Genica Boerica si-a trimis angajatii de la fabrica de lapte in somaj

Marti, 20 Iulie 2010, ora 17:38
1931 citiri
Genica Boerica si-a trimis angajatii de la fabrica de lapte in somaj
Foto: Arhiva

ITM Mehedinti a declansat, marti, un amplu control la fabrica de industrializare a laptelui SC SCIL SA din Drobeta Turnu Severin, proprietatea omului de afaceri craiovean Genica Boierica, dupa ce conducerea unitatii a anuntat ca va recurge in zilele urmatoare la concediere colectiva.

Concret, in perioada 21 - 24 iulie, vor fi semnate fisele de lichidare pentru 62 de salariati. Controlul este efectuat din ordinul prefectului de Mehedinti, Ion Matu, care are semnale ca ar exista nereguli in documentele acestei societati, transmite corespondentul NewsIn.

"Vreau sa stiu exact in ce situatie se afla, sa stim exact daca si-au achitat datoriile catre stat pentru ca salariatii sa poata intra in somaj si sa-si primeasca salariile restante. Sunt sigur ca in statele de plata oamenii apar cu salarii mai mari si ei au luat mai putini bani", a afirmat prefectul.

Directorul economic al fabricii, Viorel Chirfut, nu a putut spune o data concreta cand se vor achita salariile restante salariatilor "Stiti cum este o fabrica, in timpul in care sta, nu mai are activitate, bani sunt mai putini. Au fost furnizori de achitat. Oamenii au perfecta dreptate sa-si ceara drepturile, isi vor primi salariile la zi", a spus acesta.

Salariatii spun ca ultimii bani incasati de la firma au fost in luna mai, reprezentand doar un avans.

Activitatea SCIL S.A. a fost suspendata in data de 1 iunie si produsele societatii au fost retrase de la comercializare din cauza unor grave nereguli de la normele igienico-sanitare. Potrivit unui raport de analiza a probelor recoltate din instalatiile societatii, efectuat de Laboratorul Larex din Bucuresti, laptele batut "Donaris" produs de SCIL avea in continut 1063 de bacterii coliforme pe gram, in conditiile in care normele prevad un maxim de 100. La fel si smantana de consum "Donaris", care avea 1.490 de bacterii coliforme pe gram si 122 de escherichia coli pe gram, fata de 10 cat este maximul admis.

"Numarul total de germeni, de bacterii coliforme sunt peste normele sanitare, iar conductele de lapte sunt sub orice critica. In aceste conducte nu s-a facut nicio investitie din 1970. Nu se poate lucra in 2010 cu o investitie din 1970, pentru ca se pune in pericol sanatatea omului", a afirmat directorul DSV Mehedinti, Sorin Jianu.

In ciuda faptului ca nu a mai facut nicio investitie in modernizarea utilajelor de prelucrare a laptelui, SCIL SA a fost prinsa intotdeauna in programul guvernamental "Laptele si cornul" in judetul Mehedinti. Mai mult decat atat, fabrica si toate bunurile se afla sub sechestru judiciar de sase ani.

Primul semnal ca ceva este in neregula la fabrica de lapte a fost dat la inceputul anului, de catre fermierii din judet, care s-au plans autoritatilor statului ca nu isi mai pot recura banii pe laptele livrat acestei societati.

"Vreau sa va spun ca la ora aceasta au datorii de peste 10 miliarde de lei vechi, in judetul Mehedinti, catre furnizorii de lapte. In al doilea rand, foarte multa lume reclama calitatea laptelului, pentru ca aceasta societate este inclusa in programul guvernamental Laptele si cornul.

Am facut un control cu unitatile sanitare abilitate ale statului, Protectia Consumatorilor, Directia de Sanatate Publica si Directia Sanitara Veterinara. Pentru ca analizele de laborator au iesit prost, autoritatile au decis inchiderea fabricii pe un termen de pana la sase luni, pana isi pun la punct toate problemele care le aveau pe cascaval, pe lapte batut, cat si pe smantana", a mai spus prefectul judetului Mehedinti.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#angajati Genica Boierica somaj , #concedieri