Ziare.com

Romanii, cei mai expusi din UE sa-si piarda locurile de munca din cauza robotilor

Marti, 22 Iulie 2014, ora 23:26

   

Romanii, cei mai expusi din UE sa-si piarda locurile de munca din cauza robotilor
Aproape 62% dintre locurile de munca din Romania sunt in pericol sa dispara din cauza automatizarii activitatilor, rata fiind cea mai ridicata din Uniunea Europeana (UE), unde media se situeaza la 54%, conform unui studiu publicat de institutul Bruegel.

In randul celor 28 de state UE, riscul de computerizare a locurilor de munca variaza de la 46,69% in Suedia la 61,93% in Romania, arata studiul publicat de economistul Jeremy Bowles.

In comparatie, un studiu similar din septembrie realizat de Carl Frey si Michael Osborne de la Universitatea Oxford a aratat ca 47% dintre americani se aflau in categoria celor care risca sa-si piarda posturile din cauza avansului tehnologic, care presupune o automatizare a activitatii lor in urmatorii 10 sau 20 de ani.

Tarile din nordul Europei, printre care Marea Britanie, Germania si Franta au un risc generat de automatizare similar celui al SUA, afirma Bowles, care lucreaza la Centrul International pentru Crestere de la London School of Economics.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Deloc surprinzator, tarile de la periferia zonei euro vor suferi cel mai mult dintre membrii uniunii monetare, avand in vedere ca dezvoltarea capacitatii robotilor de a invata si cresterea mobilitatii acestora vor afecta in principal locurile de munca cu salarii mici si cerinte reduse in privinta calificarii, imune in trecut la automatizare.

Impactul ar putea fi moderat de faptul ca tarile de la periferia zonei euro au adoptat, de-a lungul istoriei, noile tehnologii mai lent decat vecinii din nord, a spus Bowles.

"Daca ne asteptam ca tehnologia sa depaseasca piedicile traditionale reprezentate de sarcinile cognitive nerepetitive, atunci trebuie sa pregatim urmatoarea generatie de lucratori cu abilitati care sa ajute tehnologia, in loc sa fie amenintate de aceasta", a afirmat cercetatorul.

In Europa Centrala si de Est, Croatia are un risc de automatizare a locurilor de munca de 57,91%, Bulgaria - 56,56%, Polonia - 56,29%, Ungaria - 55,34%, Austria - 54,1%, Cehia - 53,65% si Slovenia - 53,19%.

In randul tarilor baltice, procentajul locurilor de munca vulnerabile la automatizare este usor mai scazut decat media la nivelul UE. Cel mai mare risc este consemnat in Estonia - 53,94%, urmata de Lituania - 51,85% si Letonia - 51,8%.

In randul tarilor scandinave din UE, sunt in pericol sa dispara 46,69% din locurile de munca in Suedia, 49,54% in Danemarca si 51,3% in Finlanda.

Multe dintre locurile de munca din tarile din sudul Europei sunt, de asemenea, amenintate de informatizare, cu 58,94% in Portugalia, a doua rata din UE dupa Romania, 56,47% in Grecia, 56,18% in Italia, 55,32% in Spania si 51,27% in Malta.

In vestul Europei, Germania are o rata a locurilor de munca in pericol de 51,12%, Belgia de 50,38%, Luxemburg de 49,6%, Franta de 49,54%, Olanda de 49,5%, Irlanda de 48,51%, iar Marea Britanie de 47,17%.

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 2151 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
8 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Ar fi bine sa fie asa

Asta ar fi o veste buna daca ar fi pe bune.
Automatizarea aduce dupa sine specializatea si plus valoarea (nu ma refer numai la bani!).
Cat despre aia fara carte...sincer..sper sa fie inlocuiti de roboti. Macar robotii nu asculta manele si nu fura.
Tot inainte!

 

Aș... Am informatizat noi aparatul birocratic și am inzecit numărul

conțopiștilor! Să vedeți cand vom pune cateva sute in capul fiecărui robot, ce lipsă de personal muncitor se va declanșa!

 

iata ce masuri se pot lua

Rusia, China, India, Brazilia, Mexic, Indonezia si alte tari in care OAMENI sunt iubiti si respectati sa NU accepte firme/companii in care activitatile le fac ROBOTI si nu Oameni. In acest fel somajul va fi la nivel scazut si majoritatea vor avea pensii. SUA, UE, Japonia zilnic inventeaza mecanisme care produc somaj.

X5 ...fara carte ...tipic ...ziare.com

Propune
...la dacia pitesti
...sa scoata francezii din linia de productie
... ...robotii industriali
Sa exportam maturi si cosuri din nuiele
...

Articol foarte interesant pentru pensionarii de pe ziare.com !!

.

 

Cariera tehnica top-ue-vest

Aviz tinerilor tocilari ...viitori birocrati ...amatori vest
Aveti ceva in cap ? Sa va traduca cineva ?

Pt parinti, elevi ...cu mintea prastie
...educatie
... ...Invatati programare in timp util ...la GIMNAZIU
... ... ...activitati extraScolare fac diferenta

somn usor vise placute
...

 

parlamentarii nostri sa fie primii inlocuiti de roboti

de dreapta, de stanga, moderati si extremisti si in primul rand sa fie INCORUPTIBILI

 

x5 ...ziare.com

...cu putine exceptii sunteti dusi cu pluta
...felicitari administrator site
... ...incurajati trancaneala de 2 lei
... ...tot prostul scrie cu litere de-o schioapa
...

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor