Orientarea sexuala trecuta in CV, o idee buna?

Sambata, 15 Februarie 2014, ora 17:50
2811 citiri
Orientarea sexuala trecuta in CV, o idee buna?
Foto: Forbes

Informatiile pe care trebuie sa le cuprinda un CV bine alcatuit au facut subiectul a numeroase articole si ghiduri, insa, de multe ori, se ignora un aspect esential: este sau nu riscant sa iti dezvalui orientarea sexuala chiar inainte de a fi angajat?

O tanara din Statele Unite, Gabrielle Novacek, si-a trimis CV-ul companiei Boston Consulting Group (BCG) si s-a simtit suficient de confortabil sa fie complet deschisa in legatura cu orientarea sa sexuala, punand chiar intrebari despre politicile firmei referitoare la homosexualitate, relateaza BBC.

Novacek, doctorand la acea vreme, a primit postul, iar membrii grupului de Lesbiene, Gay, Bisexuali si Transsexuali (LGBT) din cadrul companiei au invitat-o imediat la o cina pentru a-i ura bun venit.

Google militeaza pentru casatoriile gay - Legalize Love

Acest lucru s-a intamplat in urma cu sapte ani, cand experienta tinerei era mai mult o exceptie decat o regula, spun specialistii. "Foarte putini oameni erau sinceri atunci in timpul procesului de recrutare, insa astazi multi dintre studenti nu mai asteapta pana cand sunt angajati pentru a-si dezvalui orientarea sexuala", a precizat Novacek, care a ajuns director al companiei si lider al retelei LGBT din interiorul acesteia.

Tinerii din Europa si SUA, mult mai deschisi

Ea a descoperit ca studentii din Statele Unite si Europa sunt destul de deschisi in ceea ce priveste orientarea sexuala, in timp ce tinerii din Asia refuza sa se expuna in timpul procesului de recrutare.

Foarte multe persoane din generatia celor nascuti in anii 1980 si 1990 sustin ca este natural sa vorbesti deschis despre acest aspect in fata celor care te angajeaza. Expertii motiveaza ca ei au crescut intr-un mediu in care drepturile comunitatii gay au prins tot mai mult contur.

Cu toate acestea, multi se intreaba inca daca sa isi dezvaluie de la inceput orientarea sexuala sau sa astepte pana cand sunt angajati, realizand ca nu toate companiile sunt la fel de primitoare. Chiar si in cazul organizatiilor cu o politica pro-diversitate, candidatii se tem ca ar putea fi intervievati de un manager cu porniri homofobe.

Despagubiri pentru un gay hartuit

"Sfatul meu este sa vorbiti deschis despre orientarea sexuala cu angajatorul daca vi se pare natural sa faceti asta", a recomandat Matt Kidd, director executiv al Reaching Out MBA, o organizatie care ii incurajeaza pe studentii gay sa devina niste profesionisti care promoveaza egalitatea in cadrul companiilor. "Cunosc si cazuri de studenti care au vorbit prea mult despre activismul LGBT si nu au fost angajati", a adaugat el.

Specialistii conchid ca multi dintre tinerii gay prefera si chiar este recomandat sa isi asume riscul de a-si nota orientarea sexuala in CV din mai multe motive. In primul rand, faptul ca si-au recunoscut identitatea nu a fost usor si nu vor sa intre inapoi "in intuneric". In al doilea rand, daca sunt deschisi, aplicantii pot tatona terenul, pentru a nu ajunge in situatia de a fi angajati in companii in care sunt discriminati sau chiar abuzati.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat că renunţarea la varianta unui candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei şi susţinerea unui candidat propriu denotă ”mai multă flexibilitate”....
#angajati gay, #orientare sexuala CV, #gay CV angajare, #homosexual CV angajare, #companii gay , #interviu