Eul virtual iti ucide slujba din viata reala - cat conteaza ce faci pe Internet

Vineri, 13 Septembrie 2013, ora 09:03
4180 citiri
Eul virtual iti ucide slujba din viata reala - cat conteaza ce faci pe Internet

Dezvoltarea canalelor social media prezinta avantaje evidente in termeni de comunicare si informare.

In acelasi timp, activitatea in mediul online atrage dupa sine responsabilitati intr-un mod similar procesului din viata reala.

Este important de constientizat acest lucru mai ales in contextul in care cel care propaga din fata monitorului ganduri in spatiul cibernetic liber si nelimitat este de multe ori angajat al unei societati.

Ioana Popa, consultant legislatia muncii si consilier in cariera, ne vorbeste despre situatiile care duc la concedieri in Romania, in special din perspectiva activitatii online a angajatilor:

Un loc de munca nu e de ajuns? Cum poti avea doua

Motivele pentru care sunt concediati angajatii in Romania

Din punct de vedere legislativ, in Romania salariatii pot fi concediati din motive care tin sau nu de persoana lor, iar aceste motive sunt prevazute in Codul muncii republicat - Legea 53/2003. Motivele care tin de persoana salariatului pot fi de natura disciplinara - in urma savarsirii de catre un salariat a unei fapte ce constituie abatere disciplinara la nivelul unitatii sau din perspectiva legala.

Un alt motiv il reprezinta pronuntarea inaptitudinii fizice sau psihice, exprimate printr-o decizie a organelor competente de expertiza medicala, in urma careia angajatorul nu mai poate indeplini in mod corespunzator atributiile postului pe care il ocupa.

Tot in categoria motivelor ce tin de persoana salariatului intra si necorespuderea profesionala.

  • Foarte important insa, o astfel de concediere poate fi dispusa numai pe baza rezultatelor obtinute in urma unei evaluari profesionale prealabile si doar daca din acestea rezulta ca salariatul nu a atins nivelul de performanta asteptat.

Si, nu in ultimul rand, conform Codului Muncii, in Romania un salariat poate fi concediat pentru motive ce tin de persoana lui daca este arestata preventiv pentru o perioada mai mare de 30 de zile.

Pe de alta parte, conform legii, concedierea unul salariat pe motive ce nu tin de persoana salariatului are la baza desfiintarea postului ocupat de el. Acest tip de concediere poate fi atat individuala, cat si colectiva, in functie de situatie.

Prezenta activa in mediul online si concedierea

Este foarte adevarat ca prezenta oamenilor in mediul online, atat la nivel profesional, cat si personal, a crescut semnificativ in ultmii ani si in Romania, ei fiind tot mai activi in special pe retelele de socializare sau profesionale precum Facebook, LinkedIn sau Twitter.

Este foarte important ce facem in online, cum, ce spunem si cat, sau mai bine spus, ce informatii dintre cele pe care le detinem este indicat sa facem publice, indiferent daca ele tin de noi sau de alte persoane, uneori chiar de angajator, pentru ca exista si riscuri.

  • Din punct de vedere legal, nu au aparut modificari ca urmare a intensificarii prezentei oamenilor in mediul online.

Totusi, daca un salariat alege sa faca publice informatii despre angajator, online sau offline, informatii de natura confidentiala sau care pot pune in pericol pozitia lui pe piata in fata concurentei, sau informatii a caror publicare nu a fost autorizata de acesta, se va ajunge foarte probabil la o concediere ca urmare a producerii unei daune angajatorului.

In majoritatea contractelor de munca exista si o clauza de confidentialitate, iar incalcarea ei poate atrage consecinte neplacute pentru ambele parti. Chiar daca este o clauza optionala, multi angajatori aleg sa o includa in toate contractele, asa ca inainte de a posta ceva pe Internet, este bine sa fim atenti la continutul ei.

Identitatea online poate genera o concediere daca se incalca prin ea obligatiile salariatului fata de angajator. Asa cum si un angajator poate fi tras la raspundere daca pune in pericol in vreun fel persoana salariatului, prin informatiile transmise, daca alege sa divulge informatii de natura personala sau intima legate de salariatii sai, fara sa obtina in prealabil acordul lor.

Motive pentru care sa renuntati la retelele de socializare in 2013

Desi in Romania nu s-au inregistrat cazuri de concedieri ca urmare a unor postari pe retele de socializare sau bloguri, de exemplu, asa cum s-a intamplat in alte tari, cele mai frecvente fiind inregistrate in SUA, in urma furnizarii unor informatii confidentiale, a unor afirmatii neinspirate despre locul lor de munca sau seful direct si chiar incalcarea legii destul de grav. Sigur, posibilitatea ca acestea sa fi existat nu este exclusa, personal nu am intalnit astfel de cazuri.

Totusi, timpul petrecut in mediul online, pe retele de socializare, bloguri sau alte pagini, ar putea genera si situatii neplacute daca nu suntem atenti cand, cat si cum ne dedicam acestei activitati. La locul de munca principala obligatie a salariatului este aceea de a-si indeplini atributiile in cele 8 ore de program alocate.

Tanar cu dosar penal pentru o poza postata pe Facebook

Daca mare parte din timp si-o petrece pe Facebook si nu isi face treaba, se poate ajunge la concediere disciplinara ca urmare a nerespectarii fisei de post si a atributiile alocate, daca dupa un timp se constata ca el nu si-a indeplinit atributiile pentru ca si-a dedicat mare parte din timpul petrecut la birou navigarii pe Internet, fara a avea legatura cu munca lui.

Ioana Popa - Consultant Resurse Umane

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#concedieri Facebook, #angajati retele socializare, #angajati concediati , #cariera