Compensatiile pentru cei 10.000 de oameni ce urmeaza sa fie disponibilizati, aprobate in Senat

Miercuri, 22 Mai 2013, ora 12:50
4841 citiri
Compensatiile pentru cei 10.000 de oameni ce urmeaza sa fie disponibilizati, aprobate in Senat
Foto: Arhiva

Senatul a aprobat, miercuri, proiectul de lege pentru aprobarea Ordonantei de urgenta referitoare la acordarea de ajutoare sociale a celor 10.000 de oameni care vor fi dati afara de la companiile de stat.

Actul normativ va fi trimis pentru dezbatere si aprobare in Camera Deputatilor, care este for decizional, informeaza B1 Tv.

Premierul Victor Ponta a oferit lamuriri, saptamana trecuta, legate de concedieri, mentionand ca nu vor avea loc imediat, ci treptat.

"Au inceput sa se lamureasca si senatorii nostri. S-a lamurit si mass-media ca 10.000 de oameni care pleaca maine acasa (...) nu este o informatie corecta. Este vorba de o estimare pentru sase ani de acum incolo. E vorba de 2.500, 1.900 intr-un an. Important este ca noi avem cadrul legal care exista din 2006 pentru a plati salarii compensatorii. E o realitate ca se restructureaza companii si sectoare", a afirmat atunci prim-ministrul.

Proiectul de act normativ nu vizeaza concedierile in sine, ci aplicarea, in perioada 2013-2018, a unor masuri de protectie sociala acordata persoanelor ramase fara loc de munca prin concedieri colective efectuate in baza planurilor de disponibilizare.

Comisia pentru munca din Senat a analizat documentul saptamana trecuta.

"S-a estimat ca, in urma aplicarii planurilor de disponibilizare din cadrul societatilor nationale, regiilor autonome, companiilor nationale si societatilor comerciale cu capital majoritar de stat, precum si a societatilor comerciale si a regiilor autonome subordonate autoritatilor administratiei publice locale, numarul beneficiarilor acestor masuri de protectie va fi in jur de 10.500 de persoane", mentioneaza un comunicat de presa remis de Comisia pentru munca din Senat.

Peste 10.000 de bugetari, disponibilizati in urmatorii 5 ani (Video)

Ce prevede OUG

Ordonanta privind protectia angajatilor disponibilizati din companiile de stat a primit avizul Executivului pe 30 aprilie, intr-o forma care stabileste ca Guvernul aproba doar sumele alocate platilor compensatorii.

Ordonanta privind concedierile, aprobata, implicarea Guvernului a fost redusa

In noua forma, ordonanta nu mai prevede nici ca societatile de stat care pot efectua concedieri colective si nici ca "numarul de salariati ce urmeaza sa fie disponibilizati" sa se stabileasca prin hotarare a Guvernului, ci ca Executivul aproba doar cuantumul platilor compensatorii, iar programul concedierii colective este elaborat de angajator.

In forma initiala a proiectului, acest articol prevedea ca societatile de stat care pot efectua concedieri colective in conditiile ordonantei, precum si numarul de salariati ce urmeaza sa fie disponibilizati se stabilesc prin hotarare a Guvernului, la propunerea ministerelor de resort, numai in conditiile in care exista programe de restructurare sau reorganizare aprobate, iar concedierea colectiva nu depaseste termenul de 31 decembrie 2018.

Programele de restructurare ori de reorganizare a operatorilor economici erau aprobate "de autoritatea publica implicata".

In varianta aprobata de Executiv, articolul mentionat stabileste doar ca, prin hotarare a Guvernului, la propunerea ministerelor de resort, se vor aproba sumele din bugetul asigurarilor pentru somaj ce se vor aloca pentru platile compensatorii, in beneficiul persoanelor disponibilizate, in conditiile in care exista un plan de disponibilizare aprobat.

Noua forma a ordonantei include si un articol suplimentar, conform caruia planurile de disponibilizare intocmite de operatorii economici se aproba "in conditiile legii".

"Este o formulare care arata ca implicarea Guvernului se rezuma la a aproba sumele bugetare pentru plati compensatorii, nu de a decide numarul persoanelor disponibilizate, care trebuie sa reprezinte atributia conducerii companiei si a ministerului de resort", au declarat surse oficiale, citate de Mediafax.

Cum se vor aplica masurile compensatorii

Potrivit proiectului, vor putea beneficia de prevederile acestuia numai persoanele care au incheiat contracte individuale de munca pe durata nedeterminata cu operatorii economici cu cel putin 36 de luni inainte de data concedierii.

Persoanele concediate vor beneficia de indemnizatie de somaj, venit lunar de completare si plati compensatorii.

Proiectul prevede ca venitul lunar de completare se stabileste odata cu indemnizatia de somaj si este egal cu diferenta dintre castigul salarial individual mediu net pe ultimele 3 luni inainte de concediere stabilit pe baza clauzelor din contractul individual de munca, dar nu mai mult decat castigul salarial mediu net pe economie din luna ianuarie a anului in care s-a efectuat concedierea.

