Cum salvezi un interviu de angajare aparent sortit esecului

Duminica, 03 Mai 2015, ora 09:01
6776 citiri
Cum salvezi un interviu de angajare aparent sortit esecului

I se poate intampla oricarei persoane aflate in cautarea unui job. Ajungi la timp la interviu, pregatit pentru o intalnire cruciala cu potentialul angajator. Insa, pe masura ce conversatia avanseaza, ai sentimentul neplacut ca batalia este deja pierduta.

Tracy Cashman, vicepresedinte senior si partener al firmei de recrutare WinterWyman, vorbeste despre cum poti intoarce discutia in favoarea ta in situatii care pot parea fara speranta, scrie Entreprenor.

Persoana care desfasoara interviul nu este pregatita sau este neatenta

Pot exista mai multe explicatii. Poate ca nu a avut timp sa iti citeasca CV-ul inainte de intalnire, poate ca are loc chiar in acel moment o criza in birou sau poate ca pur si simplu are o zi proasta.

"Oricare ar fi motivul, trebuie sa preiei controlul asupra interviului", spune Cashman.

Solutia: Ofera-i o copie a CV-ului, pe care ar trebui sa o ai la tine, si spune-i cateva cuvinte despre experienta ta. Daca acest lucru nu functioneaza si nu se ajunge la o conversatie reala, cere politicos reprogramarea interviului pentru un moment mai potrivit.

"Nu ai nimic de pierdut decat un interviu nereusit, iar cealalta persoana ar putea aprecia intelegerea si flexibilitatea ta", sustine Cashman.

Nu stii raspunsul la o intrebare

Desi se poate intampla in orice domeniu, aceasta este in mod special o situatie delicata in IT, unde o parte a interviului pentru pozitii tehnice consta de obicei in testarea unor competente specifice, care ar putea sa nu corespunda intocmai activitatii pe care ai desfasurat-o pana acum.

Solutia: "Cand esti nervos este posibil sa nu reusesti sa iti amintesti ceva ce de fapt stii. Daca se intampla acest lucru, zambeste si fii sincer. Cei mai multi oameni vor fi intelegatori", mai afirma Cashman.

Poti vorbi despre cum ai gasi raspunsul daca vei avea nevoie vreodata sa iti amintesti in desfasurarea jobului.

Daca intr-adevar nu stii raspunsul, nu pretinde altceva. "In schimb, construieste o paralela cu experienta pe care o ai sau descrie modul in care ai proceda pentru a gasi solutia", recomanda Cashman. Demonstrezi astfel ca esti o persoana orientata spre rezolvarea problemelor si ca te descurci sub presiune.

Ai sentimentul ca nu ai reusit sa impresionezi

Uneori, la interviu ti se poate spune direct care sunt considerate a fi punctele tale slabe, ce competente ar putea sa iti lipseasca ori poti fi contrazis in legatura cu o opinie pe care ai exprimat-o. Insa cel mai frecvent ai doar sentimentul ca te-ai "impotmolit" undeva pe drum.

Solutia: Cel mai bine este sa intrebi direct, si nu sa incepi sa faci presupuneri.

De cele mai multe ori este vorba de o problema de comunicare care poate fi remediata usor, insa daca nu incerci sa faci acest lucru la interviu s-ar putea sa nu mai ai ocazia mai tarziu.

"De aceea este important sa intrebi la sfarsitul interviului cum te-ai descurcat. Una dintre cele mai puternice intrebari este:'Ce cautati la candidatul ideal pentru acest job si nu ati gasit la mine?' Raspunsul ar putea sa te surprinda, dar, in orice caz, iti da o ultima sansa pentru a te vinde", a incheiat Cashman.

C.S.

Citeste si:
Ce se va întâmpla după votul de învestire al guvernului Cioloș. Următorii pași, dacă executivul propus pică la vot
Ce se va întâmpla după votul de învestire al guvernului Cioloș. Următorii pași, dacă executivul propus pică la vot
Guvernul Cioloș urmează miercuri, 20 octombrie, să fie supus la vot, începând cu ora 10.00. În contextul în care șansele ca executivul să fie învestit sunt aproape nule, următorii pași...
Diana Șoșoacă, mesaj plin de ură în vârful pandemiei: ”Pentru voi, idioților, imbecililor, care ați făcut din COVID un țel în viață, sper să vă ia Ala rău pe toți”
Diana Șoșoacă, mesaj plin de ură în vârful pandemiei: ”Pentru voi, idioților, imbecililor, care ați făcut din COVID un țel în viață, sper să vă ia Ala rău pe toți”
Senatoarea Diana Șoșoacă a postat pe Facebook un mesaj care anunță moartea preotului Daniel Măcriș, fostul ei duhovnic. În vârstă de 40 de ani, acesta a fost găsit făra suflare în...
Sursa: Ziare.com