CE Oltenia va disponibiliza 1.000 de angajati si va ceda bisericile si terenurile de fotbal

Duminica, 19 Martie 2017, ora 11:15
4820 citiri
CE Oltenia va disponibiliza 1.000 de angajati si va ceda bisericile si terenurile de fotbal
Foto: Facebook/Complexul Energetic Oltenia

1.000 de angajati vor fi disponibilizati de la Complexul Energetic Oltenia, unul dintre cei mai mari producatori de energie din tara.

Planul initial de restructurare prevedea 2.000 de disponibilizari, a declarat, intr-un interviu acordat News.ro, ministrul Energiei, Toma Petcu, care a mentionat ca mai mult de jumatate sunt salariati in prag de pensionare.

De asemenea, compania urmeaza sa-si cedeze toate activele neperformante, de exemplu bisericile si terenurile de fotbal pentru care plateste impozite.

Complexul Energetic Oltenia are in prezent aproximativ 14.000 de angajati.

"Am analizat foarte bine acest plan de restructurare, impreuna cu conducerea companiei, atunci cand am venit la minister. Ni s-a parut putin exagerata disponibilizarea celor 2.000 de oameni, asa cum a fost stabilit initial. Ar fi insemnat sa disponibilizam foarte multi oameni din zona de productie, acolo unde de fapt trebuie sa mentinem in continuare locurile de munca, mai ales ca sunt foarte multi specialisti, pe care nu-i gasim foarte usor in acest domeniu", a afirmat Petcu.

"Am stabilit ca cei 1.000 de oameni, asa cum am dat mandat sa se voteze in adunarea generala, sa fie in mod special oameni pensionabili, care sunt in pragul pensionarii si care oricum ar fi plecat", a completat el.

Din cei 1.000 de angajati care vor fi disponibilizati, 550 sunt in prag de pensionare.

"Pe de alta parte, am gasit foarte mult personal TESA, lucru care nu mi se pare normal intr-o companie specializata pe productie, astfel ca am cerut sa se faca disponibilizari si in acest sector", a precizat Petcu.

Ministrul sustine ca directorul general al companiei de stat, Sorin Boza, s-a inteles cu sindicatele pe marginea acestui subiect.

Ministrul Energiei considera ca CEO trebuie sa scape de toate activele neperformante, de exemplu, de bisericile sau terenurile la care plateste impozite si taxe locale, dar care nu-i aduc niciun profit.

"O alta restructurare pe care i-am cerut-o directorului general, si care nu a fost prevazuta in planurile anterioare, este cea a activelor care nu produc nimic, activelor neperformante, si ma refer in primul rand la acele vetre de sat pe care le are in posesie CE Oltenia: biserici, terenuri de sport, de fotbal, islazuri.

Am cerut ca toate aceste active care genereaza cheltuieli mari sa demareze discutii cu autoritatile locale, ca sa le cedeze", a spus Petcu.

Complexul Energetic Oltenia va continua negocierile cu China Huadian Engineering pentru construirea unui grup de 500 MW pe lignit la Rovinari.

"Pentru noi, proiectul este foarte important. Este o investitie de 850 milioane euro, o investitie la care compania participa doar cu 24 de milioane de euro, iar partea chineza vine cu 250 milioane euro, in timp ce restul pana la 850 milioane euro vor proveni din credite bancare pe care le garanteaza partenerii chinezi", a mentionat Petcu.

Discutiile cu compania chineza au inceput din 2014. "Ne dorim sa finalizam aceste negocieri in acest an. Constructia ar putea demara probabil abia anul urmator", a spus ministrul.

De altfel, in a doua jumatate a lunii aprilie, va avea loc la minister o intalnire cu partenerii chinezi.

"Prin PNI, s-au aprobat doua proiecte pentru modernizarea Rovinari si Isalnita, de 61 milioane lei, respectiv 35 milioane lei, proiecte foarte importante pentru companie", a declarat Petcu.

Ministrul Energiei pregateste un set de masuri pentru ca producatorul de energie din Oltenia sa isi reduca pierderile.

"Am reusit deschiderea de noi fronturi de lucru prin alocarea a 3,2 milioane euro de la bugetul statului pentru expropriere. Era nevoie de acest lucru inca din 2014-2015, atunci cand cei de la CEO au semnalat acest lucru", a spus Petcu.

Ministerul Energiei redacteaza in prezent proiectul de hotarare de guvern privind exproprierile, care ar urma sa fie aprobata cat mai repede, potrivit ministrului.

De asemenea, ministerul intentioneaza sa majoreze capacitatea de exploatare din carierele de lignit ale CEO, in vederea maririi productiei.

"Daca nu am fi facut acest lucru, probabil compania ar fi ajuns in timp in imposibilitatea de a mai extrage carbune. Este prima masura pe care am reusit sa o adoptam si e foarte importanta", a mai spus Petcu.

Complexul Energetic Oltenia a fost infiintat in 2011 prin fuziunea Complexurilor Energetice Rovinari, Turceni si Craiova cu Societatea Nationala a Lignitului Oltenia. Compania se afla de mai multi ani intr-o situatie financiara dificila, inregistrand pierderi de 961 milioane lei (213,5 milioane euro) in 2015.

Citește și:
Oficial al Guvernului despre reacția OMW Petrom privind taxa de solidaritate: ”Legislaţia va fi respectată, indiferent despre ce entitate discutăm”
Oficial al Guvernului despre reacția OMW Petrom privind taxa de solidaritate: ”Legislaţia va fi respectată, indiferent despre ce entitate discutăm”
Purtătorul de cuvânt al Guvernului Dan Cărbunaru a precizat că nu poate comenta punctul de vedere al companiei private OMV Petrom referitor la faptul că nu va plăti taxa de solidaritate,...
Cum este pregătită România pentru cutremur: ”Fiecare judeţ deţine două containere cu echipamente şi echipaje de câte 25 de persoane”
Cum este pregătită România pentru cutremur: ”Fiecare judeţ deţine două containere cu echipamente şi echipaje de câte 25 de persoane”
Ministrul de Interne, Lucian Bode a declarat miercuri, 8 februarie, că țara noastră este mai pregătită pentru a face faţă unor situaţii de urgenţă majore, cum este cazul cutremurelor....