Invata sa-ti negociezi salariul, pentru a primi mai multi bani

Marti, 12 Iulie 2011, ora 18:10
14797 citiri
Invata sa-ti negociezi salariul, pentru a primi mai multi bani

Arta negocierii este cheia succesului in lumea unde fiecare isi apara interesul propriu si cauta sa adune foloasele in avantajul sau.

Negocierea salariului este cu atat mai delicata, cu cat plusand poti aparea inacceptabil, iar subevaluand te minimalizezi pe tine insuti.

Intre aceste doua repere fixe, se desfasoara arta cu care iti hotarasti singur nu numai salariul, dar poate si viitorul, potrivit coaching.monster.fr.

Nu porni la intamplare. Estimeaza corect

Primul punct: documenteaza-te la altii cat primesc ei pentru o munca asemanatoare, in conditii asemanatoare, la o pregatire comparabila.

Al doilea punct: apreciaza corect propriile nevoi personale si ale familiei, ca sa stii exact nivelul minim suportabil.

Punctul trei: cerceteaza Internetul. Acolo vei gasi oferte comparabile, pe care nu le poti lua drept repere absolute dar sunt o excelenta baza de orientare.

Patru: investigheaza. Este ideal sa te informezi la cineva care ocupa deja acelasi post, in aceeasi societate. Trebuie insa sa fii sigur ca persoana nu te va da de gol la patron. Altfel, esti pierdut: patronul va sti incomparabil mai mult despre tine, decat tu despre el.

Este bine sa dispui de o grila a salariilor in domeniu, atat cat sa sesizezi pragul maxim si cel minim intre care se practica asemenea salarii, la modul general. Fii atent, nu risca sa accepti ridicolul, din lipsa de informatii.

Nu deschide cel dintai problema salariului

Multora le sta pe limba intrebarea "cat?". Daca iti scapa asta, esti pierdut. Atitudinea inteleapta este sa-l auzi pe patron, prezentand ce ofera el si in ce conditii. Ai timp sa cantaresti si chiar sa apreciezi in ce masura este dispus la negocieri.

In orice caz, decat sa faci o oferta pe care sa o cantareasca angajatorul pe toate fetele, vei fi mult mai avantajat sa faca el oferta, iar tu sa-i prezinti contra-oferta, daca este cazul.

Daca angajatorul te intreaba direct care iti sunt pretentiile, ocoleste raspunsul. El te sondeaza, ca sa vada cat de jos ar putea merge cu oferta. Supraliciteaza-l cu replica "cred ca sunteti mai in masura sa imi spuneti dvs. salariul care ar corespunde la ce merita munca mea".

Replica este nu numai abila si inteligenta, dar contine si o doza de modestie, capabila sa faca buna impresie.

Daca el insista si n-ai incotro, prezinta-i nu o cifra, ci o grila convenabila, cu limitele despre care te-ai informat, cu mentiunea ca nu esti atat de modest incat sa accepti pragul minim, dar nici nu-i poti pretinde de la inceput pe cel maximal.

Salariul si venitul

Nu scapa din vedere ca veniturile nu se rezuma numai la salariu. Daca angajatorul ofera un nivel nesatisfacator si nu ti se pare cadrul potrivit pentru o negociere in fond a salariului, intreaba despre toate veniturile: prime, ore suplimentare, gratuitati, transportul de la domiciliu, al 13-lea salariu.

Sa nu-ti fie jena. Negociatorul va intelege ca a dat peste o persoana care stie sa negocieze si sa poarte o discutie. Este, poate, tocmai omul de care are el nevoie.

Sfaturi simple pentru succesul negocierii

Te va intreba ce salariu ai avut anterior. Il vei spune cifra fara ezitare, daca aceasta era superioara celei pe care contezi de la el. Daca insa era inferioara, ocoleste, pe cat poti, raspunsul. Un salariu inferior te subevalueaza din start.

Daca salariul anual oferit nu-ti convine, incearca sa discuti salariul lunar. Cifra fiind mai mica, are un anumit efect prsihologic ce te avantajeaza. Dai explicatia ca asa ti-a intrat in obisnuinta.

Nu este lipsit de interes sa te referi la performantele profesionale obtinute in job-ul anterior. Dupa ce s-a documentat asupra lor, s-ar putea sa reconsidere prima oferta salariala.

Daca nu-ti convine oferta, dar nici postul nu vrei sa-l pierzi, recurge la o stratagema de compromis: accepti salariul, cu titlu provizoriu. Dupa un termen dinainte convenit in comun, angajatorul va reanaliza oferta in functie de performante.

Sa nu-ti fie teama de asemenea conventie. Daca stii dinainte ca performantele nu pot fi pe masura, oricum angajatorul va cauta sa se debaraseze de cel care nu face fata cerintelor sale - cu alte cuvinte, esti pierdut. Daca, insa, esti sigur pe tine, atunci ai castigat partida.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Operatorii economici care nu vor respecta obligaţia de a asigura dotarea automatelor comerciale cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF), în vederea transmiterii datelor fiscale către...
Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, afirmă vineri că mesajul pe care l-a avut în cadrul întrevederii, de la Abu Dhabi, cu cei din conducerea companiei DP World (Dubai Ports) este că ne...
#interviu angajare, #sfaturi interviu angajare, #reguli interviu, #negociere salariu , #interviu
Comentarii
Poza bum
bum
rank 5
nu poti negocia nimic ! patronul ofera minimul si tu accepti sau nu
Poza lool
lool
rank 5
ABUREALA PENTRU CREDULI DE 15 ANI.