Refuzul care te ajuta in cariera: Cum sa spui "nu" fara sa pari egoist

Sambata, 26 Aprilie 2014, ora 09:38
9789 citiri
Refuzul care te ajuta in cariera: Cum sa spui "nu" fara sa pari egoist

Celebrul miliardar american Warren Buffet spunea odata ca "diferenta dintre oamenii cu succes si cei cu foarte mult succes este ca cei din urma spun 'nu' la aproape orice".

Nu ar fi o usurare sa te simti suficient de increzator incat sa spui pur si simplu "nu" cand cineva te roaga sa te ocupi de o sarcina care nu este responsabilitatea ta sau sa te implici intr-un proiect care nu te priveste?

Deseori procedam exact invers de teama sa nu ne stricam reputatia, insa nu reusim decat sa ne afectam cariera, avertizeaza specialistii citati de BBC Capital.

Greseli care iti pot distruge cariera - cum le eviti

Cu siguranta, nici sa spui intotdeauna "nu" nu este o idee buna, sustin expertii, care adauga ca trebuie sa gasim o modalitate de a refuza ceva in mod politicos si ca uneori este important sa acceptam anumite atributii, chiar daca, la prima vedere, pare ca nu ne ajuta deloc acest lucru.

Profesorul Adam Grant de la Wharton School, care are ca profil administrarea afacerilor, precizeaza ca, "daca vrei sa-i dai cuiva ceva de facut, roaga o persoana ocupata". "Vechea zicala este valabila si acum, dar limiteaza oportunitatile de cariera ale acestei persoane din ce in ce mai ocupate", a precizat el.

"Daca iti vei crea o reputatie de persoana generoasa, care raspunde la toate apelurile, atunci asupra ta se va rasturna un munte de cereri", a subliniat Adam Grant.

Cand un pas inapoi in cariera e o idee buna?

Un angajat poate avea impresia ca fiecare "nu" reprezinta "o oportunitate pierduta de a face diferenta si de a construi o relatie", a precizat Grant. "Si daca refuzi ceva intr-un mod gresit si dai peste persoana nepotrivita, risti, intr-adevar, sa fie considerat egoist sau chiar nesimtit", a completat el.

Insa faptul ca spui NU iti da libertatea sa spui DA atunci cand conteaza cel mai mult. Cum poti refuza o sarcina fara ca acest lucru sa iti afecteze reputatia? Grant propune cateva solutii pe care le-a incercat chiar el.

"Amanarea" este una dintre solutiie propuse de Grant. El recomanda sa le spunem celor care ne roaga sa facem ceva ca suntem prinsi cu alte treburi pentru moment, dar sa lasam o portita deschisa mentionand ca pot incerca mai tarziu.

Profesorul a precizat, insa, ca aceasta varianta prezinta doua riscuri: oamenii inchisi la minte se pot supara, iar cei insistenti vor face tot posibilul pentru a obtine ceea ce au nevoie de la tine.

Cinci greseli ce transforma schimbarea jobului intr-un dezastru

"Gramada" este tehnica prin care marturisesti ca si alte persoane au pus aceeasi intrebare si prin care sugerezi sa exista o discutie comuna, astfel incat sarcina sa fie impartita intre mai multi oameni.

"Introducerea" reprezinta o modalitate de pasare a problemei. "Cand nu ma aflam in pozitia de a ajuta, mi s-a intamplat uneori sa cunosc oameni care o puteau face, asa ca am facilitat legatura.

Am reusit sa economisesc foarte mult timp astfel si s-a dovedit a fi cea mai buna dintre toate abordarile", a spus acesta, avertizand ca marea problema a tacticii este ca pui alta persoana in situatia de a se aglomera cu o sarcina suplimentara doar pentru a nu refuza sa ajute pe cineva.

Citeste si:
Cum l-a resuscitat PSD pe ministrul-clovn din epoca Dragnea. Petre Daea a fost vajnic membru al PCR timp de două decenii
Cum l-a resuscitat PSD pe ministrul-clovn din epoca Dragnea. Petre Daea a fost vajnic membru al PCR timp de două decenii
Petre Daea a fost votat miercuri, 6 iulie, de către membrii PSD pentru portofoliul de ministru al Agriculturii după ce Adrian Chesnoiu a demisionat din funcție ca urmare a unei anchete DNA. Daea...
Liberalii îl izolează tot mai mult pe Nicușor Dan. Condiția nenegociabilă care-i este sugerată pentru a fi candidatul PNL în 2024 SURSE
Liberalii îl izolează tot mai mult pe Nicușor Dan. Condiția nenegociabilă care-i este sugerată pentru a fi candidatul PNL în 2024 SURSE
Liberalii sunt din ce în ce mai nemulțumiți de relația cu primarul Bucureștiului Nicușor Dan. Surse politice susțin, pe de altă parte, că ar există o criză de leadership la nivelul...