Principalele obiective profesionale ale romanilor in 2020

Miercuri, 08 Ianuarie 2020, ora 12:49
4198 citiri
Principalele obiective profesionale ale romanilor in 2020

Un nou loc de munca, o crestere a salariului si un job mai aproape de casa sunt principalele obiective profesionale ale romanilor, in 2020, potrivit unui studiu realizat de o platforma de recrutare.

Intrebati care sunt primele trei cele importante obiective profesionale pentru anul acesta, 44,3% dintre cei care au participat la cel mai recent sondaj derulat de eJobs Romania au pus pe primul loc schimbarea locului de munca.

Totodata, 30% spera la o marire salariala, 24% vor un loc de munca mai aproape de casa, iar 22% trec pe lista scurta a dorintelor pentru acest an dezvoltarea profesionala. Urmatoarele cel mai mentionate obiective sunt: schimbarea domeniului de activitate, emigrarea sau lansarea in antreprenoriat.

Inclusiv cei care planuiesc sa ramana si in 2020 la acelasi loc de munca sunt decisi sa faca o serie de schimbari fata de anul trecut. Cei mai multi dintre acestia spun ca vor sa reduca sau chiar sa elimine orele lucrate peste program. La fel de multi isi doresc sa fie implicati in proiecte mai mari, in timp ce aproape 34% au in vedere o promovare.

De asemenea, doi din zece respondenti vor sa-si imbunatateasca relatia cu colegii de echipa, in timp ce 19% vizeaza o relatie mai buna cu managerul direct. 17% planuiesc sa se mute in alt departament din aceeasi companie si aproximativ 15% vor sa-si creasca eficienta.

In acest scop, intentioneaza sa participe la mai putine sedinte, dar si sa fie mai transparenti - vor sa ceara sau sa ofere mai mult feedback.

"De la an la an, observam ca angajatii stiu din ce in ce mai bine ce vor, dar si care sunt metodele prin care pot sa ajunga mai repede la obiectivele lor. Iar asta se intampla nu doar in cazul specialistilor si al angajatilor cu experienta mai mare, ci chiar si in cazul celor aflati la inceput de drum profesional, adica al tinerilor", spune Bogdan Badea, CEO eJobs Romania.

Optimisti, 7 din 10 respondenti cred ca acest an va fi mai bun decat precedentul, din punct de vedere profesional.

"Cand spun asta, romanii se gandesc, evident, si la ce se va intampla cu salariile lor. Astfel, 62% dintre participantii la studiu cred ca in 2020 vor primi o majorare salariala.

Un sfert dintre acestia estimeaza ca in noul an vor castiga cu 10% - 20% mai mult decat in 2019, 14% se asteapta la majorari ajustate cu inflatia, cuprinse intre 5% si 10%, iar 18% spera la un salariu net mai mare cu 20% - 25% in 2020. Doar 1 din 10 respondenti cred ca salariile lor vor creste cu peste 50%, iar 7,6% sunt multumiti de salariile lor actuale si nu planuiesc sa ceara o marire", explica Bogdan Badea.

Cand vine vorba despre nemultumirile pe care le-au acumulat in 2019, aproape un sfert dintre participantii la studiu spun ca anul trecut a fost unul prost, pentru ca nu au obtinut o marire salariala.

La fel de multi sunt dezamagiti de faptul ca nu au reusit sa se angajeze, in timp ce 17% si-ar fi dorit sa aloce mai mult timp cursurilor de dezvoltare profesionala sau sa fie sustinuti in aceasta directie de compania pentru care lucreaza. 13% sunt nemultumiti de faptul ca nu au fost promovati si tot atatia si-ar fi dorit sa-si deschida propriul business, dar nu au reusit.

Studiul a fost realizat in perioada 1-27 decembrie 2019, pe un esantion de 1.120 de repondenti.

Lansata in 1999, eJobs este prima platforma de recrutare lansata in Romania si apartine companiei Ringier.

Citeste si:
Cîțu susține că dacă se schimbă compoziția politică a guvernului nu trebuie să ceară votul Parlamentului pentru întreg Cabinetul
Cîțu susține că dacă se schimbă compoziția politică a guvernului nu trebuie să ceară votul Parlamentului pentru întreg Cabinetul
Premierul Florin Cîțu a declarat, joi seara, 16 septembrie, într-un interviu la TVR 1, că, dacă se schimbă compoziția politică a Guvernului, nu trebuie să ceară votul Parlamentului pentru...
MAE solicită clarificări din partea autorităților britanice în privința controalelor de frontieră care ar viza cu precădere românii
MAE solicită clarificări din partea autorităților britanice în privința controalelor de frontieră care ar viza cu precădere românii
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a solicitat, joi, 16 septembrie, prin Ambasada României la Londra, clarificări privind statisticile conform cărora controalele autorităţilor de frontieră...
Sursa: AGERPRES