Cu tunurile pe imigrantii romani si bulgari: Franta si Germania se alatura Marii Britanii (Video)

Joi, 28 Noiembrie 2013, ora 16:12
3983 citiri
Cu tunurile pe imigrantii romani si bulgari: Franta si Germania se alatura Marii Britanii (Video)

Germania si Franta s-au alaturat Marii Britanii in demersul de a limita imigratia in interiorul Uniunii Europene, stabilind premisele unor discutii tensionate in cadrul summit-ul privind Parteneriatul Estic de la Vilnius.

Berlinul si Parisul impartasesc temerile premierului britanic David Cameron cu privire la faptul ca valul de imigranti romani si bulgari asteptat in 2014, ca urmare a liberalizarii pietei muncii, s-ar putea constitui intr-un sprijin pentru partidele populiste si de extrema dreapta in alegerile care vor avea lor anul viitor pentru Parlamentul European, scrie Financial Times.

Noua coalitie a cancelarului Angela Merkel s-a angajat sa ia masuri impotriva "solicitarilor nejustificate de ajutoare sociale" in scopul descurajarii imigratiei, in timp ce Franta a cerut masuri de control mai stricte pentru muncitorii straini pe perioade determinate.

Cameron va prezenta la Vilnius planul sau pentru revizuirea politicii privind imigratia. Intentia sa de a stabili limite pentru acest fenomen a fost criticata de tarile din Europa de Est, in timp ce comisarul european pentru ocuparea fortei de munca, Laszlo Andor, a avertizat Marea Britanie ca risca sa devina "tara cea rea".

Franta si Germania nu sustin intentia lui Cameron de a ingradi dreptul la libera circulatie prevazut in tratatul EU.

Insa Marea Coalitie a lui Merkel propune introducerea unor restrictii in privinta ajutoarelor solicitate de muncitorii straini, precizand ca "imigratia determinata de saracie" genereaza probleme sociale in anumite localitati.

Guvernul socialist al lui Francois Hollande a anuntat ca va lua masuri pentru eliminarea a ceea ce a numit incalcarea normelor UE cu privire la angajarea temporarar a lucratorilor straini.

Imbold pentru partidele nationaliste si de extrema dreapta

Abordarea acestei probleme a dat un imbold partidului de extrema dreapta al Frantei, Frontul National, favorit in alegerile din mai 2014. De asemenea, Partidul Independentei din Marea Britanie va avea rezultate bune datorita pe accentului pus pe problema imigrantilor.

Financial Times o citeaza pe Monica Macovei, parlamentar european, care critica politicile anti-imigranti din UE.

"Nu poti avea dreptul sa isi stabilesti companiile in Bucuresti si Sofia pentru a beneficia de costurile scazute de productie fara a accepta lucratori din Romania si Bulgaria in tara ta", a spus Macovei.

La randul sau, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat in urma discutiilor cu premierul britanic ca "libertatea de miscare este un principiu fundamental al tratatelor UE, care trebuie mentinut"

Citeste si:
Premierul Ciucă invitat la inaugurarea gazoductului dintre Grecia și Bulgaria. ”Se discută cu partea americană pentru gaz lichefiat”
Premierul Ciucă invitat la inaugurarea gazoductului dintre Grecia și Bulgaria. ”Se discută cu partea americană pentru gaz lichefiat”
Șeful guvernului de la București se află joi, 7 iulie, în vizită de lucru în Grecia, cu prilejul operaţionalizării interconectorului de gaze Grecia – Bulgaria. Conform programului...
Cum l-a resuscitat PSD pe ministrul-clovn din epoca Dragnea. Petre Daea a fost vajnic membru al PCR timp de două decenii
Cum l-a resuscitat PSD pe ministrul-clovn din epoca Dragnea. Petre Daea a fost vajnic membru al PCR timp de două decenii
Petre Daea a fost votat miercuri, 6 iulie, de către membrii PSD pentru portofoliul de ministru al Agriculturii după ce Adrian Chesnoiu a demisionat din funcție ca urmare a unei anchete DNA. Daea...