Job Expert Sapte intrebari cheie de pus angajatorului la interviu

Marti, 03 Decembrie 2013, ora 07:01
25508 citiri
Job Expert Sapte intrebari cheie de pus angajatorului la interviu

Angajatorul nu este singurul care poate adresa intrebari in cadrul interviului de recrutare. Candidatul insusi poate influenta deznodamantul acestui proces si poate lua decizia potrivita pe baza informatiilor pe care le solicita la randul sau.

Ioana Popa, consultant in legislatia muncii si consilier in cariera, ne vorbeste in continuare despre ce "curiozitati" este recomandat sa aiba candidatul in timpul interviului.

Desi adesea interpretat drept un dialog unilateral in care angajatorul este cel care intreaba si candidatul cel care raspunde, o relatie in care angajatorul detine puterea asupra angajarii, interviul de angajare este de fapt o negociere intre cele doua parti.

Este o etapa de negociere si vanzare intre angajator si angajat. Primul este cel care detine oferta de job si poate plati un salariu, iar cel de-al doilea este cel care pune la dispozitie abilitati, experienta, valori si potential spre beneficiul angajatorului.

Rezultatul unui interviu de angajare trebuie sa fie de tipul castig - castig. Fiecare dintre ei cumpara si in acelasi timp vinde ceva.

Ca la orice vanzare, pentru ca decizia sa fie una cat mai potrivita cumparatorului, este esentiala culegerea de informatii. Iar acest lucru se face, pe de o parte, prin prezentari prestabilite (de exemplu informatii despre firma si ce presupune postul) si pe de alta prin adresarea unui set de intrebari lamuritoare.

Startul maratonului de intrebari in interviu este de cele mai multe ori dat de angajator.

Atunci cand auzim rostita de angajator intrebarea "Aveti neclaritati sau intrebari pe care doriti sa mi le adresati?" este bine sa o luam foarte in serios. O astfel de intrebare are multe valente.

Pe de o parte evidentiaza interesul candidatului pentru postul si firma in cauza si, pe de alta, poate furniza informatii valoroase despre motivatie, prioritati si modul de a gandi al viitorului angajat.

Din perspectiva propriei experiente, un candidat ar trebui in primul rand sa incerce sa obtina acele informatii relevante pentru el legate de postul in discutie.

De exemplu, pentru o persoana care s-ar presupune sa faca naveta Bucuresti - Ploiesti, avand masina personala, pentru aceasta s-ar putea sa fie importante detaliile referitoare la decontarea transportului sau chiar locul de parcare pus la dispozitie.

Pentru altele ar putea sa fie important daca exista un program de induction pentru noii angajati, in asa fel incat acestea sa fie informate cu privire la rolul lor in companie si despre profilul si structura ei, dar nu numai.

Am intalnit situatii in care pentru candidat a contat foarte mult ambianta din cadrul firmei, simpla amenajare interioara. Desi banal la o prima vedere, acest aspect joaca un rol destul de important in viata profesionala.

Tinand cont de faptul ca 80% din timpul zilnic il petrecem la job, conditiile in care lucram sunt esentiale pentru ca viitorul angajat sa poata atinge acel nivel de performanta cerut.

Din lista intrebarilor pe care un angajat le-ar putea adresa la un interviu de angajare, iata cateva dintre ele:

1. Care este motivul pentru care postul este vacant?

Raspunsul ascunde o multime de elemente clarificatoare referitoare la postul respectiv si relatia cu angajatorul: fie probleme la nivelul companiei angajatoare (de ex.: nerespectarea legii, incalcarea principiului confidentialitatii, chiar tratamente discriminatorii fata de angajati) sau chiar suprasolicitarea oamenilor in mod excesiv, fie un posibil conflict de valori intre cele doua parti sau o cauza cu adevarat obiectiva si reala - o nepotrivire profesionala, demisie, acordul partilor etc.

2. Care sunt asteptarile fata de angajat?

Aici ma refer la comportament, relatii interne pe orizontala si verticala, performanta, pregatire.

3. Informatii despre postul in sine

Trebuie sa fie cat mai bine clarificate atributiile, pentru ca nu putine sunt cazurile in care una se discuta la interviu si alta se intampla dupa semnarea contractului. Este foarte important ca viitorul angajat sa stie ce are de facut si mai ales cum raspunde de activitatile derulate.

4. Exista evaluari periodice si la ce interval de timp au loc, in ce constau ele si care este obiectivul final?

Odata cu modificarea Codului Muncii in 2011, desi in mediul privat angajatorii nu sunt obligati sa faca acest lucru, totusi au optat pentru un sistem de evaluare, bazat pe anumite criterii interne. Candidatul este bine sa stie de la bun inceput ce inseamna o eventuala evaluare si unde tinteste ea.

5. Se acorda sau nu alte beneficii?

Am intalnit anunturi de angajare in care la rubrica beneficii oferite erau mentionate contractul de munca si salariul. Total gresit, pentru ca cele doua reprezinta o obligatie legala a angajatorului fata de salariat si nu un beneficiu.

6. Se tine cont de ideile angajatului?

Intrebari de tipul "se tine cont de ideile angajatului" sau "ce se intampla daca am o idee de proiect, cui o pot propune?" cantaresc destul de mult la un interviu, mai ales pentru acele joburi care presupun foarte multa initiativa.

Raspunsul poate fi decisiv atat pentru angajator, cat si pentru angajat. O persoana cu multa initiativa, daca i se va da de inteles ca o astfel de optiune este limitata in cadrul firmei, s-ar putea sa se reorienteze catre o alta. La randul sau, un angajator care cauta o persoana cu initiativa va aprecia acest tip de detaliu.

7. Ce va place la jobul dumneavoastra si la firma?

Este o intrebare care intriga foarte multe persoane. Totusi, sa nu uitam ca recrutorul este cel care "vinde" nu doar jobul, ci si imaginea companiei, este cel care reprezinta interesele ei in fata candidatilor in asa fel incat sa il identifice, dar si sa-l si atraga pe cel mai potrivit dintre ei.

Sunt doar o parte din intrebarile pe care o persoana le-ar putea adresa la un interviu, dar nu singurele. Sigur ca angajatul viitor poate incerca sa colecteze orice fel de informatie care considera ca il va ajuta in luarea unei decizii.

Ioana Popa - Consultant Resurse Umane

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Apple întâmpină întârzieri în implementarea tehnologiei de fabricație pe 2nm pentru cipurile sale. Astfel, cel mai probabil inovația nu va fi disponibilă pentru seria iPhone 17,...
Google Pixel 8a, primul model disponibil în România. În ce culori va fi disponibil
Google Pixel 8a, primul model disponibil în România. În ce culori va fi disponibil
Google se pregătește să lanseze noul său smartphone din gama accesibilă, Pixel 8a, care va fi prezentat oficial în cadrul conferinței Google I/O pe 14 mai 2024. Telefonul va fi disponibil...
#intrebari candidat interviu angajare, #interviu job, #loc de munca, #angajatori romani , #interviu