Totodata, venitul de completare se acorda lunar pe perioadele stabilite diferentiat, in functie de vechimea in munca a persoanelor concediate, dupa cum urmeaza: 12 luni pentru peroanele care au o vechime in munca cuprinsa intre 3 ani si pana la 10 ani, 20 de luni pentru persoanele care au o vechime in munca intre 10 ani si pana la 15 ani, 22 de luni pentru salariatii care au o vechime in munca cuprinsa intre 15 ani si pana la 25 de ani, 24 de luni pentru salariatii care au o vechime de cel putin 25 de ani.

Dupa incetarea platii indemnizatiei de somaj, persoanele concediate vor beneficia de un venit lunar de completare egal cu diferenta dintre castigul salarial individual mediu net pe ultimele 3 luni inainte de concediere, stabilit pe baza clauzelor din contractul individual de munca, dar nu mai mult decat castigul salarial mediu net pe economie din luna ianuarie a anului in care s-a efectuat concedierea.

Proiectul adoptat miercuri de Senat mai prevede ca persoanele care nu indeplinesc conditiile prevazute de lege pentru stabilirea indemnizatiei de somaj nu beneficiaza de venit lunar de completare.

De asemenea, venitul lunar de completare se poate modifica odata cu recalcularea indemnizatiei de somaj ca urmare a indicatorului social de referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularii ocuparii fortei de munca prin hotarare de Guvern.

Prevederile sunt aplicabile si in cazul in care plata indemnizatiei de somaj se suspenda in conditiile legii si persoana beneficiaza de venitul lunar de completare. Persoanele care se reincadreaza in munca beneficiaza de 50% din venitul lunar de completare, prevede proiectul.

O Ordonanta buclucasa

La sfarsitul lunii februarie, se anunta ca Guvernul va incepe un program de concediere de angajati din 16 companii din sectorul energetic, in baza unor proiecte de restructurare si reorganizare care vor fi aplicate in intervalul 2013-2018, salariatii concediati urmand sa beneficieze de plati compensatorii si venit lunar de completare.

La acel moment, Ministerul Economiei a redactat un proiect de ordonanta care includea o lista cu companii care urmeaza sa fie restructurate si in care formularea era ca prin hotarare a Guvernului vor fi stabilite societatile care pot efectua concedieri colective si numarul de salariati "ce urmeaza sa fie disponibilizati".

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat atunci ca este autorizat sa declare doar ca Executivul nu va efectua "disponibilizari ample" de personal in companii de stat, dar ca din 1990 nu a existat vreun an fara concedieri si nu vrea sa se creada ca 2013 "va fi diferit".

La randul sau, premierul Victor Ponta a sustinut ca Guvernul doar prelungeste protectia angajatilor din companii de stat adoptata in 2006 si nu va concedia personal, dar ulterior i-a cerut ministrului Vosganian sa retraga proiectul de ordonanta de pe site, iar Guvernul a anuntat ca nu sustine proiectul.

Doua saptamani mai tarziu, Ministerul Economiei a lansat o alta forma a ordonantei privind protectia sociala, care nu mai includea o lista a companiilor restructurate, dar stabilea in continuare ca societatile care pot efectua concedieri colective, dar si numarul de angajati "ce urmeaza sa fie disponibilizati" vor fi decise de Guvern.

Fără adolescenți pe telefoane! Australia care impune o vârstă minimă pentru utilizarea rețelelor de socializare
Fără adolescenți pe telefoane! Australia care impune o vârstă minimă pentru utilizarea rețelelor de socializare
Australia intenționează să introducă o limită de vârstă pentru accesul copiilor pe rețelele sociale, ca răspuns la îngrijorările legate de sănătatea mentală și fizică a acestora....
Reacțiile de du-te-vino la Planul Draghi: cum se contrazic și cu ce sunt de acord economiștii cu privire la strategia de relansare a economiei UE ANALIZĂ
Reacțiile de du-te-vino la Planul Draghi: cum se contrazic și cu ce sunt de acord economiștii cu privire la strategia de relansare a economiei UE ANALIZĂ
Raportul recent al lui Mario Draghi privind revitalizarea economiei europene vine cu o strategie ambițioasă pentru a combate stagnarea economică și pierderea competitivității Uniunii Europene...
#Senat aprobare concedieri companii stat, #Senat aprobare concedieri, #concedieri companii stat, #OUG concedieri companii stat, #Guvern concederi energie , #concedieri
  1. Fără adolescenți pe telefoane! Australia care impune o vârstă minimă pentru utilizarea rețelelor de socializare
  2. Reacțiile de du-te-vino la Planul Draghi: cum se contrazic și cu ce sunt de acord economiștii cu privire la strategia de relansare a economiei UE ANALIZĂ
  3. Ce oferă noul Xiaomi 14T Pro, un flagship cu Dimensity 9300+ și ecran de 144Hz
  4. Huawei Mate XT Ultimate: Cel mai scump telefon vine și cu cele mai mari costuri de reparație
  5. Apple revoluționează confidențialitatea datelor cu o soluție inovatoare pentru serverele Apple Intelligence
  6. Google Wallet se pregătește de o nouă funcție care îi va bucura pe utilizatorii Android
  7. Google transformă notițele tale într-un podcast cu ajutorul Inteligenței Artificiale
  8. Apple retrage trei modele populare de iPhone din producție: Ce înseamnă pentru utilizatori
  9. Google integrează arhiva internetului! Acum puteți accesa versiuni vechi ale paginilor web direct din căutare
  10. Veste bună pentru fanii Apple! Toate iPhone-urile 16 se vor încărca mai rapid