Cum scapi de influenta unui sef toxic?

Sambata, 10 Aprilie 2010, ora 08:06
12772 citiri
Cum scapi de influenta unui sef toxic?

Munca sub un sef toxic, agresiv, ce tipa mereu la tine, te critica si te terorizeaza, zi de zi, toata ziua, poate lasa urme adanci ce iti vor afecta psihicul si viata profesionala si dupa despartirea de acesta.

Dupa ce ai facut primul pas, adica ti-ai dat demisia, daca nu cumva ai fost concediat, urmeaza partea mai grea, in care trebuie sa-ti vezi in continuare de viata, fara sa fii bantuit de umbra sefului toxic.

Daca despartirea nu a fost tocmai amicala, vei avea tendinta sa te razbuni sau sa-l barfesti mult timp dupa ce seful-problema a iesit din viata ta.

Cinci moduri de a scapa de frica de locul de munca

Cea mai buna razbunare, in acest caz, ar fi sa-i urezi sefului toate cele bune si chiar sa crezi ce spui, potrivit expertilor in resurse umane intrebati de revista Forbes.

Lasa loc de buna ziua

Viata este guvernata de legile lui Murphy, ceea ce inseamna ca ai toate sansele sa te mai intalnesti cu seful tiran, tocmai pentru ca speri sa nu-l mai vezi niciodata.

Daca nu vrei sa-i spui cateva cuvinte, la plecare, ii poti trimite si un e-mail, formal, in stilul companiei, in care iti iei ramas bun, lasi un contact si ii multumesti pentru timpul minunat petrecut impreuna.

Daca nu-ti iei concediu, mori mai repede

Este mai bine sa iti inchei socotelile, la plecare, mai ales daca lucrezi intr-un domeniu de nisa, in care te-ai putea reintalni oricand cu fostul superior.

Scapa de dovezi

Uita tot ce s-a intamplat, cat mai repede, pentru a scapa definitiv de influenta sa nociva. Sterge-ti e-mail-urile si scape de alte notite, scrisori sau mesaje din telefon primite de la seful toxic, daca nu vrei sa-ti aduci aminte de el la tot pasul.

Probabil nu vei avea cadouri de indesat intr-o cutie, insa pe acelasi principiu poti renunta la pozele comune de pe Facebook sau la obiectele incarcate de semnificatii negative.

Priveste-ti partile bune

Daca ai plecat cu orgoliul sifonat si nu mai ai incredere in puterile tale, incearca sa o iei de la capat, plecand de la lucrurile care chiar iti ies.

Rezolva-ti din treburi, castiga la tenis de masa sau aranjeaza-ti biroul, orice, numai incearca sa-ti refaci karma pozitiva.

Cinci greseli ce transforma schimbarea jobului intr-un dezastru

Intareste-ti increderea in fortele proprii cu ajutorul micilor succese personale, pentru a putea ataca apoi in si eventuala problema spinoasa.

Barfa are picioarele scurte

Este normal sa te descarci, sa le vorbesti prietenilor sau familiei despre necazurile de la locul de munca, insa dupa ce ti-ai schimbat jobul, evita sa vorbesti prea mult, sau prea urat, despre fostul tau sef.

Inlocuieste "nebun si obsedat de control" cu "exigent", cand iti descrii seful-problema, pentru ca nu toata lumea gandeste neaparat la fel ca tine si nu toti inteleg prin ce-ai trecut, daca n-au avut vreo experienta similara.

Priveste atent in oglinda...

Chiar daca poate fi dureros, incearca sa te uiti atent in oglinda si sa-ti dai seama ce s-a intamplat, de fapt. Incearca sa privesti lucrurile si din punctul de vedere al sefului.

Joburi de care n-ai mai auzit, platite cum n-ai mai vazut

Exista vreo urma de adevar in spusele lui? Raspunde-ti sincer si invata sa-ti accepti si punctele slabe, pentru a nu repeta aceleasi greseli la noul loc de munca.

... dar nu exagera. Nu esti Freud!

Nici sa exagerezi cu psihanaliza nu este tocmai indicat, pentru ca astfel ai putea ajunge sa ai indoieli de fiecare data cand trebuie sa iei o decizie.

Vei pierde timp, bani si incredere de sine, incercand sa dezlegi misterele universului atunci cand probabil nu este cazul.

Timpul le rezolva pe toate

Munca cu un sef toxic, sub un management patogen, poate lasa urme adanci, ce se inchid destul de greu.

Cinci greseli ce pot transforma o concediere intr-un scandal

Ai nevoie de cateva luni de recuperare, insa daca trece mai mult timp si nu ti-ai revenit, nu te sfii sa vorbesti cu prietenii sau cu un specialist.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#sef toxic, #sindromului sefului toxic, #stres loc munca , #cariera