Inca de mici copii, societatea ne deseneaza un traseu general si suntem setati mental ca intregul nostru parcurs sa se bazeze pe o poveste clasica, menita sa atinga implinirea noastra ca oameni.
Trebuie sa urmezi o facultate, sa cauti locuri de munca bine platite, care sa iti permita sa iti intretii familia, sa promovezi si ulterior sa te pensionezi la 65 de ani.
Exista o mica problema cu mentalitatea aceasta: ea nu duce, de fapt, la implinire.
Doar daca aruncam o privire peste statisticile referitoare la cat de fericiti sunt romanii cu locul de munca pe care il au, cu ceea ce fac, ne putem da seama cat de gresita este mentalitatea despre care am amintit.
O parte din aceasta lipsa de implinire provine din incapacitatea noastra, ca societate, de a incuraja oamenii sa isi puna intrebari simple care de multe ori duc la raspunsuri mult mai putin simple: Cine sunt? Ce vreau? De ce sunt eu aici? Care e scopul meu? De ce?
Cu totii cunoastem oameni care chiar fac ceea ce le place, cu toate ca, mai ales in vremurile in care traim, acestia sunt din ce in ce mai putini. Intrebati-i de ce fac asta.
Veti fi surprinsi, dar niciunul nu va raspunde: "Pentru ca vreau sa fac multi bani ca sa imi cumpar chestii misto" sau "Pentru ca vreau sa conduc o corporatie pentru a avea putere deplina" ori "Deoarece imi doresc ca timpul sa treaca mai repede, sa bifez cat se poate de putine taskuri pentru ca mai apoi sa ma pensionez si sa pot calatori linistit prin lume".
O sa va spuna, mai degraba, ca vor sa ajute tinerii sa evite datoriile la banci si sa devina antreprenori de succes sau sa le inspire pe fete sa ajunga femei de cariera, cu o pozitie buna, si nu papusi Barbie.
Oricum ar fi, incearca sa vezi care e scopul tau, ce asteptari ai in prezent si asta te va incuraja sa cauti mereu noi oportunitati, domenii, organizatii si companii care sa iti impartaseasca visele.
Si, pentru a avea un punct de pornire, fii sigur ca exista un job care ni se potriveste manusa fiecaruia dintre noi. Intr-adevar, partea mai grea este sa il gasim.
Nu de multe ori am dat de tineri (si nu numai) dezorientati sau descurajati de faptul ca ori nu stiu sigur ce vor sa faca ori fac in prezent ceea ce stiu sigur ca nu vor sa faca. Am selectat patru dintre cele mai relevante sfaturi pentru a-ti da seama cum poti face din pasiune activitatile de la jobul care ti se potriveste cel mai bine.
1. Munca din pasiune reflecta, de fapt, cine esti. Asadar, cine esti cu adevarat? Ce iubesti la tine? Ce te face diferit? Cand s-a intamplat sa fii ultima data cu adevarat fericit? Cand a fost ultima data cand ai fost cu adevarat trist?
2. Munca din pasiune reflecta interesele pe care le ai. De ce anume iti pasa cu adevarat? Ce fel de nedreptate te infurie? Ce probleme sociale iti atrag atentia? Ce anume te-a facut sa iti schimbi viziunea asupra lumii? Ce experienta profesionala ti-a modelat convingerile?
3. Munca din pasiune te face sa te folosesti de aptitudinile tale pentru a-i ajuta pe altii. La ce esti cu adevarat bun? Care sunt principalele tale aptitudini? Pe care dintre ele preferi sa o pui mereu in aplicare? Pe ce trebuie sa te specializezi? Cu ce experti trebuie sa discuti?
4. Munca din pasiune leaga de cele mai multe ori latura financiara cu stilul de viata dorit. Care sunt, estimativ, cheltuielile tale lunare? Care este viata ta ideala? De cati bani ai nevoie pentru a trai viata pe care ti-o doresti? Vei avea un echilibru munca - timp liber sanatos? Colegii tai si mediul de lucru te vor influenta pozitiv sau negativ?
Sigur, pentru a pune cap la cap toate piesele e nevoie de mult timp si mai ales de rabdare. Nimeni nu a spus ca e usor, dar trebuie sa stii ca e necesar sa gasesti pozitiile si companiile unde chiar ai posibilitatea de a-ti pune in valoare abilitatile si valorile in care crezi. Munca din pasiune chiar exista, nu e doar un simplu cliseu.
SmartDreamers este platforma de recrutare care simplifica legatura dintre companii si candidatii la joburi. Pe www.smartdreamers.com, tinerii cu varsta cuprinsa intre 18 si 35 de ani au sansa de a-si gasi locul de munca potrivit experientei si pregatirii lor.