10 mituri cu privire la un interviu de angajare

Miercuri, 13 Octombrie 2010, ora 18:33
4605 citiri
10 mituri cu privire la un interviu de angajare
Foto: Forbes

Emotiile pentru un interviu de angajare sunt inerente, mai ales acum, in perioada de criza, cand batalia pentru un job important este tot mai mare. De cele mai multe ori, candidatii isi fac de acasa o intreaga strategie, in incercarea de a da bine in fata angajatorului.

Daca te afli intr-o asemenea situatie, ca sa nu iti faci griji degeaba si ca sa eviti bataile suplimentare de cap, citeste lista intocmita de Forbes cu miturile legate de interviul de angajare.

1. Intervievatorul este pregatit. Fals! Cel care iti ia interviul este probabil stresat si suprasolicitat, pentru ca el are nevoie sa angajeze pe cineva de urgenta si nu a gast inca persoana potrivita. Poate ca de-abia s-a uitat la CV-ul tau si nu a avut timp nici macar sa iti dea un calificativ, asa ca nu este cazul sa te sperii.

2. Intervievatorul pune intrebari cu dichis. Fals! Multi operatori de interviu nu pregatesc nicio intrebare in afara de "Ce poti sa imi spui despre tine?". Asa ca cel mai bine mizeaza pe spontaneitate si nu da raspunsuri predefinite.

3. Angajatorul isi doreste ca sa-i accepti micile politeturi. Fals! Intervievatorii se simte obligat sa fie politicos si sa iti ofere ceva de baut, dar el nu doreste cu adevarat sa mearga sa iti faca o cafea sau un ceai, considerand cu siguranta ca are ceva mai bun de facut decat sa iti fie chelner.

4. Recrutorul vrea sa vada materiale suplimentare, cum ar fi recomadarile. Fals! Daca nu esti designer sau scriitor, acesta nu vrea cu siguranta sa vada prea multe hartii sau alte dovezi, ci vrea doar sa-i arati cat mai repede,pe loc, ce stii sa faci.

5. Exista un raspuns corect pentru fiecare intrebare a interviului. Fals! Cand iti pune o intrebare grea, recrutorul asteapta de obicei sa vii cu ceva unic, interesant, si analizeaza inclusiv modul in care isi exprimi pararea. Un raspuns considerat cliseu nu te va face sa pari mai potrivit pentru jobul in cauza.

6. Recrutorul vrea sa dai un raspuns scurt. Fals! Nu cat de repede ii raspunzi conteaza, ci ce raspuns ii dai este mai important. Daca ii spui ce vrea sa afle, atunci el este fericit.

7. Pentru recrutori aptitudinile tale sunt mai importante decat fizicul. Fals! Exista o multime de cercetari care demonstreaza ca aspectul fizic conteaza la un interviu. De aici nenumaratele sfaturi despre cum sa te imbraci sau sa iti pui in valoare frumusetea atunci cand mergi la un interviu. Nu uita: impactul vizual conteaza!

8. Atunci cand te intreaba unde doresti sa fii peste cinci ani isi doreste ca tu sa demonstrezi ambitie. Fals! Ceea ce isi doreste cu adevarat este sa auda dorinta ta de a avea acelasi loc de munca si peste respectivul numar de ani.

9. Daca esti invitat la un interviu, locul de munca este disponibil. Fals! De obicei, resrutorii mai cheama la interviuri anumite persoane si dupa ce au facut deja o angajare, fie in ideea ca vor gasi ceva mai bun de facut, fie pentru a-i "pastra" pentru viitor.

10. Persoana cea mai calificata va primi respectivul loc de munca. Fals! De cele mai multe ori se angajeaza persoane mai putin calificate, dar mai prietenoase si mai talentate decat cele care am un teac de diplome in domeniu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
#interviu angajare, #loc munca, #mituri interviu angajare , #cv
Comentarii