Job Expert Sapte intrebari cheie de pus angajatorului la interviu

Marti, 03 Decembrie 2013, ora 07:01

   

Job Expert Sapte intrebari cheie de pus angajatorului la interviu
Angajatorul nu este singurul care poate adresa intrebari in cadrul interviului de recrutare. Candidatul insusi poate influenta deznodamantul acestui proces si poate lua decizia potrivita pe baza informatiilor pe care le solicita la randul sau.

Ioana Popa, consultant in legislatia muncii si consilier in cariera, ne vorbeste in continuare despre ce "curiozitati" este recomandat sa aiba candidatul in timpul interviului.

Desi adesea interpretat drept un dialog unilateral in care angajatorul este cel care intreaba si candidatul cel care raspunde, o relatie in care angajatorul detine puterea asupra angajarii, interviul de angajare este de fapt o negociere intre cele doua parti.

Este o etapa de negociere si vanzare intre angajator si angajat. Primul este cel care detine oferta de job si poate plati un salariu, iar cel de-al doilea este cel care pune la dispozitie abilitati, experienta, valori si potential spre beneficiul angajatorului.

Rezultatul unui interviu de angajare trebuie sa fie de tipul castig - castig. Fiecare dintre ei cumpara si in acelasi timp vinde ceva.

Ca la orice vanzare, pentru ca decizia sa fie una cat mai potrivita cumparatorului, este esentiala culegerea de informatii. Iar acest lucru se face, pe de o parte, prin prezentari prestabilite (de exemplu informatii despre firma si ce presupune postul) si pe de alta prin adresarea unui set de intrebari lamuritoare.

Startul maratonului de intrebari in interviu este de cele mai multe ori dat de angajator.

Atunci cand auzim rostita de angajator intrebarea "Aveti neclaritati sau intrebari pe care doriti sa mi le adresati?" este bine sa o luam foarte in serios. O astfel de intrebare are multe valente.

Pe de o parte evidentiaza interesul candidatului pentru postul si firma in cauza si, pe de alta, poate furniza informatii valoroase despre motivatie, prioritati si modul de a gandi al viitorului angajat.

Din perspectiva propriei experiente, un candidat ar trebui in primul rand sa incerce sa obtina acele informatii relevante pentru el legate de postul in discutie.

De exemplu, pentru o persoana care s-ar presupune sa faca naveta Bucuresti - Ploiesti, avand masina personala, pentru aceasta s-ar putea sa fie importante detaliile referitoare la decontarea transportului sau chiar locul de parcare pus la dispozitie.

Pentru altele ar putea sa fie important daca exista un program de induction pentru noii angajati, in asa fel incat acestea sa fie informate cu privire la rolul lor in companie si despre profilul si structura ei, dar nu numai.

Am intalnit situatii in care pentru candidat a contat foarte mult ambianta din cadrul firmei, simpla amenajare interioara. Desi banal la o prima vedere, acest aspect joaca un rol destul de important in viata profesionala.

Tinand cont de faptul ca 80% din timpul zilnic il petrecem la job, conditiile in care lucram sunt esentiale pentru ca viitorul angajat sa poata atinge acel nivel de performanta cerut.

Din lista intrebarilor pe care un angajat le-ar putea adresa la un interviu de angajare, iata cateva dintre ele:

1. Care este motivul pentru care postul este vacant?

Raspunsul ascunde o multime de elemente clarificatoare referitoare la postul respectiv si relatia cu angajatorul: fie probleme la nivelul companiei angajatoare (de ex.: nerespectarea legii, incalcarea principiului confidentialitatii, chiar tratamente discriminatorii fata de angajati) sau chiar suprasolicitarea oamenilor in mod excesiv, fie un posibil conflict de valori intre cele doua parti sau o cauza cu adevarat obiectiva si reala - o nepotrivire profesionala, demisie, acordul partilor etc.

2. Care sunt asteptarile fata de angajat?

Aici ma refer la comportament, relatii interne pe orizontala si verticala, performanta, pregatire.

