Wellbeing: Cum raman motivat la locul de munca daca sefii ma demotiveaza

Miercuri, 27 Ianuarie 2016, ora 09:36
14931 citiri
Wellbeing: Cum raman motivat la locul de munca daca sefii ma demotiveaza
Foto: Arhiva personala

Se spune tot mai des ca angajatii isi parasesc managerii, nu compania in care lucreaza. Un bun manager isi motiveaza si incurajeaza oamenii din echipa sa lucreze bine impreuna, dar nu toti avem aceasta sansa.

Ce fac atunci cand ma simt demotivat de managerul meu? Sta oare si in puterea mea sa ma motivez si sa-mi pastrez nivelul de implicare, astfel incat sa am rezultate bune?

Managerul este, in mare masura, responsabil cu motivarea oamenilor din echipa, dar si eu ca angajat pot schimba in bine situatia.

Managerul si angajatorul au o mare responsabilitate in ceea ce priveste starea de bine a angajatului la locul de munca. Discutiile pe acest subiect ajung foarte des la intrebarea: cine este mai responsabil de motivarea la locul de munca: angajatorul sau angajatul?

Vestea buna este ca, desi managerul direct si compania au o mare influenta in nivelul motivatiei mele de la job, si eu ca angajat am "mai mult control decat imi imaginez pentru a ma mentine motivat" (psih. Heidi Grant Halvorson).

Discutia despre cine are mai multa sau mai putina responsabilitate are mai putina importanta, dupa parerea mea. Pentru ca nu duce la un rezultat concret. La un rezultat mai bun duc: strategiile pe care le aplica angajatorul pentru minimizarea stresului in companie, actiunile prin care managerii isi motiveaza echipa, dar si modul in care eu ca angajat fac cum pot eu mai bine sa fiu motivat si sa-mi mentin starea de bine.

La nivel mondial doar 13% dintre angajati ajung sa fie implicati efectiv in munca lor (Gallup, 2012).

Cand sunt demotivat la locul de munca, cea mai rapida solutie care imi apare in minte este sa-mi gasesc un alt job. Sigur ca uneori aceasta poate fi o decizie buna, alteori nu. E important sa avem in vedere si ipoteza ca la un alt loc de munca ne putem regasi intr-o situatie similara: putem avea un manager care ne demotiveaza.

Ai un job bine platit pe care il detesti? Ce e de facut

Dar managerul este si el un om care poate face tot ce considera ca e mai bine in situatia data. Ne grabim sa-l judecam, sa-l punem la zid si ne gandim mai putin la ideea ca, la un moment dat, putem fi si noi manageri si putem gresi foarte usor si noi, la randul nostru.

Nu scriu aceste randuri in ideea de a apara pozitia managerilor, consider ca in organizatii o prioritate esentiala ar trebui sa fie dezvoltarea managerilor, in special pe partea de soft skills. Demersul meu este ca la job sa incercam sa fim mai empatici si avem in vedere nu numai perspectiva noastra, ci si perspectiva managerului direct.

In situatia in care ma hotarasc sa raman la job-ul meu actual e important sa vad ce pot face eu pentru a avea o stare de bine si de a fi motivat. Si asta pentru ca starea mea de bine la locul de munca este esentiala pentru viata mea, pentru sanatatea mea si, implicit, pentru familia mea.

Am sa va detaliez in continuare cateva aspecte care m-au ajutat pe mine sa-mi gasesc mai multa motivatie in ceea ce fac.

Am inteles cat este de important sa (re) gasesc bucuria in ceea ce fac, zi de zi

Dintotdeauna am avut o mare dorinta: sa am un job care sa imi placa. Opt ore in fiecare zi petrecute la munca inseamna o mare parte din viata mea, din viata ta, din viata noastra a tuturor. Si a fost o bucurie sa descopar ca sta si in puterea mea sa-mi fac munca mai placuta de zi cu zi, indiferent cum este managerul meu direct.

