Reguli de incalcat in cariera - Sfaturi de la specialistii in HR

Sambata, 24 Septembrie 2011, ora 19:19
4491 citiri
Reguli de incalcat in cariera - Sfaturi de la specialistii in HR

Munca multa, disciplina oarba, ceva linguseli la adresa sefului si ai reteta pentru o cariera de succes. Oare? Un angajator inteligent va sti intotdeauna ca un angajat dedicat poate si indrazneste sa tulbure apele, atunci cand este nevoie, pentru a imbunatati situatia la locul de munca.

In relatiile profesionale, oamenii tind uneori sa evite orice situatii conflictuale cu orice pret si sa urmeze calea batuta, in ideea ca este cea mai sigura. Insa nu intodeauna avem de castigat daca tinem capul plecat.

Raluca Elgyar, senior HR Consultant in cadrul AVA Human Resources, a raspuns la intrebarile Ziare.com cu privire la cele mai comune erori pe care le fac angajatii, in incercarea de a-si multumi sefii.

Sa te feresti de dispute aprinse pe teme controversate

Evitarea conflictelor si crearea unei atmosfere "pasnice" la locul de munca face parte din lista calitatilor "de dorit" in cazul angajatului ideal, explica aceasta. Exista insa momente cand este bine sa iti exprimi punctul de vedere chiar daca acesta nu se inscrie in linia parerilor majoritare.

"Atunci cand ai o expertiza solida intr-un anumit domeniu, cand ai trecut prin experiente similare (poate la alte locuri de munca) este bine sa oferi colegilor/sefilor si solutii alternative si sa incerci sa-i faci sa vada 'problema' si din alt punct de vedere. Atunci cand ai argumente solide si punctul tau de vedere contribuie la rezolvarea unei situatii sau la imbunatatirea unor procese, este bine sa ai curajul sa-l sustii", a declarat Raluca Elgyar.

Schimbarea de cariera, solutia pe timp de criza?

Sa faci numai ce scrie in fisa postului

Ideea ca superiorii apreciaza angajatii care fac totul ca la carte, insa nu ies din fisa postului, este eronata. Intr-o companie apar mereu situatii exceptionale si e nevoie sa iti extinzi atributiile.

"Evident, totul depinde de domeniul in care lucrezi si de specificul industriei (daca lucrezi in cadrul unor servicii de asistenta si interventii in caz de urgenta, este vital sa urmaresti exact procedurile si regulamentele), dar, in general, angajatii care dovedesc flexibilitate si dorinta de dezvoltare sunt foarte apreciati.

Pana la urma, orice lucru nou pe care il faci la un job contribuie la propria ta dezvoltare profesionala si aduce un plus de valoare experientei tale. Managerii ar trebui sa incurajeze angajatii sa exploreze noi zone de dezvoltare profesionala, sa sustina gandirea 'outside the box' pentru ca numai asa o afacere poate creste in mod sanatos, iar angajatii pot fi motivati si fidelizati", precizeaza specialistul in HR.

Un adevarat profesionist doarme la birou

Un angajat care face constant ore suplimentare nu este neaparat un angajat bun, ci devine, cu timpul, demotivat si epuizat. Managerii trebuie sa incerce sa gaseasca modalitati prin care acestia isi pot imbunatati eficienta.

"Ideal, este sa tinem cont de mult discutatul 'work-life balance'. Sunt situatii in care orele suplimentare sunt necesare, dar daca devin o regula, atunci sanatatea si motivatia angajatului vor fi afectate pe termen lung. Un adevarat profesionist 'nu doarme la birou', ci munceste eficient si invata sa isi organizeze foarte bine timpul", adauga Raluca Elgyar.

Ce riscuri merita sa iti asumi in cariera?

Sa socializezi online cu profesionisti din domeniu

Retelele de socializare pentru profesionisti, precum LinkedIn, au inceput sa ia locul clasicelor conferinte: insa lumea virtuala nu trebuie sa ia locul intalnirilor face-to face, spune specialistul in HR. Oamenii au de invatat unii de la altii si trebuie sa ii si intalnesti, pentru a-i intelege mai bine.

"Cred ca socializarea 'online' (Linkedin, Xing, etc.) si socializarea 'offline' (conferinte, work-shop-uri, intalniri) nu se exclud una pe alta si ar trebui

sa mearga in paralel. Uneori, online-ul (care are beneficii incontestabile) nu poate suplini interactiunea face-to-face si nici bogatia emotionala a schimbului de experiente si informatii pe care le ofera intalnirile in cadrul acestor evenimente, conchide Raluca Elgyar.

Cum arata angajatul ideal - un portret surpriza

Superiorii pot recunoaste un angajat bun in special atunci cand reuseste sa se adapteze multiplelor schimbari care au loc in domeniul sau, poate invata rapid si nu rezolva mereu problemele cu acelasi algoritm.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
#reguli incalcat cariera, #angajati cariera , #cariera