3. Informatii despre postul in sine

Trebuie sa fie cat mai bine clarificate atributiile, pentru ca nu putine sunt cazurile in care una se discuta la interviu si alta se intampla dupa semnarea contractului. Este foarte important ca viitorul angajat sa stie ce are de facut si mai ales cum raspunde de activitatile derulate.

4. Exista evaluari periodice si la ce interval de timp au loc, in ce constau ele si care este obiectivul final?

Odata cu modificarea Codului Muncii in 2011, desi in mediul privat angajatorii nu sunt obligati sa faca acest lucru, totusi au optat pentru un sistem de evaluare, bazat pe anumite criterii interne. Candidatul este bine sa stie de la bun inceput ce inseamna o eventuala evaluare si unde tinteste ea.

5. Se acorda sau nu alte beneficii?

Am intalnit anunturi de angajare in care la rubrica beneficii oferite erau mentionate contractul de munca si salariul. Total gresit, pentru ca cele doua reprezinta o obligatie legala a angajatorului fata de salariat si nu un beneficiu.

6. Se tine cont de ideile angajatului?

Intrebari de tipul "se tine cont de ideile angajatului" sau "ce se intampla daca am o idee de proiect, cui o pot propune?" cantaresc destul de mult la un interviu, mai ales pentru acele joburi care presupun foarte multa initiativa.

Raspunsul poate fi decisiv atat pentru angajator, cat si pentru angajat. O persoana cu multa initiativa, daca i se va da de inteles ca o astfel de optiune este limitata in cadrul firmei, s-ar putea sa se reorienteze catre o alta. La randul sau, un angajator care cauta o persoana cu initiativa va aprecia acest tip de detaliu.

7. Ce va place la jobul dumneavoastra si la firma?

Este o intrebare care intriga foarte multe persoane. Totusi, sa nu uitam ca recrutorul este cel care "vinde" nu doar jobul, ci si imaginea companiei, este cel care reprezinta interesele ei in fata candidatilor in asa fel incat sa il identifice, dar si sa-l si atraga pe cel mai potrivit dintre ei.

Sunt doar o parte din intrebarile pe care o persoana le-ar putea adresa la un interviu, dar nu singurele. Sigur ca angajatul viitor poate incerca sa colecteze orice fel de informatie care considera ca il va ajuta in luarea unei decizii.

