Interviul telefonic cu angajatorul: Cum sa faci fata

Sambata, 31 Octombrie 2015, ora 09:18
5624 citiri
Interviul telefonic cu angajatorul: Cum sa faci fata
Foto: Hepta.ro

CV-ul tau a ajuns la angajator, care a fost destul de interesat de realizarile tale incat sa te sune si sa stati de vorba. Cel mai adesea, interviul telefonic este o etapa preliminara, insa exista cateva lucruri pe care le poti face pentru ca sa convingi interlocutorul sa te cheme la o discutie fata in fata.

Interviul telefonic necesita, fara indoiala, cea mai putina pregatire. Nu trebuie sa chinui cu privire la tinuta ta, poti avea notite despre companie la dispozitie si ai chiar posibilitatea de a folosi Internetul pentru a efectua cercetari suplimentare in timpul conversatiei.

Greseli pe care trebuie sa le eviti cu orice pret intr-un CV

Vrei sa lucrezi de acasa? Iata cateva idei de joburi pe care le poti face fara sa cobori din pat

Dar asta nu inseamna nicidecum ca ar trebui sa abordezi un interviu telefonic neglijent. Iata cateva sfaturi:

Arata ca esti pasionat

Cele mai multe companii folosesc interviului telefonic ca un screening preliminar, pentru a evalua abilitatile si interesele candidatului inainte de programarea unui interviu in persoana.

Cand distanta este un factor, atunci interviurile telefonice iau locul interviurilor fata in fata, insa acestea pot fi la fel de serioase si intense. Chiar si in interviul telefonic vei vrea sa transmiti pasiunea si profesionalismul tau.

Raspunde la telefon cu o atitudine pozitiva, plina de energie. Nu iti fie teama sa subliniezi faptul ca doresti cu adevarat un loc de munca de teama de a suna disperat. Spune-i angajatorului ca esti incantat de locul de munca, ca te potrivesti perfect pentru pozitia solicitate si ca intr-adevar doresti acel loc de munca.

De asemenea, nu uita sa aduci argumente succinte care sa-ti sustina afirmatiile (proiectele in care ai fost implicat, experienta acumulata, un caz concret in care ai rezolvat o problema dificila etc.).

Fii punctual

Fii gata la momentul interviului desemnat. Exista o multime de interviuri telefonice in care angajatul abia s-a trezit sau exista tot felul de alte lucruri intamplandu-se pe fundal. Nu ai vrea sa ai un interviu pentru jobul visat...in pijama.

Punctualitatea, chiar si in interviurile online, reprezinta o calitate de apreciat. Atentia deplina este, de asemenea, incurajata.

De asemenea, ia in considerare si problemele tehnice care trebuie sa fie gestionate inainte de ora de incepere a interviului: casti functionale, conexiunea, microfonul, etc.

Daca utilizezi un set de casti, asigura-te ca este unul bun si ca nu se aud zgomote ciudate.

Elimina din incapere orice ti-ar putea distrage atentia

Daca ai un caine, trebuie sa isi gasesti un alt loc in care sa stea urmatoarele 30-45 de minute din timpul interviului. Daca ai copii, programeza interviu telefonic atunci cand este liniste in casa. Cu cat mai putine distrageri ai, cu atat mai bine.

Fii pregatit

Avantajul interviurilor telefonice este ca poti tine la indemana notite despre companie sau orice alt tip de informatii care crezi ca te-ar ajuta pe parcursul interviului. Axeaza-te pe intervievator (si companie) in timpul interviului si asigura-te ca ii faci cunoscute cerintele tale.

Fii pregatit pentru intrebarile care ti le va pune si transmite-i faptul ca esti persoana potrivita pentru pozitia aleasa.

Intervievatorul doreste sa poarte o conversatie, asa ca nu te baza foarte mult pe foile pregatite, altfel risti sa pari un robotel. Arunca-ti un ochi din cand in cand, dar nu exagera.

Vorbeste rar si clar

Asigura-te ca nu vorbesti prea mult, ci doar la subiect, expunandu-i intervievatorului ceea ce doreste sa auda. Si nu uita sa zambesti in timpul conversatiei telefonice; vei parea o persoana prietenoasa si te va bine-dispune.

Foloseste forma de adresare la persoana a doua si schimba forma doar daca ti se spune.

Nu intrerupe intervievatorul. Nu te grabi. Raspunde cu idei scurte si la obiect.

Repeta

Inainte de interviu poti face repetitie cu foile in fata, insa ai grija ca in timpul interviului sa nu citesti de pe foi. Roaga un prieten sa joace rolul de angajator. In acest timp te poti si inregistra pentru a urmari felul in care decurce interviul si a imbunatati unele aspecte, daca este cazul.

La final, prietenul tau iti poate spune cum te-ai descurcat: daca ai avut ticuri verbale, daca ai fost emotionat, stresat, etc.

Articol realizat de Infomunca.ro

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Inflația scade în ritm de melc, iar prețul benzinei va crește mai repede decât se preconiza, spun estimările BNR
Inflația scade în ritm de melc, iar prețul benzinei va crește mai repede decât se preconiza, spun estimările BNR
Rata anuală a inflaţiei va continua să scadă în următoarele luni într-un ritm încetinit faţă de anul 2023 şi pe o traiectorie uşor mai ridicată decât cea anticipată în prognoza pe...
Sony se pregătește să lanseze o versiune îmbunătățită a consolei PlayStation 5
Sony se pregătește să lanseze o versiune îmbunătățită a consolei PlayStation 5
Sony se pregătește să lanseze o versiune îmbunătățită a consolei sale de gaming, PlayStation 5 Pro, care ar urma să ajungă pe piață până la finalul acestui an. Noua consolă va...
#sfaturi interviu telefonic angajare, #interviu telefonic angajare , #interviu