Cum sa obtii un job chiar daca nu esti cel mai bun candidat

Marti, 04 Noiembrie 2014, ora 07:45
11482 citiri
Cum sa obtii un job chiar daca nu esti cel mai bun candidat

Atunci cand te afli in cautarea unui loc de munca ai intotdeauna concurenta si s-ar putea sa nu fii cel mai bun candidat sau sa nu ai cel mai inalt grad de calificare pentru job.

Insa acest lucru nu inseamna ca nu il poti obtine, scrie Business Insider.

Nishant Bhajaria, consilier in cariera si manager al diviziei de produse din cadrul Nike, a obtinut primul sau loc de munca la un targ de joburi din perioada facultatii, la care niciunul dintre colegii sai nu a considerat ca merita sa participe, a povestit acesta intr-un articol publicat pe LinkedIn.

"Am vazut un post cu denumirea de 'analist financiar'. De asemenea, am aflat ca nimeni de la departamentul de informatica nu a solicitat acel post. Dupa titlu, parea sa aiba putin de-a face cu software-ul", a spus Bhajaria.

Cu toate acestea, a intrebat despre ce este vorba si a aflat ca era cautata o persoana cu experienta in SQL si Visual Basic. Asadar, era un job potrivit pentru un student la informatica.

Prin urmare, si-a depus CV-ul, atragand, totodata, atentia ca denumirea postului este neobisnuita pentru competentele pe care le presupune. A obtinut in cele din urma un interviu cu managerul de recrutare, care a fost impresionat de faptul ca titlul jobului nu l-a descurajat.

"La un targ de joburi care nu prezenta, aparent, nicio oportunitate pentru mine, am plecat in aceeasi zi cu un interviu si cu o oferta pentru un job, la a carui descriere am contribuit", a continuat Bhajaria.

Acesta precizeaza ca nu era persoana cel mai bine pregatita din departamentul de informatica pentru postul respectiv, insa a fost cel mai bun dintre cei care si-au exprimat interesul.

In urma experientei sale, Bhajaria a descoperit mai multe nuante ascunse ale procesului de cautare a unui job. Acestea sunt cele mai utile sfaturi, general valabile, pentru a avea succes, chiar daca nu esti candidatul perfect:

Nu te lasa descurajat de titlurile joburilor

"Joburile sunt ca Madison Square Garden. Cunoscuta arena din New York nu este nici patrata (square), nici o gradina (garden) ", a explicat Bhajaria. Doar pentru ca un post nu vine cu denumirea ideala pentru tine, nu inseamna ca nu ar trebui sa il iei in considerare. Cerceteaza mai adanc si pune intrebari - s-ar putea dovedi ca ti se potriveste de minune.

Continua sa inveti

Chiar daca nu ai calificarea necesara atunci cand soliciti un loc de munca, aminteste-ti ca vei invata abilitati noi si vei deveni potrivit pentru acel job. Demonstreaza-ti valoarea nu doar aratand cat de bun esti deja, ci si cat de bun poti deveni.

Prezinta-te tuturor

Ideea ca in procesul de cautare conteaza doar pe cine cunosti este larg raspandita. Bhajaria arata ca cei pe care nu ii cunosti pot fi la fel de importanti. Chiar daca nu te simti in largul tau, prezinta-te tuturor. Vei impresiona oamenii si le vei da un motiv sa isi aminteasca de tine.

Fii vizibil

Poate nu crezi ca esti cel mai bun pentru job, dar acesta este al tau daca esti cel mai bun dintre cei disponibili, asa ca este important sa fii la locul potrivit, la momentul potrivit. Nu te teme sa candidezi pentru orice post la care ai o sansa.

Nu renunta

Cautarea unui loc de munca este deseori un proces dur, obositor si descurajator, dar cu putina perseverenta ajungi departe. "Esti suma eforturilor tale, nu doar a unui interviu nereusit", a subliniat Bhajaria. Continua sa iti ajustezi CV-ul, sa trimiti solicitari si sa mergi la interviuri - in cele din urma toate acestea vor da roade.

C.S.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, afirmă vineri că mesajul pe care l-a avut în cadrul întrevederii, de la Abu Dhabi, cu cei din conducerea companiei DP World (Dubai Ports) este că ne...
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Angajaţii Amazon au „pozat” drept comercianţi terţi pentru a aduna informaţii de la Walmart, eBay şi alţi rivali ai gigantului american. Aceștia au avut acces la sistemele concurenței...
#sfaturi angajare, #cautare loc munca, #cautare job , #interviu
Comentarii
Poza T. basilic
T. basilic
rank 5
Cum sa iei jobul chiar daca esti ultima cartoafa dintr-un sac de...