Interviu de angajare - intrebari banale, intrebari bizare

Sambata, 08 Mai 2010, ora 18:15
8766 citiri
Interviu de angajare - intrebari banale, intrebari bizare

Interviurile de angajare nu mai tin demult doar de experienta de munca. Pentru a fi siguri ca obtin jobul, candidatii de astazi trebuie sa scoata in evidenta personalitatea lor si sa dovedeasca faptul ca se potrivesc cu cultura organizationala a companiei lacare vor sa lucreze.

Daca ai trecut de filtrul online si ai fost chemat la un interviu fata in fata, iata cateva dintre intrebarile la care ai toate raspunsurile pregatite de acasa: De ce vrei acest job? Ce te motiveaza? Care sunt punctele tale forte si punctele slabe?

Toti contracandidatii tai se vor pregati temeinic pentru a raspunde la acest tip de intrebari. Si, cu siguranta, si tu vei sti exact cum sa descrii "deficientele" tale cu un zambet pe fata si un spin pozitiv - "Sunt hiper-organizat".

Totusi, in multe companii, care au angajat manageri de resurse umane, se pune acum accentul pe o noua linie de interogatoriu. Imaginea candidatului ideal s-a schimbat de la o ilustrata alb-negru a experientei de munca, la un 3D al personalitatii, angajamentului si potrivirii cu cultura unei companii.

Cat de fericit esti, pe o scara de la 1 la 10? Ce carti ai citit? Ce cred parintii tai despre aspiratiile tale in cariera? - sunt cateva intrebari cu care te-ai putea confrunta in ziua de azi la un interviu de angajare, potrivit Forbes.

Noile intrebari au un scop dublu: sunt menite sa obtina raspunsuri neinvatate pe dinafara si sa evalueze dispozitia unui candidat, temperamentul si impactul sau potential asupra atmosferei de la locul de munca - ultimul lucru pe care si-l doreste un angajator este un ambient nefast in compania sa.

In multe birouri de resurse umane si agentii de recrutare "chimia" candidatului cu firma, potentialul de "fericire" la noul loc de munca si modul in care s-ar "potrivi" un angajat la noul job reprezinta componente din ce in ce mai importante ale deciziilor de angajare.

Un sondaj realizat in 2009 in SUA a scos la iveala faptul ca decizia de angajare in 54% din interviuri s-a bazat pe "chimia" cu candidatul. Competentele sunt in continuare cele mai importante, pentru 56% din respondenti. Insa pe locul doi in topul preferintelor s-a clasat modul in care un potential angajat se potriveste cu firma: 42% dintre recrutori au selectat aceasta varianta, la un chestionar grila in care nu se putea da decat un singur raspuns.

In acelasi timp, facultatile de economie au inceput sa puna accentual pe "fericirea" angajatului la locul de munca. Exista carti de management in care se subliniaza faptul ca o companie "fericita" are rezultate mai bune. La Universitatea din Pennsylvania, profesorul Alex Edmans a analizat 100 din cele mai mari companii americane si a constatat ca firmele cu angajati multumiti la locul de munca au profituri duble fata de media pietei (14% pe an, comparativ cu 6% pe an).

La ce sa te astepti?

Practicile de intervievare variaza foarte mult si este imposibil sa prevezi exact intrebarile cu care te vei confrunta. Unele firme mari sunt extrem de organizate si pot programa pana la sase interviuri pentru un candidat intr-o singura zi, iar fiecare intervievator va avea alocate alte intrebari, la companiile mai mici lucrurile sunt mai putin complicate, dar si aici poate depinde foarte mult rezultatul interviului de "chimia" candidatului cu seful potential.

Tendinta este aceeasi peste tot. Chiar si atunci cand cele mai multe intrebari sunt standard, companiile incearca totusi sa sape un pic mai adanc in personalitatea candidatului.

"Angajatorii doresc oameni optimisti care cred ca pot cuceri lumea", spune Susan Goldberg, care conduce o firma de HR si training in cariera din New York. "Eu spun oamenilor sa zambeasca mai des, pentru ca toata lumea vrea sa fie inconjurata de oameni cu o atitudine pozitiva".

Multi candidati sunt intrebati la interviu despre cartile pe care le-au citit si filmele pe care le-au vazut, de exemplu, precum si de ce au plecat de la vechiul loc de munca. Raspunsurile la aceste intrebari arata ce interese ai, ce si daca incerci sa inveti ceva nou si cum vrei sa iti dezvolti cariera si viata.

Daca la astfel de intrebari inca mai poti sa te astepti, exista angajatori care pot lasa un candidat cu gura cascata atunci cand intreaba de exemplu: "Cate saloane de cosmetica exista in Japonia?", "Sa zicem ca ai murit, ce crezi ca ar scrie in necrologul tau?" sau "Daca un taxi si o limuzina ar avea acelasi pret, pe care ai alege-o?". Acest gen de intrebari vizeaza intelegerea psihicului candidatului si genul sau de personalitate.

Cultura organizationala a marilor companii nu presupune adresarea de intrebari "tacanite" la un interviu de angajare, dar fiecare intervievator este imprevizibl, asa ca te poti astepta la orice.

Cert este ca in 2010 persoanele care merg la un interviu de angajare se pot confrunta si cu intrebari mai putin obisnuite despre ei insisi, care necesita raspunsuri naturale, spontane, dar totusi care par bine gandite.

Iata inca o intrebare in voga: Pe o scara de la 1 la 10, cam la ce nivel consideri ca detii controlul propriului destin? Raspunsul tau ar face bine sa se apropie de 10!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#interviu angajare, #intrebari interviu angajare , #interviu