Saptamana de lucru de 4 zile, solutie pentru somaj si probleme sociale?

Sambata, 02 Februarie 2013, ora 09:01
6647 citiri
Saptamana de lucru de 4 zile, solutie pentru somaj si probleme sociale?

In mica tara africana Gambia, bugetarii vor lucra de la 8 dimineata la 6 seara, insa doar patru zile pe saptamana, avand si vineri liber.

Presedintele tarii a declarat ca vrea ca oamenii sa devote mai mult timp rugaciunii, activitatilor sociale si agriculturii.

In 2008, aproximativ 17.000 de bugetari din statul american Utah au lucrat patru zile, cate 10 ore, pentru a taia costurile, dar experimentul nu a durat prea mult si saptamana de cinci zile a fost reimplementata.

Si alte state americane s-au "jucat" cu ideea unei saptamani de munca de patru zile. In Oregon si Texas legea nu a trecut, iar in Georgia si Virginia doar cateva agentii guvernamentale au incercat programul.

Saptamana de munca de patru zile este populara si in Olanda, unde unul din trei barbati lucreaza part-time sau 40 de ore in patru zile. In Marea Britanie, o saptamana mai scurta este valabila in cazul anumitor profesii, printre care se numara si jurnalismul, angajatii avand program mai lung.

Insa, in ciuda companiilor care ofera posibilitatea unui program mai lung timp de patru zile sau a unui program flexibil sau in ture, saptamana de lucru de cinci zile, cu opt ore, este, in continuare, cel mai comun program.

Dar care ar putea deveni programul de patru zile pe saptamana norma?

La firma de optimizare SEO Slingshot, din Indianapolis, SUA, toata lumea lucreaza de la 8.00 la 18.00 si are si vinerea libera. Potrivit angajatilor, acest lucru le permite sa petreaca mai mult timp pentru cercetare, actualizarea cunostintelor sau pentru familie. "Luni dimineata, oamenii nu sunt asa de obositi cand ajung la birou si incep munca imediat", a explicat un angajat. De asemenea, clientii sunt multumiti, atat timp cat se respecta deadline-urile pentru proiecte, iar angajatii sunt pregatiti sa lucreze in cazul unor ugente.

Pe de alta parte, in Utah, programul n-a fost la fel de bine primit de bugetari. "Multor salariati le-a placut, insa altii aveau probleme cu ingrijirea copiilor sau cu indisponibilitatea unor servicii vinerea. Reducerile de cheltuieli au fost, de asemenea, mai scazute decat cele estimate", a explicat Winston Inoway, seful departamentului de resurse umane, citat de BBC News. De exemplu, reducerile de cheltuieli pentru incalzire si electricitate au fost estimate la 3 milioane de dolari, dar, in realitate, au fost de numai 502.000 de dolari. In plus, in urma unui audit, nu s-au gasit nici dovezi ale unei productivitati imbunatatite.

Care sunt motivele pentru o saptamana de 4 zile

Sustinatorii programului de patru zile spun ca exista motive sociale si de protectie a mediului pentru a scurta saptamana de munca.

"Daca am lucra mai putin, ar exista mai multe locuri de munca si s-ar reduce rata somajului. De asemenea, ar ajuta oamenii sa incetineasca ritmul, deoarece sunt sub presiune mare sa traim intr-un ritm alert", a explicat Anna Coote, sefa departamentului de politica sociala la Fundatia New Economics.

"Trebuie sa traim mai sustenabil, sa nu mai cumparam mancare gata facuta pentru ca nu avem timp sa gatim, trebuie sa reducem emisiile de dioxid de carbon, folosind mai putin masinile, si trebuie sa pretuim mai mult lucrurile neplatite, de exemplu sa fim cetateni mai activi, sa avem grija de semeni si mai mult timp pentru copii", a adaugat ea.

Coote sustine o saptamana de munca de 21 - 30 de ore, ceea ce ar insemna si modificarea salariului minim pe economie. "Poate ca suntem putin mai productivi cand lucram cinci zile pe saptamana, dar se merita? Chiar avem nevoie de banii in plus, cand punem in balanta costul in termeni de timp, singurul lucru din care nu putem avea mai mult?", se intreaba Coote. Ea recomanda acest tip de program deoarece "oamenii au nevoie de mai mult timp sa gandeasca, sa se joace, sa reflecteze, sa fie oameni, in cele din urma".

Vom ajunge vreodata sa muncim mai putin?

Ideea pare radicala, dar, in 1930, economistul John Maynad Keynes a estimat ca vom lucra cate 15 ore pe saptamana, pana in secolul 21, spunand ca va fi de ajuns pentru a avea un castig destul de mare pentru nevoile noastre.

In schimb, "inca avem un model si o atitudine de fabrica in modul in care lucram: cu cat lucram mai mult, cu atat mai bine, ceea ce creeaza un fel de nebunie ca la hamsterii pe roata", a spus Ian Price, autor al cartii Iluzia Activitatii.

"Daca adaugam si tehnologia si modul in care a revolutionat modul in care comunicam, avem un program de lucru de 24 de ore, 7 zile pe saptamana", a adaugat acesta.

Profesorul Cary Cooper, expert in psihologia organizationala, de la Lancaster University Management School, crede ca avem, inca, ideea invechita ca trebuie sa venim neaparat la birou, chiar daca tehnologia ne permite foarte bine sa lucram de acasa.

Totusi, Cooper nu crede ca orele mai lungi, 4 zile pe saptamana, reprezinta solutia. "Este vorba de flexibilitate. Oamenii vor acest lucru, trebuie doar sa convinga managerii ca este bine si pentru companie", a explicat acesta.

In 2011, un sondaj in randul companiilor britanice a dezvaluit ca 96 la suta ofereau cel putin o forma de program flexibil, in timp ce 70% ofereau trei sau mai multe. Totusi, 53 la suta din companii au spus ca natura activitatii sa orele de activitate reprezentau un factor limitator.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#program lucru patru zile, #saptamana munca patru zile , #cariera