Cum sa iti renegociezi salariul cu succes

Duminica, 11 Iulie 2010, ora 07:32
5196 citiri
Cum sa iti renegociezi salariul cu succes

Criza mare, monser, si multe schimbari in legislatia muncii si in Codul fiscal. Iata un bun motiv pentru a te pune imediat la punct cu cele mai importante reguli de renegociere a salariului.

Si asta pentru ca nu se stie niciodata cand te cheama seful la o discutie pe tema venitului tau (prea mare pentru el, prea mic pentru tine).

Cateva dintre secretele unei renegocieri de succes iti sunt dezvaluite de Money Towers.

Fii convingator

Trebuie sa fii constient de faptul ca nu il poti obliga pe seful tau sa iti creasca salariul, de aceea incearca sa il convingi ca meriti mai mult. Pe de alta parte, daca fortezi nota, risti sa strici definitiv relatiile cu el. Mai bine adopta o alta tactica: explica-i cat de mult are compania de castigat de pe urma activitatii tale in cazul in care vei fi mai motivat.

Si, mai ales, prezinta-i foarte clar progresele pe care le-ai facut de la ultima voastra discutie pe aceasta tema. Nu strica sa ii reamintesti si cateva dintre rezultatele foarte bune pe care le-ai obtinut intre timp si care ar justifica cererea ta de marire a salariului.

Fii realist, dar tinteste sus

Porneste de la un nivel mai inalt, pentru ca, in urma negocierilor, sa ajungeti la o valoare de mijloc, mai mare decat cea pe care o primesi in prezent. Daca te multumesti de la inceput cu o crestere minora, s-ar putea ca seful sa nu te ia in serios.

Pastreaza un ton moderat

Nu apela in niciun caz la amenintari sau la ultimatumuri. Fii rezonabil si incearca sa intelegi si pozitia celui din fata ta, cu care negociezi. Ba chiar da-i de inteles sefului tau ca esti constient de constrangerile la care este supus. Transforma negocierea intr-un soi de colaborare, astfel incat sa puteti ajunge impreuna la un compromis.

Clarifica-ti interesele

Nu te gandi numai la bani, poate ca beneficiile pe care le poti obtine la negociere pot fi si de alta natura: bonusuri, zile libere, un program flexibil, etc.

Anticipeaza interesele lui

Inainte de a intra la negocieri, incearca sa anticipezi care ar fi punctele de interes ale sefului tau in ceea ce te priveste. Si-ar dori sa iti dea mai multe responsabilitati din cele existente? Ar avea nevoie de tine pentru un nou proiect? Gandeste-te ce anume ai putea sa oferi, la randul tau, in schimbul unei sume suplimentare de bani.

Fii deschis la diverse variante

Nu fi indaratnic. Discuta impreuna cu el diverse variante, astfel incat si tu sa te simti mai bine rasplatit pentru eforturile depuse si el sa fie multumit ca face o afacere avandu-te drept angajat.

Fii obiectiv

In general, persoanele cu functii de conducere sunt mai receptive la propuneri realiste. Daca ii vei cere sefului tau mult prea multi bani in plus, risti sa iesi de la intalnire inainte de a incepe negocierea. Intereseaza-te, pe cat posibil, cat castiga ceilalti colegi care au sarcini similare cu ale tale in companie.

In niciun caz nu aduce drept argument in favoarea ta sumele pe care le castiga alte cunostinte de-ale tale in companii concurente, pe posturi similare. Risti sa fii trimis acolo...

Ce alternative raman?

Gandeste-te de la inceput ce vei face in cazul in care vei inregistra un esec usturator, pentru a nu reactiona deplasat. Fara lacrimi, fara trantit de scaune, fara rugaminti fierbinti in genunchi! Pregateste-te si pentru un final nefericit, nu doar pentru succes.

Pune-ti ideile in ordine

Nu te aseza in fata sefului daca nu ai un discurs foarte bine articulat si o structura argumentativa foarte clara. Si nu uita de limbajul non-verbal: priveste-l in ochi, vorbeste raspicat, fii cat poti tu de convingator. Daca nu ai mai fost pus in aceasta postura pana acum, nu strica sa faci o repetitie inainte, in fata oglinzii.

Invata din propria ta experienta

In cazul in care nu esti pentru prima oara in situatia de a renegocia salariul, reaminteste-ti ce greseli ai facut altadata si incearca sa le eviti. De asemenea, gandeste-te cum ai procedat atunci cand ai reusit sa iti convingi seful sa te plateasca mai bine, si fa la fel.

Succes!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#renegociere salariu, #marire salariu, #crestere salariu, #cum renegociezi salariul , #interviu