Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cum sa iti pregatesti cariera chiar din facultate

Luni, 04 Octombrie 2010, ora 10:26
1937 citiri
Cum sa iti pregatesti cariera chiar din facultate

Daca vrei sa iti cresti sansele de angajare la absolvirea unei facultati, trebuie sa profiti de toate oportunitatile care vin in sprijinul dezvoltarii profesionale si sa participi la traininguri din diverse domenii, workshop-uri, evenimente de networking, cat si absolvirea unei burse de tip Erasmus.

"Evident ca studentii nu invata ce se cere pe piata muncii. Pe piata muncii se cere experienta, care nu se invata, ci se dobandeste prin practica.

Daca vine cu o diploma inseamna doar ca stie mai bine limba cu fineturile nivelului respectiv, nu ca are mai multa experienta. Totusi, orice angajator isi doreste sa angajeze un tanar care a absolvit corect o facultate si care are atitudinea necesara acumularii de experienta in mediul organizational creat in acea specifica organizatie", declara Marius Balasoiu, trainer in cadrul echipei For People, pentru Romania Libera.

Daca facultatea este un prim pas pentru o viitoare cariera, activitatile extra sunt cele care definesc o cariera, de aceea este important ca un student sa nu se limiteze doar la cursurile predate in cadrul facultatii.

"Doar audierea cursurilor predate in universitate constituie pregatirea de baza, nivelul minim pe care ar trebui sa-l atinga orice absolvent. Pentru a evita aceasta "plafonare", studentul poate alege sa participe la activitati care ii pot dezvolta abilitati si capacitatile necesare performarii pe piata muncii.

"Daca studentii si-au propus sa aiba o activitate performanta, atunci ar trebui sa se orienteze catre cursuri de dezvoltare personala, traininguri din diverse domenii, workshop-uri, evenimente de networking cu personalitati din diverse domenii", explica Iulian Sirbu, consilier in cariera GCDF (Global Career Development Facilitator).

Bursele Erasmus sunt o alta modalitate de a te diferentia de restul studentilor, fiind disponibile in toate universitatile, iar daca sunt respectate anumite reguli, sansele de participare cresc considerabil.

"Obtinerea unei burse de studii in strainatate poate creste considerabil sansele unui tanar de a obtine jobul pe care l-a visat dintotdeauna", precizeaza Iulian Sirbu.

Un job de tip part time, in limita in care programul de la facultate permite acest lucru, face, cu siguranta, departajarea dintre un simplu licentiat si unul care are experienta.

"Un loc de munca pe timpul facultatii poate face diferenta dintre un licentiat care se pregateste sa-si depuna dosarul de somaj si unul care la absolvirea facultatii este gata sa avanseze si sa-si dezvolte cariera in domeniul pentru care s-a pregatit", conchide Sirbu.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#cariera facultate, #cariera oportunitati , #cariera