La ce se uita angajatorul roman in CV si cum te poate "verifica"

Marti, 15 Octombrie 2013, ora 07:13
12253 citiri
La ce se uita angajatorul roman in CV si cum te poate "verifica"

Angajatorul roman este atent la detaliile aparent banale din CV, care pot contura insa un profil veridic al candidatului, si cauta sa gaseasca printre randurile documentului interesul pentru munca si spiritul de initiativa.

In acelasi timp, cazurile de frauda in CV sunt numeroase, insa un bun recrutor are propriile metode de a depista neadevarurile din CV, ne detaliaza mai jos Ioana Popa, consultant legislatia muncii si consilier in cariera.

Desi la prima vedere este un document care transmite date si situatii concrete din experienta profesionala si educationala a viitorului angajat, CV-ul este un document cu multe fatete.

El are darul de a scoate in evidenta abilitati, detalii despre personalitatea candidatului, este o forma de marketing orientata asupra propriei persoane cu scopul de a obtine un loc de munca potrivit.

Angajatorii urmaresc in CV-uri detalii care pot parea banale, precum aspectul lui general, greseli de ortografie sau gramaticale, formulari, clisee, daca hartia este mototolita, fonturi si culori, chiar si posibile minciuni in continutul CV-ului.

Nu putine au fost situatiile in care un CV nici macar nu a mai fost citit pana la capat pentru ca aspectul general al documentului nu a convins recrutorul ca documentul primit merita atentia si timpul lui.

Dupa ce trece testul primei impresii, CV-ul este luat "la puricat", dar nu oricum. Nu va asteptati ca un angajator sa citeasca CV-ul din scoarta in scoarta, pentru ca nu are timp. Spre exemplu, pentru un job care presupune atentie constanta asupra detaliilor, ordinea din CV poate spune multe despre cat de potrivita va fi sau nu persoana respectiva.

Un alt lucru pe care il cauta in CV angajatorul este acel interes pentru munca, pe de o parte, iar pe de alta pentru domeniul, locul de munca si firma lui. Acesta este rolul scrisorii de intentie, mai mult decat al CV-ului. Aceasta trebuie sa fie personala, gandita si scrisa de mana celui care aplica. Chiar daca putin stangace, angajatorii vor aprecia intotdeauna un document personalizat in comparatie cu unul preluat pe principiul copy-paste.

Modul in care ne structuram CV-ul reflecta si cum suntem noi de fapt in viata de zi cu zi: linistiti, agitati, dinamici, structurati, atenti, abilitatile de exprimare si asa mai departe. Conteaza mai ales acolo unde apare interactiune constanta cu clienti si este necesar un anumit limbaj.

Cele trei parti esentiale:

Exista totusi trei parti esentiale din continutul CV-ului asupra carora angajatorii se vor opri intotdeauna si inainte de oricare alte rubrici, sunt acele elemente de introducere, de autopromovare:

  • Obiectivul de cariera sau un sumar ar realizarilor si cunostintelor dobandite pana la acel moment, in care poate fi inclus si obiectivul sau chiar obiectivele profesionale pe termen scurt si lung. Un loc alternativ in care poate fi inclus obiectivul este scrisoare de motivatie;

  • Abilitatile dominante si relevante pentru jobul si firma in cauza, acele "hightlight" sau puncte de interes major, si, cel mai important

  • Realizarile profesionale sau educationale.

O caracteristica personala pe care tot mai multi angajatori o cauta la candidatul potrivit este initiativa. A nu se intelege neaprat ca noul angajat trebuie sa aiba spirit de antreprenor. Ci sa poata lucra pe cont propriu, fara sa fie impins de la spate, sa vina cu idei noi sau de imbunatatire a productivitatii muncii, sa preia practic niste atributii de la managementul direct.

Initiativa unei persoane poate fi usor evidentiata inca din faza de aplicare, candidatul facand referire la cursurile urmate pe cont propriu, stagii de voluntariat, proiecte profesionale personale etc.

Unii angajatori se opresc si asupra unei rubrici care se afla abia la finalul CV-ului, dar care poate avea o relevanta mare pentru cariera aplicantului, si anume Pasiuni si interese. Ei cauta sa afle si cateva lucruri despre personalitatea candidatului, ce fel de om este, cum lucreaza eficient si asa mai departe.

Minciunile din CV

Este foarte important sa ne ferim de minciuni in CV, un recurtor bun sau cu experienta avand propriile lui metode de a le depista.

Foarte probabil, angajatorul va cere referinte direct de la locul de munca anterior, Referintele sunt o etapa importanta in procesul de angajare care trebuie tratata ca atare. Insa trebuie subliniat faptul ca o referinta obtinuta fara informarea prealabila si acordul angajatului este ilegala.

In tari precum Statele Unite sau Marea Britanie exista firme specializate in a verifica informatiile din CV, daca sunt sau nu reale. Alte tari, Australia de exemplu, solicita declaratii autentificate la notar, cu martor, referitoare la activiatea profesionala anterioara. In Romania insa nu se practica acest tip de servici pe scara larga. Poate si pentru ca legislatia noastra este mai putin permisiva in anumite privinte.

Nici partea de social media nu este exploatata la maximum in directia gasirii oamenilor talentati si potriviti. Parte din angajatori verifica deja informatiile pe care persoana in cauza le posteaza pe site-ul precum LinkedIn si Facebook, conturand astfel un portret complet al candidatului.

Cazurile de frauda in CV sunt numeroase, este o realitate, motivele sunt de toate felurile. Fie ca nu au incredere ca vor reusi cu ceea ce reprezinta ei, fie ca au goluri in CV-uri pe care nu stiu cum sa le acopere, mai ales daca sunt din vina lor.

Intra aici si situatiile abuzive la nivel profesional, in relatia cu angajatorul, pe care unele persoane aleg sa le mascheze prin miciuni care de fapt ajung sa ii dezavantajeze.

Ioana Popa - Consultant Resurse Umane

Citește și:
Tensiuni în coaliția de guvernare. PSD, critică apăsat UDMR după declarația lui Csoma Botond. Cum răspunde politicianul maghiar
Tensiuni în coaliția de guvernare. PSD, critică apăsat UDMR după declarația lui Csoma Botond. Cum răspunde politicianul maghiar
Liderii PSD au transmis în ultimele zile mai multe critici la adresa UDMR după ce deputatul maghiar Csoma Botond ar fi avut un „discurs provocator” în ședința parlamentului dedicată Zilei...
Strategia pentru prezidențiale. Ce așteaptă partidele mari înainte să-și anunțe candidații
Strategia pentru prezidențiale. Ce așteaptă partidele mari înainte să-și anunțe candidații
În ciuda speculațiilor privind candidații la alegerile prezidențiale din 2024, niciunul dintre principalele partide politice din România nu și-a prezentat opțiunea. Cu toate astea,...