Nascut in birouri - cum poate fi combatut flagelul generatiei de astazi?

Duminica, 07 Iunie 2015, ora 07:00
6455 citiri
Nascut in birouri - cum poate fi combatut flagelul generatiei de astazi?

Sedentarismul este considerat flagelul acestei generatiei, fiind chiar mai daunator decat fumatul, potrivit unor specialisti.

De-a lungul timpului, au fost publicate numeroase studii care au demonstrat ca statul prelungit pe scaun, situatie frecvent intalnita in birourile din intreaga lume, este asociat cu numeroase pericolele pentru sanatate.

In medie, consumam cu aproape 200 de calorii mai putin la munca fata de 1960. In Marea Britanie, de exemplu, conform datelor oficiale, aproximativ un sfert dintre zilele de lucru pierdute au avut drept cauze dureri de spate, de gat sau dureri musculare, arata Quarz.

In cadrul unui studiu recent, realizat la cererea Public Health England si Active Working CIC si citat de Washington Post, este analizat raportul optim dintre orele petrecute stand jos si cele in care oamenii ar trebui sa stea in picioare la serviciu.

Astfel, un grup de experti internationali recomanda ca oamenii sa reduca timpul petrecut pe scaun cu doua ore pe zi, intr-o prima faza, pentru ca ulterior sa ajunga la patru ore de stat in picioare.

La inceput poate exista un anumit disconfort, precizeaza expertii, de aceea este necesar ca schimbarea sa aiba loc treptat.

Numeroase cercetari, datand din anii 1950, efectuate asupra soferilor de autobuz si angajatilor serviciilor postale, au aratat ca exista o legatura intre perioadele prelungite petrecute stand jos si cresterea riscului de afectiuni grave si moarte prematura.

Oamenii care stau mult timp jos prezinta riscuri mai ridicate pentru boli de inima, cancer sau diabet. Acest lucru este valabil atat pentru tineri, cat si pentru cei in varsta.

O persoana care lucreaza intr-un birou sta jos, in medie, zece ore pe zi, din care cea mai mare parte in fata calculatorului, apoi acasa la televizor si navigand pe internet. Iar exercitiile fizice facute in timpul liber nu contrabalanseaza efectele sedentarismului, sustin specialistii.

In acest context, au castigat o mare popularitate birourile la care se sta in picioare sau chiar birouri cu banda de alergat.

Expertii atrag atentia totusi ca si statul in picioare pentru o perioada indelungata poate fi la fel de daunator pentru sanatate. Si cu siguranta nu este placut pentru cei nevoiti sa stea in picioare toata ziua.

O solutie pot fi birourile care permit oscilarea intre statul jos si in picioare, insa exista si alte activitati care sa ii puna pe oameni in miscare pentru doua ore, ce pot fi facute in timpul programului: plimbari scurte, intalniri in picioare, deplasarea pana la biroul colegului mai degraba decat comunicarea cu acesta prin e-mail, folosirea scarilor in locul liftului, pauza de masa etc.

Sefii ar trebui sa isi avertizeze angajatii cu privire pericolele sedentarismului la birou. De asemenea, angajatii ar trebui sa fie incurajati sa adopte, in general, un stil de viata sanatos, se mai recomanda in studiul citat.

Rezultatele se pot vedea si in bunul mers al afacerii. Astfel, alte studii au demonstrat ca un stil de viata mai activ in randul angajatilor nu prezinta doar beneficii in ceea ce priveste starea de sanatate a acestora, ci poate duce si la o crestere importanta a productivitatii.

Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România a raportat în a doua parte a anului trecut un preț la energie electrică pentru uz casnic de 19,1 euro la 100 kWh, între ultimele cinci cele mai reduse din UE. Pe de altă parte,...
#sedentarism birou, #stat picioare birou , #cariera