Numele de profesii, trecute si la feminin

Joi, 06 Mai 2010, ora 11:10
16517 citiri
Numele de profesii, trecute si la feminin

Agentia Nationala pentru Egalitate de Sanse cere ajutorul lingvistilor pentru a introduce in mod oficial numele de profesii la feminin, astfel incat sa nu mai incalcam regulile gramaticale atunci cand spunem doctorita, directoare sau senatoare.

Indexul ocupatiilor din Romania este macho de la cap la coada: in el, aproape toate cuvintele care denumesc profesii sunt de genul masculin. Exceptiile sunt putine: menajera, ingrijitoare, infirmiera, femeie de serviciu sau stewardesa. Dar nicaieri directoare, arhitecta sau inginera, scrie Gandul.

Lucrurile s-ar putea schimba pentru ca Agentia Nationala pentru Egalitate de Sanse vrea sa introduca in Clasificarea Ocupatiilor din Romania (COR), cu ajutorul lingvistilor de la Institutul "Iorgu Iordan", si variantele feminine ale numelor de profesii.

"Atata vreme cat femeile participa direct la piata muncii si ocupa posturi, aceasta realitate trebuie consemnata si de COR. Asa a fost norma initiala, barbatii au ocupat primii aceste functii. S-a omis apoi trecerea in COR a numelor de profesii si la feminin si astfel s-a creat ideea unui standard masculin, iar femeile trebuie sa se incadreze in acest standard", spune Andra Croitoru, consiliera in cadrul Agentiei pentru Egalitate de Sanse.

Aceasta da exemplul Spaniei si pe cel al Frantei, unde a fost facuta deja feminizarea numelor de profesii.

Lingvistii urmeaza sa faca propuneri, iar, daca totul merge bine, vor face un contract cu Agentia Nationala pentru Egalitate de Sanse, iar lista ar putea fi terminata in sase luni. Atunci o femeie va putea fi, oficial, chirurga, doctora sau decana.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Apple întâmpină întârzieri în implementarea tehnologiei de fabricație pe 2nm pentru cipurile sale. Astfel, cel mai probabil inovația nu va fi disponibilă pentru seria iPhone 17,...
Google Pixel 8a, primul model disponibil în România. În ce culori va fi disponibil
Google Pixel 8a, primul model disponibil în România. În ce culori va fi disponibil
Google se pregătește să lanseze noul său smartphone din gama accesibilă, Pixel 8a, care va fi prezentat oficial în cadrul conferinței Google I/O pe 14 mai 2024. Telefonul va fi disponibil...
#nomenclator meserii, #denumiri profesii , #cariera