Ioana Popa - Consultant Resurse Umane
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 23970 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
Utilizator sters
Rectific
Intrebarea unu nu recomand sa fie pusa angajatorului.Cred ca e ce-a mai gresita intrebare ce se poate pune angajatorului.A intreba motivul pentru care postul e vacant,te bagi mult in viata privata a angajatorului daca el este principalul vinovatDaca nu este el principalul vinovat,e posibil cu o asemenea intrebare sa te amesteci in viata contabila a companiei si nu numai.
Intrebarea doi,care sunt asteptarile fata de angajat este ilogica,asta daca nu te astepti ca angajatorul sa-ti spuna ca ma astept ca angajatul sa stie sa fure sau sa vina tarziu la lucru.
Intrebarea cinci:
Se acorda sau nu alte beneficii? gresit pusa.E normal si corect sa intrebi:
-Se acorda si alte beneficii? Tu ca angajat nu-l iei la rost pe angajator.
In rest,sfatul de la inceputul articolului ca angajatul sa puna intrebari numai dupa ce angajatorul il intreaba daca are intrebari de pus, este un sfat de AUR ! Am refuzat multi oameni la interviuri care imi puneau intrebari inca inainte de ai intreba eu daca au ceva de intrebat si chiar mai multe decat mine.
consultant
rank 1
Nu inteleg...
Ce inseamna "viata privata" a angajatorului? Mi se pare normal ca cineva care vrea sa ocupe un anumit post intr-o anumita companie sa stie care sunt motivele din spatele scoaterii lui la concurs. Personal am adresat-o de fiecare data, si nu niciodata nu am intampinat probleme sau reactii de tipul "te bagi in viata mea privata". Dar din pacate in Romania interviul este inca vazut ca o relatie unilaterala si nu ca o relatie castig - castig. Angajatul este inca vazut ca supus si nu ca o solutie la problemele angajatorului.
Axel
rank 2
Sfaturi
Articolul de fata ar trebui privit doar orientativ. Nu poti da aceleasi sfaturi tuturor. Depinde de foarte multe elemente cum decurge un interviu. E una cand o persoana aplica pentru o pozitie de conducere si alta cand o persoana vrea sa se angajeze pe santier.
Prima intrebare nu isi are nensul pentru ca nici un angajator nu va raspunde: "obisnuim sa ne batem joc de angajati"....Daca vreti sa aflati detalii despre angajator, cautati pe internet (in special in cazul firmelor mari), discutati cu angajati sau fosti angajati.
Intrebarea 2: nu as folosi-o asa cum e. Puteti intreba daca pozitia respectiva presupune un anumit cod vestimentar/estetic (asta bineinteles daca nu e evident deja), daca este program fix sau flexibil (exista institutii unde programul incepe intre 7 si 9, angajatul poate alege), eventual posibila participarea la cursuri specializare.
3. Da, trebuie sa discutati detalii, dar motivatia prezentata in articol e aberanta. Detaliile depind evident de fiecare meserie, depind de nivelul angajatului (ex. pt post de conducere: cati subordonati?, pt post de subordonat: cati colegi?), cat de des veti fii in delegatii/pe teren/in birou, etc. etc.
5. M-as documenta in prealabil si as intreba exact, in functie de ce am eu nevoie. Daca intrebati de beneficii, un angajator inteligent ar putea raspunde cu o intrebare: ce fel de beneficii asteptati? Daca sunteti o persoana care face naveta sau lucreaza intr-un oras mare, puteti aminti biletul de transport in comun spre ex., daca aveti nevoie de echipament de serviciu, puteti negocia plata contravalorii sau curatarea lor, etc, etc
7. O alta intrebare care nu isi are rostul. De cele mai multe ori, in comisia de interviu exista persoane specializate pe profilul dumneavoastra, exista reprezentanti pentru drepturile egale ale sexelor/ persoanelor cu handicap, uneori psihologi. Nu ii poti intreba pe toti ce le place la meseria lor pt ca e irelevant pt tine. Fiecare om are asteptari diferite de la viata/meserie.
Ceea ce e foarte, foarte important, nu puneti intrebari care au fost deja raspunse in prezentarea pe care a facut-o angajatorul la inceputul interviului sau in anuntul pozitiei, nu puneti intrebari la care gasiti raspuns pe pagina de internet a firmei (daca e cazul), nu puneti intrebari agresive. Luati cu dumneavostra un carnetel/agenda si notati in timpul interviului eventuale intrebari care apar in urma discutiei. Astfel la sfarsit cand puteti pune intrebari, nu sunteti luati pe nepregatite. Nu mergeti la interviu nepregatiti si nu puneti intrebari doar de dragul de a le pune sau pentru ca le-ati citit in ziare/reviste. Puneti doar intrebari relevante pt dumneavoastra.
Pentru doamna Popa: "program de induction pentru noii angajati"???De cand nu mai vorbim limba romana? Se numeste procram de initiere/acomodare.
consultant
rank 1
????
Despre ce comisie de interviu vorbiti? Interviurile in mediul privat nu se mai dau de mult cu comisii ca sa nu mai vorbim ca prezenta psihologilor este extrem de rara, cu exceptia cazurilor in care persoana intervievata prezinta handicap sau alte recomandari medicale. Prima intrebare isi are foarte mult sens, pentru ca pot exista situatii discrimantorii, pot exista conflicte, raspunsul angajatourlui poate evidenta elemente despre cultura organizationala sau alte situatii chiar mai grave. O astfel de intrebare, putin reformulata, eu am adresat-o intr-o discutie pentru mai multe pozitii, inclusiv managament, si ghici ce?! Am obtinut postul, de fiecare data.

Chestia cu beneficiile partial de acord, insa am vazut multe anuntusi si inca se mai gasesc in care contractul de munca este un beneficiu. Serios? Pai si cu legea cum ramane?

Si strict din perspectiva / experienta mea (am lucrat ca recrutor) termenul de "induction" deja s-a impamantenit in randul angajatorilor din RO. Asa ca... "procram" oricum nu exista ;).
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor