Mai bine exilul, dacat Romania - reportaj francez despre muncitorii romani (Video)

Duminica, 09 Decembrie 2012, ora 09:49
5976 citiri
Mai bine exilul, dacat Romania - reportaj francez despre muncitorii romani (Video)

Bucurestiul, capitala Romaniei, este un permanent santier. Asa isi incep jurnalistii de la canalul francez de televiziune Arte un reportaj despre tara noastra, difuzat cu cateva ore inainte de deschiderea urnelor.

Expansiunea orasului, programata pe vremea lui Ceausescu, n-a inceput pana anul trecut.

Companii de constructie din Spania si Italia au deschis santiere in Bucuresti. Printre angajatii lor se numara Dan George si Daniel Faur, specialisti in construirea de tuneluri, relateaza Arte Journal. Cei doi au muncit in Spania si au refuzat joburi in Canada sau Panama pentru a se reintoarce in tara lor.

"Ne-am intors pentru a impartasi din experienta dobandita in strainatate", spune, pentru reporterii francezi, Dan George (foto).

La randul sau, Daniel Faur sustine ca era foarte "entuziast" cand s-a intors in tara natala.

"Mi-am dat seama ca, in ultimii 10 ani, totul s-a schimbat, totul s-a imbunatatit", spune acesta. Insa lucrurile nu au fost intotdeauna bune si frumoase. "La cateva luni dupa ce am revenit, ne-au taiat din salariu", povesteste Dan George.

Jurnalistii francezi adauga ca Guvernul de la Bucuresti a decis sa reduca fondurile alocate santierului pe care lucreaza cei doi, salariul acestora fiind taiat pana la nivelul celui mediu pe economie.

Greu de inteles pentru doi specialisti care au construit tuneluri in intreaga Europa. "Aici nu avem aceeasi siguranta pe care am avut-o atunci cand am muncit in strainatate. Nu stim nici daca ceea ce construim aici va avea suficiente fonduri pentru a fi terminat. Nu exista nici o siguranta", adauga Dan George.

Barbatul are 42 de ani. Dupa caderea lui Ceausescu, acum peste 20 de ani, a plecat in Spania. Cand s-a intors acum, a aflat ca nomenclatura este bine infipta, in acelasi loc. "Ne-am intors plini de energie, vrand sa schimbam Romania. Dar ne-am dat seama ca nu avem ce schimba", adauga George.

Jurnalistii francezi isi incheie reportajul din Romania precizand ca duminica sunt alegeri parlamentare, iar romanii sunt chemati la urne sa aleaga intre "stanga si dreapta".

Citeste si:
Cine este Andrei Muraru, istoricul acreditat oficial ca ambasador al României în SUA
Cine este Andrei Muraru, istoricul acreditat oficial ca ambasador al României în SUA
Istoricul Andrei Muraru a fost acreditat oficial de Casa Albă ca ambasador al României în SUA, conform unui mesaj publicat sâmbătă de diplomatul român pe pagina sa de Facebook. Atașând...
Orban: PNL a pierdut masiv din încredere. Criza politică pune sub semnul întrebării guvernarea
Orban: PNL a pierdut masiv din încredere. Criza politică pune sub semnul întrebării guvernarea
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat sâmbătă că partidul "a pierdut masiv din încredere" şi după 30 mai, în interiorul formaţiunii, s-a declanşat o luptă "foarte dură", cu...
Sursa: Ziare.com