu se preocupa de acest aspect, stiind clar ca decizia este a lor si copilul trebuie sa o urmeze, chiar daca nu este ceea ce-si doreste;
  • - lipsa de informare, de interes.

Lipsa educatiei, a implicarii, toate pot constitui motive suficiente pentru ca decizia referitoare la parcursul profesional sa fie una gresita sau sa nu existe deloc.

Presiunea aceasta vine si din partea angajatorilor, care au cerinte din ce in ce mai mari de la angajati si criterii de selectie de multe ori rigide, neadaptate pietei.

Inca exista mitul conform caruia, daca nu ai o facultate, esti un ratat, desi realitatea ne demonstreaza zilnic ca Romania are nevoie de muncitori necalificati, de specialisti cu meserie care se invata in scoala profesionala, de cativa ani inexistenta, de ingineri, sudori, zidari si alte categorii din ce in ce mai greu de gasit, pentru ca tinerii nu mai sunt orientati catre acestea.

Conteaza ceea ce facem

Am spus de fiecare data cand am fost intrebata ca ar trebui sa facem ceea ce ne aduce valoare si ca oameni, nu doar profesional. Ar trebui sa ne indreptam catre meserii care ne plac, ne inspira, pentru care avem inclinatii si abilitati. Dar ca sa alegem trebuie sa ne cunoastem si de mici sa ne cultivam talentul intr-o anumita directie.

Talentul insotit de munca si sustinut de-a lungul timpului nu poate aduce decat beneficii. Nu toti suntem facuti sa fim doctori sau piloti sau IT-isti, unii sunt de mici antreprenori, visand sa nu munceasca niciodata intr-o corporatie, altii sunt matematicieni etc.

Conteaza ce modele ai in viata

Rolul parintilor in ecuatia copil/familie/scoala/societate este esential. Cred si voi crede intotdeauna ca educatie sau meserie nu se face cu forta.

Multi oameni cu care vorbesc imi spun ca, daca ar fi stiut ei la 15-16 ani ce stiu acum sau daca ar fi fost cineva langa ei sa-i indrume, nu mai faceau ce fac acum.

Si totusi sunt atat de putini parinti si profesori care descopera potentialul si talentul in copii si le indruma pasii in acea directie incat cred ca si peste 10 ani, poate chiar mai mult, vom avea aceeasi problema.

Doua dintre motivele pentru care se intampla asta sunt pozitia de putere si eterna scuza a lipsei de timp. Unii parinti considera ca stiu ei mai bine ce e potrivit pentru copiii lor. Se adevereste in majoritatea cazurilor ca nu este asa.

In loc de concluzie

Si cum sa le spuna parintilor sai tanarul ajuns pe bancile unei facultati pe care o uraste ca el, de fapt, isi doreste sa fie designer? Sau muzician? Cand bazele comunicarii se pun de mic copil, cand rabdarea de a asculta, de a intelege, de a evalua, de a lua decizii impreuna trebuie sa-si spuna cuvantul la varste fragede.

Corina Neagu este fondator al DARE Development Advice & REsources, Trainer si HR Consultant.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Legi noi în UE pentru combaterea spălării banilor. Limită de doar 10.000 euro pentru plăţile mari în numerar
Legi noi în UE pentru combaterea spălării banilor. Limită de doar 10.000 euro pentru plăţile mari în numerar
Un pachet important de legi, care consolidează setul de instrumente al UE pentru combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, a fost adoptat miercuri, 24 aprilie, de Parlamentul...
OMV Petrom va livra dividende de 2,6 miliarde lei din profitul net de anul trecut. Ce randament au avut acțiunile producătorului de petrol la BVB
OMV Petrom va livra dividende de 2,6 miliarde lei din profitul net de anul trecut. Ce randament au avut acțiunile producătorului de petrol la BVB
OMV Petrom a informat piaţa de capital că adunarea generală ordinară a acţionarilor societăţii a decis pe 24 aprilie distribuirea unui dividend brut de 0,0414 lei pe acţiune din profitul...
#locuri munca tineri, #cum alegi loc munca, #cum alegi job , #cariera