Sigur ca motivatia noastra in munca variaza de-a lungul timpului: cand incepem un proiect nou sau cand tocmai ne-am schimbat locul de munca, putem fi mai energici si mai motivati. Dar energia noastra scade, daca nu o intretinem zi de zi. O modalitate de a regasi motivatia este de a face mai mult lucrurile care ne aduc o mai mare placere.

Cu totii avem de facut atat sarcini care ne plac mai mult, cat si sarcini care nu ne plac sau care ne plac mai putin.

Ideal ar fi sa crestem perioada de timp in care facem lucrurile care ne fac placere.

Si merita sa avem o discutie cu managerul direct in care sa-i spunem aceste lucruri: "Mi-ar facea mai multa placere sa fac anumite task-uri. Lucrand la acestea simt ca pot aduce valoare adaugata la ceea ce fac si, cu timpul, poate avea impact in rezultatele proiectului la care lucrez. Considerati ca as putea aloca mai mult timp acestor task-uri?".

Sigur ca, in final, managerul va decide, dar eu stiu ca am facut ceea ce tinea de mine si am spus ce-mi doresc, ceea ce stiu sa fac cel mai bine, ceea ce imi place si cum pot avea impact in companie prin ceea ce fac. Am invatat, de-a lungul anilor, ca job description-ul nu este ceva fix si pentru totdeauna; lucrurile se schimba rapid, situatia se schimba.

Fiecare mic progres facut il pregateste pe urmatorul

Cand incep sa fac lucruri care-mi fac placere, in mintea mea apar noi idei de imbunatatire pe care incep sa le fac si, in timp ce le fac, imi apar alte idei despre cum as putea face si mai bine lucrurile. Si asa apare progresul. Uneori incet-incet, alteori mai repede; dar in mod sigur apare. Fiecare mic progres imi da mai multa energie sa merg mai departe.

Motivatia la locul de munca: Momentul in care banii devin ochiul dracului

Munca pe care o fac are sens pentru mine

Ma astept sa fiu platita pentru ceea ce fac, dar mai mult decat asta imi doresc sa fac lucruri care inseamna ceva pentru mine. Stim din experienta de zi cu zi si din studii ca ceea ce ni se intampla capata sens in functie de modul in care atribuim o semnificatie respectivului lucru sau eveniment. Asa este si cu munca: acelasi job poate fi motivant pentru o persoana si demotivant pentru alta persoana.

Viata profesionala este strans legata de credintele si dorintele noastre. Daca scopul tau in viata este sa-i ajuti pe ceilalti, atunci un job in domeniul comercial ti se va parea probabil demotivant; daca doresti sa inveti lucruri noi, atunci un job repetitiv si structurat nu va fi pe placul tau; daca iti place sa lucrezi in echipa, atunci nu-ti va placea prea mult un job care presupune lucrul independent.

Un prieten bun la locul de munca imi incalzeste sufletul

Cu totii avem nevoie de un prieten bun la munca, iar cei care au un astfel de amic spun ca job-ul lor este mai placut si mai motivant (Gallup, 2012). Intr-adevar, prietenia la locul de munca inseamna sa ne simtim bine si sa ne amuzam impreuna.

In plus, prietenia contureaza ideea ca suntem impreuna o echipa si ca lucram la ceva important impreuna, ceva ce are sens pentru noi. Si asa gasim mai usor solutii cand dam de greu si ajungem sa avem rezultate mai bune.

Sa (re) gasesti motivatia in ceea ce faci presupune implicare, perseventa si incredere. Ce anume te motiveaza pe tine sa mergi, zi de zi, la serviciu?

FOTO: Facebook Delia Lungu

Mind Education Health
Delia Lungu, psiholog si trainer, specializat in terapie de familie si de cuplu. Face parte din echipa Mind Education Health, companie care ofera consultanta psihologica si programe de tip well-being in zona de parenting, relatii de cuplu si la locul de munca.

Daca aveti vreo intrebare pentru expertii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#Cum ramai motivat la job, #sfaturi motivare loc munca, #motivare loc munca , #cariera