Cand nu trebuie sa accepti un job?

Joi, 03 Iunie 2010, ora 18:14
4085 citiri
Cand nu trebuie sa accepti un job?
Foto: Arhiva

Dupa o perioada foarte lunga in care nu ati avut niciun job, faptul ca ati fost acceptat intr-o noua companie este un sentiment minunat si crezi ca esti pe calea cea buna.

Te gandesti ca, la urma urmei, daca nu iti place poti usor renunta. Totusi, specialistii in HR recomanda sa nu va grabiti sa acceptati, caci un numar mare de joburi in CV nu va da bine la o viitoare angajare.

Este mai bine sa aveti o perioada de somaj, decat sa aveti un istoric care sa nu va faca cinste in CV. Daca stergi respectivul job din CV, ati putea fi prins si sa fiti nevoit sa dezvaluiti motivul pentru care ati facut acest lucru, avertizeaza Life 123.

Oricat de disperat ati fi sa va gasiti ceva de lucru, luati cateva masuri de precautie. Cel mai important: nu acceptati oferta la telefon, asteptati sa discutati fata in fata si sa negociati detaliile cu angajatorul.

1. Nu va grabiti sa va angajati imediat

Puneti-va o serie de intrebari, de genul "De ce se grabesc atat de tare? A fost concediat cineva? A parasit cineva brusc locul de munca? Respectivul post are o agenda de lucru prea incarcata?". Cel mai bine este sa va acordati timp pentru a decide si sa comunicati ulterior rapunsul final angajatorului.

2. Tineti cont daca ai putea avea colegi neplacuti

Daca ati cunoscut cinci persoane din companie, dar numai patru dintre ele iti plac, atunci aveti deja o problema. Sigur, a cincea persoana ar putea pleca, insa, aceleasi sanse ar fi ca el sau ea sa devina seful tau dupa reorganizarea urmatoare. Ai vrea sa risti?

3. Atentie la sistemul de acordare a bonusurilor

Unele companii prefera sa foloseasca un sistem de salarizare bazat pe salarii mici si bonusuri mari. Daca intalniti un altfel de job, cel mai bine este sa nu il acceptati, daca salariul de baza este mai mic decat cel al bonusurilor. Daca vi s-a promis un bonus pentru finalizarea unui proiect la o anumita data, seful tau poate intarzia finalizarea acestuia. Ganditi-va mai bine cum sa obtineti ceea ce doriti in forma dorita.

4. Atentie la plata concediilor de odihna si a celor medicale

Este important sa nu acceptati nicio regula care spune ca nu puteti sa va luati concediu daca nu aveti o vechime acolo de sase luni sau chiar mai mult. De asemenea, evitati companiile care nu sunt alaturi de voi si nu doresc sa va plateasca concediile medicale atunci cand aveti cu adevarat probleme. Cel mai bine este sa intrebati de la inceput cu privire la aceste aspecte, inainte sa acceptati jobul si va confruntati cu o asemenea situatie.

5. Acordurile restrictive, o problema

O companie care va pune sa semnati un acord de non-concurenta, in care trebuie sa promiteti ca nu veti lucra pentru un concurent timp de un an sau doi dupa ce plecati de la firma, este o companie care ridica semne de intrebare.

6. Tineti cont de lucruri minore

Va place cartierul in care isi are firma sediul? Este usor sa faceti naveta acolo? Va place biroul in care veti lucra? Aceste probleme pot parea mai putin importante acum, dar, in zilele in care veti ajunge sa va urati locul de munca si sa va intrebati de ce l-ati acceptat, vor parea enorme.

7. Urmati-va instinctul

Acesta poate fi cel mai bun job de pe pamant din punct de vedere teoretic, iar prietenii tai ar putea sa spuna ca este perfect pentru tine, dar daca aveti o senzatie ca nu vreti sa il acceptati, nu o faceti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#acceptare job, #interviu job, #refuz job , #interviu