Sute de disponibilizari la Mechel: Se anunta noi proteste

Miercuri, 10 Octombrie 2012, ora 19:38
1956 citiri
Sute de disponibilizari la Mechel: Se anunta noi proteste
Foto: Cluj Online

800 de angajati vor fi disponibilizati de la combinatul Mechel Campia Turzii, a anuntat conducerea. "Sper sa se trezeasca orasul!", spune Ioan Pascu, liderul sindicatului, anuntand noi actiuni de protest.

Conducerea Mechel Campia Turzii a notificat sindicatul din combinat, dar si Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM) si Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) privind intentia de a disponibiliza alte 800 de persoane, urmand sa mai ramana 360 de angajati la sectia de Tragatorie, informeaza Mediafax.

"De asemenea, s-a decis punerea in conservare a utilajelor din toate sectiile care nu functioneaza, pana in mai 2013. Estimam ca noile concedieri colective vor intra efectiv in vigoare in luna ianuarie 2013, pentru ca este nevoie de o perioada de 90 de zile de la notificare. Notificarea a fost transmisa si la AJOFM si ITM", a declarat Pascu.

In aceste conditii, sindicatul de la Mechel Campia Turzii a decis sa reia, la sfarsitul lunii octombrie, pichetarea sediului combinatului si sa organizeze un nou miting in Campia Turzii.

Ministrul pentru Dialog Social, Liviu Pop, a declarat ca toti cei disponibilizati vor primi ajutor de somaj si, mai mult, unii dintre ei vor fi preluati de firma de paza.

"Toti care vor fi disponibilizati vor primi ajutor de somaj. De asemenea, circa 180 de persoane din cele 726 care vor fi concediate vor fi preluate de firma de paza a grupului", a declarat, miercuri, ministrul pentru Dialog Social, Liviu Pop, intr-o interventie telefonica la Antena 3.

Grupul metalurgic rus Mechel a scos la vanzare numeroase active, inclusiv uzinele detinute in Romania, si doreste sa obtina, potrivit Kommersant.ru, 150 milioane de dolari pentru combinatele Mechel Targoviste, Mechel Campia Turzii, Laminorul Braila si Ductil Steel. Grupul a luat aceasta decizie pentru a-si reduce datoriile si a finanta un proiect minier.

Mechel este prezent in Romania din 2002, iar contractul de privatizare a combinatului de la Campia Turzii a fost incheiat in 2003.

Sindicatul de la Mechel Campia Turzii ii ceruse premierului Victor Ponta, intr-o scrisoare deschisa, ca institutiile statului sa monitorizeze activitatea combinatului si sa stopeze taierea si instrainarea utilajelor, pentru evitarea inchiderii acestuia.

Citește și:
Marcel Ciolacu, pe aceeași pagină cu BOR pe tema Religiei la BAC: „Religia aduce cunoaștere. Și Sportul e opțional”
Marcel Ciolacu, pe aceeași pagină cu BOR pe tema Religiei la BAC: „Religia aduce cunoaștere. Și Sportul e opțional”
Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a precizat că progresiştii din România duc o campanie de denigrare împotriva Bisericii Ortodoxe Române (BOR), în contextul propunerii cultelor religioase ca...
Marcel Ciolacu: "USL s-a făcut împotriva cuiva, domnule. Eu nu fac alianţe ca să mă duşmănesc cu cineva"
Marcel Ciolacu: "USL s-a făcut împotriva cuiva, domnule. Eu nu fac alianţe ca să mă duşmănesc cu cineva"
Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat că nu îşi doreşte un alt USL, vorbind despre coaliţia actuală PSD-PNL şi UDMR. Acesta a reamintit că USL a fost făcut împotriva lui Traian Băsescu,...
#disponibilizari Mechel Campia Turzii , #concedieri